Kilo verdiren Wegovy iğnesi İngiltere’de onaylandı

İngiltere obezite kaynaklı hastalıkları azaltmak amacıyla kilo verdiren Wegovy iğnesi hastanelerde kullanmaya hazırlanıyor. İştahı bastıran, tok hissettiren ve kişilerin vücut ağırlığının yüzde 15’ini kaybetmesini sağlayan iğnenin yan etkilerine karşı ise uzmanlar uyarılarda bulundu.

Wegovy iğnesi

Kilo verdiren Wegovy iğnesi İngiltere’de onaylandı

İngiltere, obeziteyle mücadele kapsamında tartışmalı bir adım attı. Hükümet kilo verdiren bir iğneye onay verildiğini açıkladı.


Wegovy ilacı, kullanıcıların vücut ağırlıklarının yüzde 10’undan fazlasını kaybedebileceğini gösteren araştırmaların ardından NHS kullanımı için onaylandı.

Danimarka merkezli bir şirketin geliştirdiği iğne, yemek yedikten sonra salgılanan hormonu taklit ediyor ve kişide tokluk hissi meydana geliyor. Bu şekilde hastanelerdeki obezite kaynaklı yükün azaltılması amaçlanıyor.

İğne pilot program kapsamında ülkedeki 10 binlerce kişide uygulanacak.

İngiltere Başbakanı Sunak: Büyük bir umut vaat ediyor

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yaptığı açıklamada iğnenin obeziteyle mücadelede büyük bir umut vadettiğini kaydetti.

Baş dönmesi, şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlıklarına yol açan iğnenin yan etkileri tartışma yarattı. Öte yandan tedavi sonrası bazı kişilerin kilolarını yeniden aldığı belirtildi.

Doktorlar bu tür iğne ve ilaçlar hakkında uyarılarda bulunarak, obeziteye çarenin sağlıklı beslenme ve spor olduğunu kaydetti.

Elon Musk ve Kim Kardashian da bu iğne ile zayıfladı

Elon Musk Kim Kardashian

Aralarında Elon Musk ve Kim Kardashian’ın da bulunduğu birçok ünlü de iğneyle zayıfladığını belirtti.


Geçtiğimiz yıl 13 kilo veren Musk, sırrı sorulduğunda aralıklı oruç ve iğne yanıtını vermişti.

Obezite vücuttaki 236 hastalıkla doğrudan ilişkili

Konuya ilişkin Habertürk‘e değerlendirmelerde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, obezitenin dünyadaki en büyük sorunlardan bir tanesi olduğunu ve dünyada enfeksiyondan sonraki en büyük pandemi olduğunu söyledi.

Dr. Kaya, “Obezite her 2 kişiden birini etkiliyor ve sağlık riskleri de giderek büyüyor. Bir insanın fazla kilolu olması sadece görünüş açısından değil, hipertansiyon, koroner arter hastalıkları, diyabet, karaciğer yağlanması, karaciğer sirozlarına kadar vücutta yaklaşık 236 tane hastalıkla doğrudan ilişkili. Dolayısıyla bu alanda yeni tedavi alternatifleri ortaya çıkıyor. Bunlardan biri, bizim diyabet tedavisinde kullandığımız bir grup ilacın obezite tedavisinde çok etkili olduğunun fark edilmesiyle başladı. Halihazırda diyabet tedavisinde kullandığımız ilaçların biraz daha yüksek dozda kullanılmasıyla insanların iştah mekanizmalarının daha iyi kontrol edilebildiği ve kan şekerindeki regülasyonun daha iyi olduğu görüldü ve bu doğrultuda iğneler geliştirildi. Bu konuda gerçekten umut veren bir gelişmedir. Obezite tedavisinde çığır açacak tedavi yöntemlerinden biridir” dedi.

“Suistimal edilmemeli”

Dr. Kaya, “Ancak bu ilaçların suistimal edilmemesi gerekiyor. İnsanlar gidip kendi kendilerine bunu alıp kullanırlarsa ilaçla ilgili yan etkiler yaşayabilirler. Burada gerçekten endikasyon olan hastalarda dahiliye ve endokrinoloji doktorları tarafından hastaların takip edilerek bu ilaçların verilmesi gerekiyor” dedi.

Ciddi yan etkileri olabilir

Çin’deki araştırmacılara göre, popüler ünlü kilo verme ilaçları Wegovy ve Ozempic’in ciddi yan etkileri olabilir. Acta Pharmaceutica Sinica B dergisinde yer alan bir çalışmada, araştırmacılar bu ilaçları alırken bağırsak tıkanıklığı riskinin artabileceğine inanıyorlar.

İlaçlar, ince bağırsaktan türetilen bir hormon olan GLP-1’nin bir türevi olan peptit semaglutid’den yapılıyor. Semaglutidin taklit ettiği hormondur ve sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, bu da kilo kaybına yol açar.

Bu ilaç, bir kişinin glikoz seviyelerini düşürerek ve kilo kaybını teşvik ederek obezite ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilse de, potansiyel istenmeyen yan etki konusunda endişeler dile getirilmiş.


Kaynak: Wegovy: Weight loss drug to be available from GPs in pilot scheme | The BMJ

HPV testi nasıl yapılır? HPV aşısı hakkında merak edilenler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.