Köpek balığı saldırısı durumunda sakın bunları yapmayın!

Daha önce sadece filmlere konu olan köpek balığı saldırıları artık hiç de uzak bir ihtimal değil. Son zamanlarda sık sık haberlere konu olan köpek balığı saldırısı için uzmanlar hayat kurtaracak önerileri paylaştı.

köpek balığı

Köpek balığı saldırısı pek çok kişi için eskiden sadece bir kâbusken son zamanlarda yaşanan olaylar bu kâbusun pek de uzak olmadığını gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde bir köpek balığı Florida’daki New Smyrna Sahili’nde sörf yaparken bir adamın ayağını ısırmış, haziran ayında bir Rus turist Kızıldeniz’de yine bir köpek balığı tarafından parçalanarak öldürülmüş ve hatta Fethiye’de bile köpek balığı görülmüştü.


Özellikle de Mısır’da Kızıldeniz’in en turistik merkezlerinden Hurghada’da yaşanan köpek balığı dehşetinin görüntüleri sosyal medyada günlerce konuşulmuştu.

Sosyal medyada paylaşılan video ve görüntülerde, “Baba, beni kurtar” diye bağıran 23 yaşındaki Vladimir Popov hayatını kaybetmişti. Talihsiz gencin babası ise daha sonra olanları şu sözlerle anlatarak yaşadıkları vahşete dikkat çekmişti: “Ona nasıl yardım edebilirdik ki? Et öğütücüsü 20 saniye içinde oldu ve onu dibe çekti.”

Saldırgan kaplan köpek balıkları Türkiye’de de görülür mü?

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz suyu sıcaklıklarındaki değişim ve denizin asit seviyelerindeki değişim, hayvan davranışlarını etkiliyor” diye konuştu. Prof. Dr. Deniz Ayas da, “Ülkemiz karasularında kaplan köpek balıklarının herhangi bir bireyinin kaydı yok” dedi.

Kaplan köpek balıkları Türkiye’de de görülür mü? 

kaplan köpekbalığı

Hürriyet’ten İsmail Sarı’ya konuşan Prof. Dr. Deniz Ayas, şu açıklamaları yaptı:

“Geçmişte Akdeniz’in bazı ülkelerinde gözlemlendi. Bu türün daha çok Orta ve Batı Akdeniz’de kayıtları varken Doğu Akdeniz’de herhangi bir kaydı bulunmuyor. Ülkemiz karasularında ise kaplan köpek balıklarının herhangi bir bireyinin kaydı yok. Fakat diğer denizel türler gibi köpek balıkları da Kızıldeniz’den Akdeniz’e doğru göç ediyor diyebilirim.”


Türkiye’de hangi türleri bulunuyor? 

Türkiye sularında bulunan köpek balığı türlerine de değinen Prof. Dr. Ayas, “Çok sayıda köpek balığı türü ülkemiz karasularında yaşasalar da en az sekiz büyük köpek balığı türü için beslenme, üreme ve yavru bakım alanları sularımızda bulunuyor. Kısa yüzgeçli mako köpek balığı, esmer köpek balığı, kum köpek balığı, sivri burun camgöz köpek balığı, iri burun camgöz köpek balığı, sapan köpek balığı türleri ve mavi köpek balığı gibi türler sularımızda dağılımı bulunan büyük köpek balığı türleri” ifadelerini kullandı.

Köpek balığı saldırısında hayat kurtaran tavsiye

Peki dört gözle beklediğiniz tatiliniz sırasında bir köpek balığı ile karşılaşırsanız ne yapmalısınız? Bir uzman hayat kurtaracak bilgiyi paylaştı…

Bir köpekbalığı saldırısı durumunda ne yapacağınızı bilmek hayatınızı kurtarabilir. Bir uzman, yırtıcı balıklardan kurtulmak için hayat kurtarıcı bazı tavsiyeler verdi.

Deniz biyoloğu Ryan Johnson, o an bu önerileri uygulamak kolay olmasa da şunları söylüyor: “Sudayken bir köpekbalığıyla karşılaşırsanız yapabileceğiniz en kötü şey av gibi davranmaktır. Av gibi davranırsanız, muhtemelen sana av gibi davranacak. Panik yapmayın, çırpınmayın, kaçmaya çalışmayın. Yerinizi korumalısınız.”

Johnson ayrıca, suya giren herkesin köpek balıkları konusunda eğitimli olmasının önemli olduğunu da belirtiyor: “Sonra garip yerlerde ortaya çıkmaya başladıklarında nasıl tepki vereceğimizi biliyoruz.”

Bir köpek balığı tarafından saldırıya uğrarsanız ne yapmalısınız?

köpek balığı saldırısında

Düşünmesi korkutucu olsa da, bir köpek balığı tarafından saldırıya uğrarsanız ne yapacağınızı bilmek önemlidir. Avustralya Victoria Balıkçılık Kurumu şu bilgileri paylaştı:

Köpek balığı görürseniz:

  • Sukunetini koru
  • Gözünüzle takip edin
  • Mümkünse sudan yavaşça çıkın

Eğer saldırıya uğrarsanız:

  • Kendinizi savunun – ölü taklidi yapmak işe yaramaz.
  • Köpek balığına saldırmak için çıplak ellerinizi kullanmaktan kaçınmak için elinizde ne varsa kullanın (sörf tahtası, dalış malzemeleri, balık tutma ekipmanları vb.)
  • Ellerinizi kullanmanız gerekiyorsa, gözlere, buruna ve solungaçlara saldırmaya konsantre olun
  • Köpek balığını korkutmak için ani hareketler yapın

Saldırıdan sonra:

  • Isırılırsanız sudan çıkmadan önce baskı uygulayarak kanamayı durdurmaya çalışın.
  • Suyu olabildiğince hızlı ve sakin bir şekilde terk edin.
  • Yaralanma ne kadar küçük olursa olsun derhal tıbbi yardım alın.

Bir köpek balığı saldırısı kurbanına nasıl yardım edilir?

  • Sudan çıkmadan önce, basınç noktalarına basarak veya turnike uygulayarak kanamayı kontrol etmeye başlayın.
  • Kurbanı mümkün olan en kısa sürede sudan çıkarın.
  • Isı kaybını en aza indirmek için kazazedeyi bir battaniyeye sararak soğuktan koruyun.
  • Sudan çıktıktan sonra, kurbanı gereksiz yere hareket ettirmemeye çalışın.
  • Tıbbi yardım çağrısı yapın.

Köpek balıkları ara sıra insanlara saldırsa da aktif olarak bizi avlamaya çalışmazlar. Aslında, genellikle bizi bir fok ya da kaplumbağa olduğumuzu düşündükleri için ısırırlar ve bunu öğrenmek için bize dokunacak elleri yoktur!

Sıcak hava nedeniyle ölen 17 kişinin 10’unun evinde vantilatör açıktı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.