Yapay zeka uzmanı duyurdu: 5 meslek tarihe karışıyor!

Yapay zeka meslek

Yapay zeka uzmanları, robotların çok da uzak olmayan bir gelecekte beş meslek rolünü insanlardan devralacağını öngörüyor.

Bu yılın başında, dünyanın en gelişmiş insansı robotları Cenevre’deki bir yapay zeka zirvesinde konuştu ve işleri devralmak yerine “insanlarla birlikte çalışmak” istediklerini dile getirdiler.

Ancak ChatGPT, otonom teslimat robotları ve sürücüsüz taksiler derken yapay zekanın yükselişiyle birlikte pek çok meslek grubunun tarihe karışacağı öngörülüyor.


McKinsey Global Institute tarafından hazırlanan bir rapor, 2030 yılına kadar ABD ekonomisinin şu anki iş hacminin yüzde 30 kadarının yapay zeka destekli uygulamalar tarafından üstlenileceğini öne sürüyor.

Ünlü yapay zeka uzmanı Mark Minevich de bu istatistiğe inanıyor ve robotların yakında ‘öngörülebilir fiziksel veya bilgiye dayalı’ işleri insanlardan devralacağını belirtiyor.

Yaratıcılık, esneklik, duygusal zeka

Peki, işimizin yapay zeka tarafından çalınmaması için tam olarak ne yapmamız gerekiyor? Minevich, The U.S Sun’a yaptığı açıklamada bu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Yapay zeka tarafından ikame edilmekten kaçınmak için, insanların yaratıcılık, duygusal zeka, esneklik, stratejik düşünme ve iş geliştirme gibi doğuştan gelen yeteneklerine odaklanması gerekiyor. Fikir üretmeyi, insanlarla ilişki kurmayı ve karmaşık kararlar almayı içeren işler, yapay zekanın taklit etmesi en zor işler olacaktır…”

Bu 5 meslek grubu tarihe karışacak

Minevich, şöyle devam ediyor:

“Önümüzdeki yıllarda yerini yapay zekaya bırakma riskinin en yüksek olduğuna inandığım işler kasiyerlik, tele-pazarlama, kamyon şoförlüğü, muhasebecilik ve radyoloji…”

Minevich’e göre, süpermarketler ve alışveriş merkezleri tarafından istihdam edilen kasiyerler oldukça ‘savunmasız’, çünkü Amazon gibi şirketler, “otomatik mağazalara” yatırım yapıyor.

Minevich, yapay zeka tsunamisinin üçüncü kurbanının “kamyon şoförleri” olacağını iddia ediyor, zira otonom araçların yükselişi küresel olarak milyonlarca işi tehdit ediyor.

Muhasebecilik ve radyoloji

Minevich’e göre, defter tutma ve muhasebecilik gibi roller, algoritmaların üstesinden geleceği tekrarlayan veri görevleri olduğu için yapay zeka tarafından devralınmaya hazırlanan roller arasında.


Öyle ki, radyoloji gibi uzmanlık gerektiren işlerin yerini bile yapay zeka alabilir. Zira derin öğrenme algoritmaları halihazırda insan performansıyla eşleşiyor, hatta insan performansını bile aşabiliyor.

Yapay zeka tarafından üretilen yüzler artık çok daha gerçekçi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.