Binance CEO’sunun istifası sonrası kripto para borsasından 1 milyar dolar çıkış!

Binance

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao (CZ), hakkındaki suçlamaları kabul etti ve istifa kararı aldı. Binance ile ABD Adalet Bakanlığı arasında yapılacak anlaşma kararı ve CEO CZ’nin istifası sonrasında dünden beri borsadan 1 milyar dolara ulaşan çıkış gerçekleşti.

Bir süredir Binance ve ABD Adalet Bakanlığı arasında devam eden görüşmelerin bir parçası olarak Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun, görevini bırakacağı belirtildi.

Reuters’ın haberine göre, Zhao’nun savcılıkla yapacağı anlaşma karşılığında 4,3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiği belirtildi.


Bitcoin yüzde 6 değer kaybetti

Ceza sonrası kripto paralarda sert düşüşler oldu. Bitcoin yüzde 6 gerileyerek 35 bin dolara indi, Ripple yüzde 3, Solana yüzde 4’ten fazla geriledi.

Anlaşmanın Zhao’nun hisselerini korumakla birlikte Binance’de yönetici pozisyonda bulunamayacağını içerdiği belirtiliyor.

Binance CEO’sunun Seattle’da federal mahkemeye çıkıp savunma yapması bekleniyor.

JPMorgan, Binance anlaşmasını değerlendirdi

Investing.com’da yer alan habere göre; JPMorgan analistleri, The Block’a yaptığı açıklamada Binance’in ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşmayı değerlendirdi.

cz

JPMorgan analistleri, anlaşmanın kripto endüstrisine fayda sağlayacağını düşünüyor

Analistler, uzlaşmanın Binance’in olası bir çöküşünden kaynaklanabilecek sistemik riskin önüne geçtiğini söyleyerek bu gelişmenin sektöre fayda sağlayacağını düşünüyor.

Dün kripto sektörü için sıcak saatler yaşanırken Binance ve kurucusu Changpeng Zhao, ABD otoriteleriyle geniş çaplı bir anlaşmaya vardı ve ABD yaptırımlarını ihlal ettiği ve kara parayı aklama kurallarına riayet edilmediği konusundaki suçlamaları kabul etti. Anlaşma kapsamında CZ, Binance’in CEO’luk görevinden istifa etmek zorunda kaldı ve şahsi olarak 50 milyon dolarlık bir cezayı ödemeyi kabul etti. Böylece Adalet Bakanlığı ile birlikte Hazine Bakanlığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonunun da dahil olduğu uzlaşma ile küresel kripto borsasına yönelik yıllardır süren soruşturma sona erdi.

CZ, ayrıca 175 milyon dolarlık şahsi kefalet bedelini ödemeyi kabul ederek serbest kaldı. Bundan sonraki süreçte Zhao’nun şahsi duruşması 23 Şubat 2024 tarihinde başlayacak ve Binance’in eski CEO’su 18 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Binance’in başına düzenleyici tecrübesi olan Richard Teng getirildi

Zhao’nun görevi bırakmasının ardından Binance’in CEO’su olan Richard Teng, 30 yılı aşkın finansal deneyimiyle eski bir düzenleyici kurum çalışanı olarak öne çıkıyor.


Teng, yaptığı ilk açıklamalarda önceliklerinin şirketin finansal gücünü korumak ve güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Richard Teng, ayrıca Binance için önümüzdeki 50 yılın temellerini atacaklarını ve şirketin daha güçlü bir şekilde devam edeceğine emin olduğunu sözlerine ekledi.

binance

Binance, uzlaşma haberiyle önemli kayıplar gördü

Blockchain verileri, Binance’in anlaşma haberinin ardından oluşan panik ortamında platformdan dünden bu yana 1 milyar dolara ulaşan çıkış gerçekleştiğini gösterdi. Bu fonların büyük bir bölümü Binance’in rakiplerine geçti.

Diğer yandan Binance’in yerel varlığı BNB, uzlaşma haberine ilk tepki olarak hızlı bir talep görürken 270 dolara kadar yükseldi. Ancak akşam saatlerinde anlaşma koşullarının netleşmesi ve CZ’nin istifa etmesiyle birlikte hızla satılan BNB, gün sonunda 224 dolara kadar geriledi. Bugün kısmi bir toparlanma gören kripto para, 238 dolara kadar yükseldikten sonra gün içinde 230 dolar bandında yatay hareketine devam ediyor.

NE OLMUŞTU?

ABD’li düzenleyici kurumlar kripto para borsası Binance ve CEO’su Changpeng Zhao’ya “yalanlar ağı” işlettiği iddiasıyla dava açmıştı.

ABD’nin sermaye piyasaları düzenleme kurumu SEC, Washington’da federal mahkemeye başvurduğu şikayet dosyasında Binance, Zhao ve ABD kripto para borsasına yönelik 13 suçlamada bulunmuştu.

SEC, Binance’in yapay işlem hacmi oluşturduğunu, müşterilerin parasını izinsiz kullandığını ve ABD vatandaşlarının platformu kullanmasını engelleyemediğini söylemişti.

Dün akşam, Binance’in ABD’de devam eden soruşturma ve davalarının sona erdirilmesi için 4 milyar doların üzerinde ceza ödemesi talep edildiği bildirilmişti.

2017 YILINDA KURULMUŞTU

Zhao, Binance’ı 2017 yılında kurmuş ve küresel kripto piyasasının en önemli merkezi haline getirmişti.

Şirket ABD’deki soruşturmalarla başa çıkmakta zorlandığı için bu yıl çalışanlarının bir kısmını işten çıkardı.


Anlaşmaya göre, Zhao’nun Binance’deki çoğunluk hissesini korumasına izin verecek, ancak şirkette yönetici rolü üstlenemeyecek. Daha sonraki bir tarihte cezasını çekecek.

Kripto para düzenlemesi yolda!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.