İş çıkışı spora gidenler dikkat! En çok yağ yakılan zaman hangisi?

İş çıkışı spora, fitness merkezine gidenler dikkat! ABD’li bilim insanları, kilo vermek için gün içinde hangi zaman diliminde spor yapmanın daha etkili olduğunu araştırdı. 5 bin 285 orta yaşlı yetişkin üzerinde yapılan araştırma, sabah 7 ila 9 arasında egzersiz yapmanın kilo kaybı için en iyi zaman olduğunu gösteriyor.

en çok yağ yakılan

Gün içinde en çok yağ yakılan zaman hangisi? İş çıkışı spora gidiyorsanız tekrar düşünün! Elde edilen veriler, sabah egzersiz yapan katılımcıların vücut kitle endeksinin (BMI), öğlen ya da akşam spor yapanlarınkine kıyasla çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Bu grubun bel çevresi de aynı şekilde öğlen ya da akşam egzersiz yapanlara kıyasla daha ince oluyor.

Üstelik sabah spor yapan kişiler, diğerlerine kıyasla çok daha fazla hareketsiz zaman geçiriyor.


Öngörülebilir programlar kilo vermeyi kolaylaştırıyor

Bilim insanları, sabah egzersizinin daha faydalı olabileceğini belirtiyor. Çünkü sabahları programa sadık kalmak daha kolay. Bunun yanı sıra sabahları genellikle insanların telefon görüşmeleri, e-postalar veya toplantılar nedeniyle dikkatlerinin dağılma olasılığı daha düşük oluyor.

Virginia Üniversitesi’nde klinik psikolog olan Dr. Rebecca Krukowski, “Bu heyecan verici yeni araştırma, egzersiz hedeflerine ulaşmak için tavsiye edilen yaygın önerilerle tutarlı” diyor.

Yani egzersizi sabahları; e-postalar, telefon görüşmeleri ya da toplantılar gibi dikkatinizi dağıtacak olaylardan önce yapın.”

Krukowski aynı zamanda sonuçların daha öngörülebilir bir programa sahip olmak ya da bakım sorumluluklarının olmaması gibi diğer faktörlere atfedilebileceğini de kabul ediyor.

“Öngörülebilir programların, uyku süresi ve kalitesi ya da stres düzeyleri gibi, bu çalışmada ölçülmeyen olumlu etkileri olabilir.”

Erken kalkan yol alır (ve kilo verir)

fitness Tüm bunların yanı sıra sabah egzersizi için sürekli olarak erken kalkan “sabah kuşları” ile genellikle geceleri daha aktif olan “gece kuşları” arasında biyolojik farklar olabilir.

Araştırmalar, erken kalkan insanların sirkadiyen ritimlerinin (vücut saatlerinin) daha erken çalışmaya başladığını gösteriyor. Vücut saatinin daha erken çalışmaya başlaması da uyku kalitesini artırabilir ve kişinin tutarlı bir programı takip etmesini kolaylaştırabilir. Sonuç olarak tüm bunlar kilo kaybını kolaylaştırır.

Bilim insanları erken kalkan katılımcıların diğer gruplardaki katılımcılardan 10 ila 13 yaş daha büyük olduğunu tespit etti. Çoğunun üniversite diploması vardı ve hiç sigara ya da alkol kullanmadıklarını söylediler. Ayrıca erkenci katılımcıların daha sağlıklı bir diyetleri vardı ve diğer iki gruptakilere göre daha az yemek yiyorlardı.

Öğle ve akşam spor yapanların obezite riski daha yüksek

Hızlı yağ yakmak için 1 haftalık fitness programı

Obesity dergisinde yayınlanan çalışma için bilim insanları, ABD’de her yıl yaklaşık 5 bin yetişkin ve çocuğun sağlığını değerlendiren resmi Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması (NHANES) verilerini inceledi.


Araştırmacılar 2003-2006 yılları arasındaki verileri kullandı. Katılımcıların kalçalarına fitness takip cihazı takan araştırmacılar, art arda yedi gün boyunca katılımcıların fiziksel aktivitesini izledi. NHANES hâlâ fitness takip cihazlarını kullanıyor olsa da bu cihazlar artık bileklere takılıyor ve bu da daha yakın yıllarla karşılaştırmaları daha az güvenilir hâle getiriyor.

Takip cihazlarından elde edilen veriler sonucu katılımcılar üç gruba ayırıldı: Sabah grubu (sabah 7’den 9’a kadar), öğle grubu (sabah 11’den öğlen 1’e kadar) ve akşam grubu (akşam 5’ten 8’e kadar).

Sonrasında bilim insanları hangi grubun obez olma olasılığının daha düşük olduğunu bulmak için her gruptaki BMI ve bel çevresi verilerini derledi. Katılımcıların 642’si sabah grubunda yer alırken, 2 bin 400’ü öğlen ve 2 bin 187’si akşam grubuna dahil oldu.

Vücut kitle indeksi sabah grubunda 25,9 kg/m2 ile en düşük seviyedeydi. Bu da onları sağlıklı aralık olan 18,5 ila 24,9 kg/m2’nin hemen üzerine çıkarıyordu. Sırasıyla 27,6 ve 27,2 kg/m2 BMI’ye sahip olan öğlen ve akşam grupları ise aşırı kilolu aralığında yer alıyordu.

Ortalama bel çevresinin 91,5 ölçüldüğü sabah grubu, en ince bele sahip grup olarak belirlendi. Akşam ve öğle grupları ise sırasıyla 95 cm ve 95,8 cm ile yine benzer sonuçlar verdi.

Sabah sporu büyük fark yaratıyor

kilo almanın yolunu açan davranışlar

New Hampshire’daki Franklin Pierce Üniversitesi’nde egzersiz fizyoloğu olan Dr. Tongyu Ma, “Bulgularımız, orta ila şiddetli fiziksel aktivitenin günlük modelinin, insan hareketinin karmaşıklığını tanımlamak için önemli bir boyut olabileceğini gösteriyor” diyor.

Araştırmacılar kilo kaybını artırmak için günün hangi saatinde egzersiz yapılması gerektiği konusunda net bir fikir birliğine varabilmiş değil. Ancak birçok araştırma, yağ yakımı için en iyi zaman diliminin sabah olduğunu ortaya koyuyor.

Geçen yıl yayınlanan ve New York Skidmore College’dan 100 yetişkini kapsayan 12 haftalık bir çalışma, yağ kaybetmek isteyen kadınlar için en etkili yöntemin sabah egzersizi olduğunu öne sürüyor.

Bunun yanı sıra bu yılın başlarında İsveç’in Karolinska Enstitüsü’nde fareler üzerinde yürütülen bir çalışmada, günün erken saatlerinde egzersiz yapan deneklerin daha yüksek bir yağ metabolizmasına sahip olduğu tespit edildi. Yayınlanan makalede, sabahları egzersiz yapmanın kilo kaybı için en etkili yöntem olduğu öne sürüldü.


Derleyen: Mashable Türkiye – Kaynak: Daily Mail

Fazla kilo ve inatçı yağlara karşı 10 etkili egzersiz! HIIT nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.