Almanya’dan Türk vatandaşlarına Schengen vizesi reddi ile ilgili açıklama

Birkaç yıldır yaşanan Türk vatandaşlarına Schengen vize reddiyle ilgili tartışmalarda sık sık gündeme gelen Almanya, konuyla ilgili açıklama yaptı.

almanya schengen vizesi

Schengen vizesiyle ilgili başlayan tartışmalar sonrası BBC Türkçe‘ye bilgi veren Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin daha fazla Schengen vizesi başvurusunun onaylandığını söyledi. Ancak bu dönemde yapılan toplam vize başvuru sayısı ve ret oranlarıyla ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği de bugün vize işlemlerine ilişkin açıklama yaptı.


Açıklamada, verilen Schengen vizelerinin pandemi öncesi seviyeye döndüğü belirterek “Almanya şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’dekinden daha fazla vize vermiyor” denildi.

Almanya Schengen vizesi başvurularında ret oranları arttı mı?

Schengen vizesiyle ilgili tartışmalar, sanatçılar Onur Akın ve Volkan Konak’ın Almanya’ya yaptıkları vize başvurularının reddedildiğini duyurmasıyla başlamıştı.

BBC Türkçe’nin sorularına yazılı yanıt veren bir Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün paylaştığı verilerde, 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türk vatandaşlarına yaklaşık 100 bin Schengen vizesi ve 18 bin ulusal vize verildiği belirtildi.

2022 yılının aynı döneminde ise 60 bin Schengen vizesi ve 16 bin ulusal vize verilmişti.

Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde Almanya temsilciliklerine Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranlarının yüzde 20’lere ulaştığı belirtilmişti.

Schengen vizesi reddi 2014’te yüzde 6’yken, 2022’de yüzde 20 seviyelerine ulaştı

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Schengen vizesine dair paylaştığı yıllık istatistiklerde de Türkiye’den yapılan başvurularda ret oranının arttığı görülüyor.

Bu verilere göre, 2017’de Türkiye’den yapılan Schengen vizesi başvurularının yüzde 6,5’i reddedilirken, 2022’ye gelindiğinde bu oran yüzde 15,7’ye çıkıyor.


Türkiye’den Almanya’ya yapılan Schengen vizesi başvurularında ise ret oranı 2022’de yüzde 20’nin üzerine çıkmış durumda.

Alman medyasında paylaşılan istatistiklerde bu oranın 2014 yılında yüzde 6 civarında olduğu belirtiliyor.

Volkan Konak ve Onur Akın’ın vize başvuruları reddedilmişti

Geçtiğimiz günlerde sanatçılar Volkan Konak ve Onur Akın, Almanya’ya yaptıkları vize başvurularının reddedildiğini açıklamıştı.

Konuyla ilgili yazılı sorular yönelttiğimiz Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü, Konak ve Akın’ın vize başvurularına ret verilmesi konusunda bir yorumda bulunmadı.

Ancak verilen yanıtta “Özellikle kültürel alanda” olmak üzere Türkiye ve Almanya’nın yakın ilişkilerinin olduğunun vurgulandı, bu yıl verilen vizelerin arasında kültür alanında faaliyet gösteren birçok kişinin de bulunduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mayıs’ta TOBB 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Son dönemde adeta bir siyasi şantaj olarak kullanılan bu vize sorununu en kısa sürede inşallah hal yoluna koyacağız. Sizlerin her alanda önünüzü açmak, yolunuza çıkan engelleri ortadan kaldırmak için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz” demişti.

Geçen hafta Hürriyet gazetesinden Hande Fırat’a konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise problemi çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtmişti.

Nikolaus Meyer-Landrut, “Ancak öncelikle şu çok iyi bilinmeli: Avrupa Birliği’nin Türk vatandaşlarına vize verilmesini engellemek gibi bir politikası yok. Bu yönde AB tarafından üretilen bir siyaset ya da alınmış karar da yok” demişti.


Meyer-Landrut, “vize kolaylaştırma süreci için tarafların acil bir araya gelmelerini” önermişti.

Schengen vizesi krizi sürüyor: Seyahat acenteleri vizesiz turları önermeye başladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.