Kız okulları konusu: Tecrit etmek çözüm mü?

Gün geçmiyor ki bir siyasi çıkıp şaşırtmasın bizi. Son ‘muhteşem’ açıklama Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den geldi. Tekin’e göre: “Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin “Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum” dediğini belirterek “O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz” dedi.

kız okulları

Evet, tam olarak böyle dedi Milli Eğitim Bakanı. Kız çocuklarının eğitimden mahrum kalmasına çözüm olarak onları fanusta, tecrit etmeyi çözüm olarak sunuyor. Peki sorun nerede? Karma eğitimde mi yoksa kararan zihinlerde mi?

Sorun cahilin ferasetine güvenmekle başlamış olabilir mi mesela? Ya da cehaletin bu kadar utanmazca yükselişinde? Cehalet övülürken eğitimin alaşağı edilmesinden dolayı insanlar eğitimi gereksiz görmeye başlamış olabilirler mi? Misal eğitimli insanların her gün en tepeden aşağılanmasından (Bkz. giderlerse gitsinler!) liyakatin yok olup benim adamım taş mı yesin zihniyetiyle ehil olmayan insanların jet hızıyla yükselmesi aynı hızla “Aman okuyup da ne olacak ben de asgari ücretle çalışıyorum okuyan da” mantığının yükselmesine sebep olmuş olabilir mi?


Çocuklar tecavüze uğrarken “Bir kereden bir şey olmaz” mantığınız, kurumun onuru zedelenmesin kapatıverelim mevzuyu hesaplarınız sayesinde adalete güvenin sıfırlanması insanları tedirgin etmiş olabilir mi mesela?

Hadi diyelim bu muhteşem çözümünüz(!) işe yaradı, peki ya bunlar için ne yapmayı düşünüyorsunuz?


Gittiği bilmem ne cemaatinin bilmem ne vakfının tamamı erkeklerden oluşan yurdunda tecavüze uğrayan, taciz edilen çocukları için de bir şey düşündünüz mü? Gözünün önünde annesi katledilen çocukların, annelerini koruyamadığınız gibi katilleri serbest kalırken ona eğitimin neyi nasıl çözeceğini anlatacak söz bulabildiniz mi?

Siz Milli Eğitim Bakanısız ve bana göre bu ülkedeki en önemli makamdasınız. Eğitim için çözüm alternatifiniz gerçekten bu mu? Ayıralım kızları erkekleri her şey püripak olsun! Peki sonrası için ne yapılacak? Kadından aileden sorumlu bakan yeniden pembe otobüs, pembiş metro tartışmasını mı başlatacak? Kadınlar için ayrı ulaşım araçları mı geliştireceğiz; beyler eşleri tek başına otobüse binsin istemiyor diye! “Erkek doktor karıma dokunamaz!” nidalarıyla doktora saldıranların karşısında Sağlık Bakanı tüm vakur duruşuyla çıkıp “Bundan sonra doktorları da ayıralım!” mı diyecek? Söylediğiniz sözlerin nerelere ulaşabileceğini insanların “Aaa tamam o zaman okusun kızım” demek yerine daha fazla uçlaşacağının gerçekten farkında değil misiniz?

Sıdıka Avar: Bir eğitim neferi

sıdıka avar


Bakın bu fotoğraf Sıdıka Avar’a ait. Eminim mesleğiniz ve konumunuzdan ötürü fotoğrafın hikayesine benden daha hakimsinizdir. Sıdıka Avar, köy köy dolaşan bir eğitim neferi. İnsanlar yolunu keser, “Avar, benim çocuğumu da götür.” dermiş. 1930’lardan 40’lardan bahsediyorum. Yol yok, telefon yok. İnsanlar eğitimin ışığına da, o eğitimi verene de canı gönülden inandığı zamanlar. Şimdi yıl 2023! Eğer herhangi bir veli çocuğunu okula göndermekten imtina ediyorsa,  karma eğitimi değil, oturun eğitimin ve adaletin güvenirliliğini tartışın!

Eğitim


Elif Aver
Elif Aver; 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünden 2010 yılında mezun oldu. Özel sektörde mesleğini yapmakta, ayrıca TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyesi. Yazmak, çizmek ve okumak çocukluğundan beri en büyük tutkusu. Ondan sebep söz yitene kalem bitene kadar yazanlardan.