Petrol devi ExxonMobil, elektrikli araçlar için lityum batarya üretecek

lityum batarya

Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden ExxonMobil, uzun zamandır planladığı lityum üretimi için düğmeye basıyor. Petrol devi, Arkansas eyaletinde bulunan lityum açısından zengin 6 bin 100 dönümlük arazide çalışmalarını başlatacak ve özel bir lityum çıkarma teknolojisi kullanacak.

Petrol devinin planları hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir kaynağın Reuters’a aktardığına göre petrol devi Exxon Mobil uzun zamandır beklenen lityum stratejisini ilerleyen günlerde açıklayacak ve 2026 yılına kadar Arkansas’ta elektrikli araç (EV) için batarya metali üretimine başlayacağını duyuracak.

1970’lerde lityum-iyon pili icat eden ancak teknolojiden uzaklaşan Exxon, 2026 yılına kadar Arkansas’ta ortağı Tetra Technologies ile birlikte “Evergreen Projesi” olarak adlandırılan proje kapsamında yılda en az 10 bin metrik ton lityum üretmeye başlamayı planlıyor. Bu ilk üretim, kabaca 100 bin elektrikli araç bataryası üretmek için gereken miktara eşdeğer olacak.


Reuters bu yıl Exxon’un su arıtma ve geri dönüşüm için kimyasallar üreten Tetra ile Arkansas’ta lityum açısından zengin 6 bin 100’den fazla dönümlük araziyi geliştirme konusunda anlaştığını duyurdu.

Lityum çıkarma teknolojisi

Exxon bu yıl Arkansas’ta, Florida’dan Teksas’a kadar uzanan, lityum ve brom açısından zengin tuzlu su içeren geniş bölgeyi incelemek için kuyular açıyor. Kamuoyu önünde konuşma yetkisi olmayan kaynağa göre şirket ayrıca ticari operasyonlar için çok önemli olacak doğrudan lityum çıkarma (DLE) teknolojisini de test ediyor.

Exxon ve diğer petrol şirketleri için lityum üretimi, nispeten az ek maliyetle yeni bir ürün satma imkanı sunuyor. Exxon’un 2017’den bu yana CEO’su olan Darren Woods, 4 Ekim’de yatırımcılarla yaptığı görüşmede lityum sektörünün “oldukça umut verici” olduğunu söyledi.


Diğer fosil yakıt üreticileri gibi Exxon da faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltma baskısıyla karşı karşıya. Reuters bu yıl Exxon hissedarlarından Engine No. 1’in DLE’yi devreye sokması için şirkete baskı yaptığını daha önce duyurmuştu.

3 yıl içinde üretime başlamak istiyor

Kaynağa göre Exxon’un hangi DLE teknolojisini seçtiğini kamuoyuna açıklaması beklenmiyor. Şirketin bazı tedarikçileri açıklamama konusunda uzun süredir devam eden bir alışkanlığı var. Kaynak, bu yıl Exxon ve Chevron’un International Battery Metals ve EnergySource Minerals ile DLE teknolojisinin lisanslanması konusunda görüşmeler yaptığını paylaştı.

Kaynağa göre, Tetra ortaklığından ayrı olarak Exxon, Arkansas’ta 2027 yılına kadar lityum üretimine başlamayı planladığı 100 bin dönümden fazla araziyi de kontrol ediyor. Exxon bu araziyi bu yıl özel sektöre ait Galvanic Energy’den satın aldı.

Petrol devi lityum devi olur mu?


Exxon’un Arkansas dışındaki lityum operasyonlarını genişletmeyi planlayıp planlamadığı ise belli değil. Tüm petrol üreticileri gibi Exxon da fosil yakıt üretiminin bir parçası olarak lityum izleri içeren su çıkarıyor. DLE teknolojileri ticarileştirilebilirse, bu durum petrol endüstrisinin dünyanın en büyük lityum tedarikçisi haline gelmesine yardımcı olabilir.

Toyota CEO’su: Otomobil pazarında yüzde 30-35 daralma olabilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.