Ofiste Çalışanlar için Egzersiz Önerileri

Masa başında çalışan bireylerin zaman içerisinde hareketsizlikten kaynaklanan şikâyetleri artmaya başlayabilir. Bu şikâyetlerin önlenmesi verimli bir iş hayatı ve sağlıklı bir vücut için son derecede önemlidir. Ofiste veya evde gün boyunca masa başında çalışırken yapabileceğiniz pek çok farklı egzersiz bulunuyor.

ofiste çalışanlar egzersiz

Masa Başı Çalışanların Yapabileceği Egzersizler Nelerdir?

Tüm gün masanın başında oturmak, hareketsizliğin neden olduğu birtakım sağlık problemlerine yol açabilir. Bunun önüne geçmek için pratik ve son derece kolay bazı egzersizler yapmak mümkün. Çalışırken yapabileceğiniz egzersizlerden bazıları şunlardır:

1. Boynunuz İçin Esneme Hareketleri Yapın

Bilgisayar karşısında sabit duran başınızı ve boyun kaslarınızı birkaç dakika boyunca öne, arkaya, sağa ve sola doğru hareket ettirebilirsiniz. Böylece kaslar gevşeyebilir, ağrı oluşumunun önüne geçilebilir. Masa başı boyun egzersizleri gün içinde sıklıkla tekrar edilebilir.

2. Omuz Hareketleri Yapın

Gün boyu masa başında hareketsiz oturmanın büyük zarar verdiği omuzlarınızı, öne ve arkaya doğru dairesel hareketler yaparak hareket ettirmeniz çok önemli. Omuzların sabit kalmaktan dolayı zarar görmesi ihtimalini zaman zaman yapacağınız ufak hareketler sayesinde azaltabilirsiniz.

3. Sırt Kaslarınızı Çalıştırın

Ellerinizi masanın üzerine kapalı şekilde koyarak sırt kaslarınızı esnetmek için kendi bedeniniz etrafında yavaşça sağa ve sola dönme hareketleri yapabilirsiniz. Bunu yaparken ani hareketler yapmamaya özen göstermelisiniz.

4. Karın Bölgenizi Çalıştırın

Sandalyede otururken bacaklarınızı bükmeden ayaklarınızı yerden yukarı kaldırıp 15 saniye boyunca havada tutmaya çalışın. İlk aşamada süre uzun gelebilir. Böyle bir durumda süreyi 5, 10 ve 15 saniye şeklinde kademeli olarak artırabilirsiniz.

5. Kol Egzersizleri Yapın

Masa başında çalışırken ayağa kalktığınız birkaç dakikalık süre boyunca kollarınızı yanlara doğru açın ve yere paralel uzatın. Dirseklerinizi bükmeden kollarınızı geriye uzatın ve dairesel hareketler ile omuzdan bileğe kadar kollarınızı döndürün. 20 saniye boyunca bu hareketi yaptıktan sonra tam tersi yönde aynı hareketi devam edebilirsiniz.

6. Masa Şınavı Çekin

Ayağa kalkıp masanızın karşına çekin ve masanızdan birkaç adım uzaklaşın. Ardından ellerinizi omuz genişliğinden biraz daha geniş olacak biçimde masanızın üzerine koyun. Vücudunuzu sıkı tutarak kendinizi masaya doğru düz biçimde indirin. Kollar düz ancak kilitli olmayacak şekilde kendinizi yukarı doğru itin. Masadan destek alarak uygulayacağınız bu egzersiz ile kollarınızı ve sırtınızı çalıştırabilirsiniz. Hareketi yapmadan önce masanızın sizin ağırlığınızı taşıyabileceğinden emin olmalısınız.

7. Bacak Kaslarınızı Çalıştırın

Masa başında çalışırken ayaklarınızı yerden kaldırmadan ayak bileklerinizi dairesel şekilde hareket ettirebilirsiniz. Bunun yanı sıra bacaklarınızı diz kısmında birleştirerek karnınıza doğru çekme itme hareketleri yapabilir, bacak kaslarınızın yanı sıra karın kaslarınızı da çalıştırabilirsiniz.

Masa başı egzersizleri, sağlıklı bir vücut ve doğru bir duruş kazanılması için kritik öneme sahiptir. Üstelik fiziksel sağlık için yapılan egzersizler ruh sağlığının da iyi olmasına yardımcı olur. Fiziksel ağrıların önlenmesini sağlayabilecek esneme hareketleri ve egzersizler uzun vadede bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olur.

Ofiste masa başı spor hareketleri yapmak için uzun molalar vermek gerekmez. Birkaç dakikalık kısa molalar hem egzersiz yapmanıza olanak tanır hem yoğun çalışma temposunda zihninizin dinlenmesine yardımcı olur. Yalnız burada önemli bir uyarı yapalım: Eğer MSK ağrınız varsa bu hareketleri yapmadan önce bir uzmana danışmanız önemli.

Masa Başında Oturanlar için Egzersiz Alışkanlığı Kazanma Yöntemleri

Gün içinde yetişmesi gereken işler söz konusu olduğunda masanın başından kalkmadan mesai saatinin tamamlanması kaçınılmaz olabilir. Ancak hiç mola vermeden ve hiç hareket etmeden çalışmak hem iş veriminizi düşürür hem sağlığınızı olumsuz etkiler.

Ofiste veya evde masa başı egzersiz alışkanlığı kazanmak ve bu alışkanlığı sürdürmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Egzersiz yapmak için kendinizi motive edebilecek ödül sistemlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Belirli bir egzersiz rutini oluşturarak o rutine sadık kalmaya çalışabilirsiniz.
  • Masa başı egzersizine bir arkadaşınız ile beraber başlayabilir, birbirinizi teşvik edebilirsiniz.
  • Saat başlarında 5 dakika gibi kısa aralar verebilir; bu aralarda boynunuzu esnetebilir, omuzlarınızı çalıştırabilir ve ayak bileklerinizi hareket ettirebilirsiniz.
  • Son olarak masa başı egzersizi yaparken sevdiğiniz bir şarkıyı dinleyebilir, şarkı süresince keyif alarak fiziksel aktivitelerinizi tamamlayabilirsiniz. Bu hem bedeniniz hem zihniniz için faydalı olacaktır.

Sağlıklı bir vücut ve ruh sağlığı kazanmak için egzersizin önemini göz ardı etmemek gerekiyor. Siz de mesai saatleriniz arasında basit masa başı egzersizler yaparak sağlığınızı koruyabilir, uzun dönemde oluşabilecek fiziksel rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Herkesin uygulayabileceği ofis egzersizleri için Salus uygulaması içerisindeki içerikleri inceleyebilirsiniz. Dilerseniz Salus fizyoterapistleriyle görüşerek kendinize özel oluşturulan fizyoterapi seanslarını evinizden yapabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.