Dijital göçebeler için en iyi şehirler listesi

Dijital göçebe olmayı merak ediyorsanız, muhtemelen nasıl çalıştığına dair birçok sorunuz olacaktır. Vergilerin nasıl ödeneceğinden, nerede kalacak yer bulunacağına kadar, bu yaşam tarzına başlamadan önce düşünmeniz gereken çok şey var.

Dijital göçebeler

Dijital göçebeler, temel olarak interneti kullanarak bir yerden bir yere seyahat eden çalışanlar olarak tarif edilebilir. Bu konuda bilgilenmenin en iyi yollarından biri, dijital göçebe olarak deneyim sahibi olanlarla konuşmak.

Flatio adlı platform, bu konuda merak edilenler için bazı araştırmalar yaptı. Şirket farklı yaş, cinsiyet ve milletlerden bin 200 dijital göçebeye deneyimleri, motivasyonları ve favori destinasyonları hakkında sorular sordu.


Dijital göçebelerin çoğu nereli?

Flatio raporu, dijital göçebelerin demografik özellikleri hakkında bilgiler içeriyor. Ankete katılanlar arasında en büyük oran yüzde 37 ile ABD’den. Ardından yüzde 12 ile İngiltere ve yüzde 5 ile Almanya geliyor. Dijital göçebelerin yarısından fazlası 30-39 yaşları, yaklaşık yüzde 23’ü 18-29 yaşları arasında. Katılımcıların yüzde 55’i erkek ve yüzde 44’ü kadın.

Dijital göçebeler destinasyonlarını nasıl seçiyor?

Rapor, dijital göçebeler için yeni bir destinasyon seçerken en önemli faktörün maliyet olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların neredeyse yarısı maliyet konusunu en üst sıraya yerleştirdi.

Göçebelerin göz önünde bulundurdukları diğer unsurlar ise güneş ışığı, güvenlik, wifi kalitesi ve sağlık hizmetleri.

Dijital göçebeler için en popüler destinasyon Portekiz olurken, onu Tayland, İspanya ve Arjantin takip ediyor.

dijital göçebelerDijital göçebeler ne tür işler yapıyor?

Flatio anketine göre dijital göçebelerin üçte biri serbest çalışan, üçte biri tam zamanlı çalışan ve yaklaşık yüzde 13’ü özel girişimci veya işletme sahibi. Araştırmaya göre Bilişim Teknolojileri ile medya, reklamcılık, halkla ilişkiler ve pazarlama en yaygın sektörler.

Dijital göçebe olmak için ayda ne kadar kazanmanız gerekiyor?

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 25’i dijital göçebe olmak için ayda 3 bin ila 3 bin 900 euro arasında kazanmanız gerektiğini söylüyor. Yüzde 20’den biraz fazlası 2 bin – 2 bin 900 euro aralığını tercih ederken, yüzde 18’i dijital göçebelerin 4 bin – 4 bin 900 euro kazanması gerektiğini söylüyor.

Dijital göçebeler genellikle nereye vergi ödüyor?

Ankete katılan dijital göçebelerin çoğunluğu vergilerini kendi ülkelerine ödediklerini söylüyor. Sadece yüzde 19,4’ü farklı bir ülkeye vergi ödüyor.

Dijital göçebe olmanın en zor kısmı nedir?

Dijital göçebelere göre böyle bir yaşam tarzının ‘en sinir bozucu’ kısmı kalacak yer bulmak. Ankete katılanlar kalacak yer olarak en çok Airbnb, booking.com ve Facebook gruplarına baktıklarını söylüyor. Özel daireler ve otel odaları en yaygın konaklama seçenekleri olarak öne çıkarken, bunları hosteller takip ediyor.

Ankete katılanların dörtte biri kiraya ayda 501-700 euro, yüzde 20’s ise 301-500 euro harcadıklarını belirtti. Arkadaş bulmak, dijital göçebe olmanın en zor kısmı olarak ikinci sırada yer aldı. Vergi sorunları ise üçüncü sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 46’sı vize kullandığını söylerken, yüzde 44’ü kullanmıyor.

dijital göçebeler

En iyi dijital göçebe şehirler listesi:

Dijital göçebeler bir varış yeri seçerken, iyi hava, yerel cazibe merkezleri, ortak çalışma alanlarının sayısı ve vize gereklilikleri gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur. Bunun dışında en önemli iki faktör, yaşam maliyeti ve hızlı ve güvenilir internete kolay erişimdir.

İşte 2023’te harika dijital göçebe destinasyonları olacağını düşündüğümüz 10 yer:

1) Buenos Aires, Arjantin

Buenos Aires, Arjantin
Buenos Aires, Arjantin

Buenos Aires, Latin Amerika’da dijital bir göçebe yaşamı düşünen ancak daha önce Latin Amerika’da fazla seyahat etmemiş olanlara sıklıkla tavsiye edilir: şehir Avrupai bir havaya sahiptir ve bölgedeki diğer büyük şehirlerden farklıdır. Şehir, uzaktaki bir çalışanın ihtiyaç duyduğu her şeye sahip hareketli bir metropoldür. Arjantin Pezosu’ndaki yüksek enflasyon – yerel halk için açıkça olumlu olmasa da – başka bir para biriminde kazananların çok düşük maliyetle yaşayabilecekleri anlamına geliyor.

Arjantin, COVID sonrası dönemde ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan dijital göçebe vizesi sunan ülkeler arasına katıldı. 2022’nin ortalarında piyasaya sürülen dijital göçebe vizesi, tek bir yenileme seçeneğiyle uzaktan çalışanların 6 ay kalmasına izin veriyor. Bu vizeye sahip kişiler tarafından hiçbir Arjantin yerel veya ulusal vergisinin ödenmesi gerekmeyecektir. Başvurular henüz açık değil, ancak bu web sitesinde Arjantin göçmen bürosunda bir hesap oluşturarak hemen başlayabilirsiniz.

2) Mexico City, Meksika

Mexico City, Meksika
Mexico City, Meksika

Latin Amerika’nın en gelişen dijital göçebe merkezlerinden biri olarak, Mexico City’nin sunduğu her şeyi deneyimlemek için pek çok fırsat var. Büyük bir uluslararası şehir olarak İnternet harika ve şehrin Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya yakınlığı, orada bağlantıları olan dijital göçebeler için yardımcı olabilir.

Meksika’nın Geçici Yerleşik Vizesi, dijital göçebelerin ülkede en az bir yıl yaşamasına izin verecek ve dört yıla kadar yenileme seçeneği sunacak. Ayrıca yerel bir banka hesabı açmalarına, araba kiralamalarına veya satın almalarına ve herhangi bir kısıtlama olmadan Meksika’ya girip çıkmalarına izin verecek.

3) San José, Kosta Rika

San José, Kosta Rika
San José, Kosta Rika

Kosta Rika, güzel kumsalları, hoş havası ve sükuneti nedeniyle uzun süredir dünyanın dört bir yanından gurbetçileri, uzaktan çalışanları ve emeklileri cezbetmiştir. Başkenti San Jose, oradaki dijital göçebe yaşamına uyum sağlamayı kolaylaştıran çok çeşitli olanaklar sunar.


2021’de kabul edilen bir dijital göçebe yasası, “uzak hizmet sağlayıcı” vize seçeneğini belirledi. Bu vizeyi alan herkes, ilk bir yıllık süre için ülkede kalma izni alır (bir yıl daha uzatma seçeneğiyle birlikte). Özellikle, sahipler (ancak bakmakla yükümlü oldukları kişiler değil), bilgisayar ekipmanı ve arabalar dahil olmak üzere uzaktan çalışmalarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları ekipmandan ithalat vergileri dahil olmak üzere tüm vergilerden muaftır.

4) Florianópolis, Brezilya

Florianópolis, Brezilya
Florianópolis, Brezilya

Florianópolis ya da yerel halk tarafından bilinen adıyla Floripa, her şeye sahip bir şehir. Güzel beyaz kumlu plajlar, manzaralı dağlar, aktif, açık hava yaşam tarzı ve harika bir gece hayatı. Genellikle Rio de Janeiro’nun küçük ve çok daha güvenli bir versiyonu olarak tanımlanan Floripa, birçok uluslararası girişime, serbest çalışana ve girişimciye ev sahipliği yapmaktadır. Çok sayıda ortak çalışma alanı vardır ve yabancılar, Brezilya’nın geri kalanından çok daha fazla İngilizce ile dolaşabilirler.

Brezilya, 2022’den bu yana ayda en az 1.500 ABD Doları kazanan ve banka hesabında en az 18.000 ABD Doları olan kişilere dijital göçebe vizesi sunarak Brezilya’da bir yıl yaşamalarına ve çalışmalarına izin veriyor (bir yıl daha uzatma seçeneğiyle birlikte) ).

5) Lizbon, Portekiz

Lizbon, Portekiz
Lizbon, Portekiz

Lizbon genellikle Avrupa’nın en yaşanabilir şehirlerinden biri olarak gösteriliyor. Yerleşik bir blogcular, yazarlar ve çevrimiçi girişimciler topluluğuna sahiptir ve özellikle Avrupa’nın geri kalanının çok soğuk olduğu kış aylarında popülerdir.

Ekim 2022’den bu yana Portekiz, dijital göçebe topluluğuna yönelik bir vize sunmaktadır. Vize, dijital göçebelerin Portekiz’de bir yıl kalmasına veya Portekiz’e yerleşmek için çalışmasına izin verecek. Uygun olmak için, uzaktan çalışanların şu anda 705 Euro (yaklaşık 744 ABD Doları) olan ve 2023’te 750 Euro’ya (yaklaşık 792 ABD Doları) çıkacak olan asgari gelirin dört katını kazanması gerekiyor.

6) Budapeşte, Macaristan

Budapeşte, Macaristan
Budapeşte, Macaristan

Budapeşte zengin bir tarihe ve kültüre sahiptir ve Avrupa’nın içinde merkezi bir konuma sahiptir ve yakınlardaki diğer ülkelere seyahat etmeyi kolaylaştırır. Şehir nispeten uygun fiyatlı ve canlı bir göçmen topluluğuna sahip.

Dijital göçebeler için yeni Macaristan Beyaz Kartı, yabancı bir şirkette çalıştığınız sürece Macaristan’da iki yıla kadar yaşamanıza ve çalışmanıza izin veren bir vizedir. Aylık minimum 2.000 € (yaklaşık 2.112 ABD Doları) gelirinizin olması gerekir. Ayrıca, giriş yapmadan önce bu tutarı arka arkaya 6 ay boyunca aldığınızı kanıtlamalısınız.

7) Barselona, İspanya

dijital göçebeler ​​İspanya
Barselona, ​​İspanya

Canlı kültürel ortamı, nefes kesen renkli mimarisi ve neredeyse yıl boyu güneş ışığıyla Barselona, eğlenmek isteyen dijital göçebeler için bir merkezdir.

Gelişen ve girişken bir toplulukla eşit bir iş ve oyun dengesi. Barselona, ​​mükemmel bir ulaşım sistemine ve diğer popüler Avrupa şehirlerine kıyasla nispeten düşük bir yaşam maliyetine sahiptir.

Ayrıntılar hâlâ kesinleşmekle birlikte, İspanya’nın yeni dijital göçebe vizesini Ocak 2023’te başlatması bekleniyor. Program, Avrupa Ekonomik Birliği dışından İspanyol olmayan şirketler için uzaktan çalışan kişilere açık olacak. Başvuru sahiplerinin en az bir yıldır uzaktan çalıştıklarını kanıtlamaları gerekecek ve gelir gereksinimi muhtemelen ayda yaklaşık 2.000 € (yaklaşık 2.080 ABD Doları) olacaktır.

8) Chiang Mai, Tayland

dijital göçebeler Tayland
Chiang Mai, Tayland

Chiang Mai’nin rahat bir havası, uygun fiyatlı yaşam maliyetleri var ve uzun yıllardır güçlü bir göçmenler ve dijital girişimciler topluluğu var. Çok çeşitli ortak çalışma alanları, kafeler ve restoranların yanı sıra çok makul fiyatlı yüksek hızlı İnternet sunan birkaç İnternet servis sağlayıcısına sahiptir.

2022’den bu yana, Tayland dijital göçebe vizesine başarıyla başvuran dijital göçebeler, emekli maaşı olan emekliler ve zengin yatırımcılar ülkede 10 yıl yaşayabilir. Ancak, vize son derece özeldir. Katı gereksinimler, yıllık en az 80.000 ABD Doları tutarında bir maaşı içerir.

9) Penang, Malezya

Penang, Malezya dijital
Penang, Malezya

Malezya’daki en iyi dijital göçebe şehirlerinden biri olan Penang’ın kafe kültürü gelişiyor; hemen hemen her köşebaşında bir kafe bulacaksınız. Ayrıca, işe başlayan göçebe arkadaşlarınızı bulabileceğiniz birkaç ortak çalışma alanı vardır. Hepsinden iyisi, Penang’da yaşam maliyeti başkent Kuala Lumpur’dan daha ucuzdur.

Kısa bir süre önce duyurulan DE Rantau Nomad Pass, yerel veya yabancı merkezli bir şirketten yılda en az 24.000 $ kazanan aktif bir sözleşmesi olanların, bir yıl daha uzatma seçeneğiyle birlikte Malezya’da bir yıla kadar yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor.

10) Canggu, Bali, Endonezya

Canggu, Bali, Endonezya
Canggu, Bali, Endonezya

Bali’nin batı kıyısında, havaalanına yaklaşık bir saatlik sürüş mesafesinde yer alan Canggu, pitoresk bir tatil köyüdür. Canggu, çok sayıda kafe ve mükemmel ortak çalışma alanlarıyla iş ve oyun arasında mükemmel bir denge sunduğu için dijital göçebeler arasında popülerdir. Çalıştıktan sonra sahilde sörf yapabilir, yoga derslerine katılabilir veya birçok bar ve plaj kulübünde takılabilirsin.

2022’de Endonezya Hükümeti yeni dijital göçebe vizesini duyurdu. Planlanan beş yıllık izin, dünya çapında mevcut olan en uzun dijital göçebe vizesi olacak ve uzaktan çalışanların ülkede yaşamasına ve çalışmasına ve hatta oradayken Endonezya gelir vergilerini ödemekten muaf olmasına izin verecek.


|| Bizi takip edin: Facebook, TwitterInstagramGoogle Haberler 

İş hayatında gençlerin tercihi hibrit çalışma modeli


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.