Saç ekimi klinik seçiminde bu koşullara dikkat!

Saç ekimi klinik

Saç ekimi klinik seçiminde nelere dikkat edilmeli? En çok tercih edilen saç ektirme yöntemleri nelerdir?

Genetik faktörlerin, stresli yaşamın, düzensiz beslenmenin kişilerde saç dökülmesine neden olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk, saç ektireceklerin mağdur olmaması için kliniği doğru seçmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Saç kaybı, birçok nedene bağlı olarak, her yaş grubundan kişinin şikayetleri arasında yer almaktadır. Saç dökülmesi kadınlarda sık yaşanan bir durum olmasına rağmen, kellik, yani kalıcı saç kaybı erkeklerde daha sık rastlanmakta olan bir problemdir. Gelişen teknoloji sayesinde kişiyi rahatsız eden bu durumun tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Saç ekimi yöntemleri, hem dünyada hem de Türkiye’de uygulanmaktadır. Hatta ülkemiz bu konuda sağlık turizmi merkezi haline geldi.


Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk, “Saç ekimi yaptırılacak olan kliniğin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ruhsatı, uygulama öncesinde kesinlikle kontrol edilmelidir” dedi.

Saç dökülmesinin vitamin ve mineral eksiklikleri, genetik faktörler, hormonal değişimler gibi birçok sebebinin olabileceğini belirten Dr. Mustafa Tümtürk, “Saç dökülmesi şikayeti bulunan kişiler, öncelikle bir sağlık taramasından geçiyor.

Saçlarda dökülmeye neden olan bir sağlık sorunu olup olmadığına bakılıyor. Sağlık sorunlarının tespit edilmesi durumunda ilk olarak tedavi uygulanıyor. Tedavi sonrası dökülme devam ediyorsa hastaya saç ekimi operasyonu yapılıyor.

Operasyon öncesi uygulanan lokal anesteziyle de hastanın ağrısız bir tedavi süreci geçirmesini sağlıyoruz. Çıkarılan saç köklerinin zarar görmemesi için de kökler, özel bir solüsyon içinde ekim işlemine kadar bekletiliyor. Nakil tamamlandıktan sonra bölgeye pansuman yapılarak hasta taburcu ediliyor” ifadelerini kullandı.

Saç Ekim Merkezleri

“Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı olması gerekiyor”

Dr. Tümtürk, “Tıraşsız saç ekimi olarak da adlandırılan DHI yönteminde ise toplanan saç kökleri, çok ince ve sivri bir kalem yardımıyla uygun açıyla ekim yapılacak bölgeye yerleştiriliyor. Sağlıklı dokulara zarar vermemesi nedeniyle tercih edilen bu yöntem, özellikle saçlarını kestirmeden saç ekimi operasyonu yaptırmak isteyen ve günlük yaşamına bir an önce dönmek isteyen hastalar tarafından çok fazla talep alıyor” dedi.

Saç ekiminin ciddi bir operasyon olduğunun altını çizen Tümtürk, “Saç ekimi sırasında çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Bu yüzden, saç ekimi operasyonunun uzmanlar tarafından güvenilir merkezlerde yapılması kritik bir önem taşıyor. Saç ekimi yaptırılacak olan kliniğin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ruhsatı, uygulama öncesinde kesinlikle kontrol edilmelidir. Hastalar klinik seçimi yaparken bu belgeleri sorgulamaktan çekinmemelidir” dedi.

En çok tercih edilen saç ekimi yöntemleri

sac ekimSaç ekimi yapan klinikler veya hastaneler tarafından günümüz imkânları ile en çok uygulanmakta olan yöntemler FUE ve DHI yöntemleridir. Her iki yöntemde de canlı saç kökü nakli yapılmaktadır. Uygulanılan yöntemler lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Yöntemlerin ikiye ayrılmasındaki neden ise saç alma şeklindeki farklılıktır. İlk teknikte iki kulak arasından saç kökü alınmakta ve çizgi şeklinde kalıcı bir iz bırakmaktadır. İkinci teknikte ise başın arkasından alınan saç kökleri ekim yapılacak bölgeye uygulanmaktadır ve herhangi bir iz kalmamaktadır. En iyi saç ekim yöntemi, kişinin saç kaybının oranı, donör bölgenin yeri gibi birçok nedene bağlı olarak saç ekim uzmanı tarafından belirlenmektedir.

1- FUT saç ekimi tekniği

2000’li yılların başına kadar en çok tercih edilen ve uygulanan saç ekim yöntemi FUT tekniğidir. Daha sonra teknolojinin gelişmesi ve yeni yöntemlerin ortaya çıkması nedeni ile kullanım oranı azalmıştır.


Saç ekim yöntemleri arasında en eskilerinden biri olan FUT tekniğinde ekim için kullanılacak saç kökleri, iki kulak arasında kalan ense bölgesinden var olan deri tabakasıyla birlikte kesilerek çıkartılmaktadır. 3 santimetrekare deri tabakası tamamen kesilerek çıkartıldıktan sonra bölgede bulunan saç kökleri hemşireler tarafından alındıktan sonra uygulama yapılacak bölgeye nakledilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra kesilen bölge dikilmektedir. İyileşme süreci diğer yöntemlere göre daha uzun olan bu teknik sonunda kesilen bölgede dikiş izi kalmaktadır. Bu yöntemin artısı, saç köklerinin toplu halde kesilip alınmasından dolayı daha hızlı saç ekimi yapılmasıdır. Ancak iyileşme sürecinin uzun olması ve iz kalması nedeni ile eskisi kadar çok tercih edilmemektedir.

2- FUE saç ekimi tekniği

Son 15 yıldır, saç ekimi yöntemleri arasında en çok tercih edilen ve geliştirilen yöntem FUE Tekniği’dir. FUE Tekniği’nde ense bölgesinden saç kökleri teker teker toplanmaktadır. Mikromotor cihazı ya da manuel punch yardımı ile çıkarılan saç kökleri soğuk bir ortamda, özel bir solüsyon ile bekletilmektedir. Saç ekimi yapılacak olan bölge operasyona hazırlandıktan sonra alınan saç kökleri bölgeye yerleştirilmektedir.

FUE Tekniği ile saç kökleri teker teker yerleştirildiği için işlem süresi ekim yapılması gereken saç kökü sayısına bağlı olarak değişmektedir. Bu yöntemle işlem süresi uzuyor olsa da, iyileşme sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi ve operasyon sonrası iz kalmaması, tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.

dhi hair transplant

Manuel Punch Saç Ekimi

Manuel Punch Saç Ekimi, aslında FUE tekniğinin bir çeşididir. Punch ise donör bölgeden saç köklerinin toplanmasını sağlayan aletin adıdır. Bu alet, elektrikli değildir. Saç köklerinin çevresinde küçük delikler açar ve saç köklerinin toplanmasını sağlar. Saç ekimi yöntemleri arasında özellikle FUE tekniğinin ilk dönemlerinde kullanılmıştır. Ancak daha sonra yerini Micromotor’a bırakmıştır. Micromotor Saç Ekimi Micromotor Saç Ekimi de, tıpkı Manuel Punch Saç Ekimi gibi FUE Tekniği’nin bir çeşididir. Saç ekim yöntemleri arasında günümüzde en çok tercih edilmekte olan yöntemdir.

Micromotor Punch elektronik bir alettir ve donör bölgeden, saç köklerinin daha hızlı bir şekilde toplanmasını sağlamaktadır. Böylece, saç ekimi daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Saç kökleri deri içerisinde canlılığını koruyabilen ancak baş bölgesinden ayrıldıktan sonra hızla canlılığını yitirmekte olan köklerdir. Bu nedenle Micromotor Punch ile toplanan saç köklerinde canlı kalma yüzdesi daha fazladır. Bu durum da saç ekiminde başarı oranını arttırmaktadır.

FUE FUT hair transplant

DHI Saç Ekimi

Direct Hair Transplant (DHI) yöntemi, adından da anlaşılacağı üzere direkt saç ekimidir. Saç ekimi yöntemleri arasında en yenilerinden biridir. DHI yöntemi, FUE tekniği ile birlikte kullanılmaktadır. FUE yöntemi ile tek tek toplanan saç kökleri, DHI yöntemi ile ekilmektedir. Bu yöntemin FUE yönteminden farkı ise, özel kalemi sayesinde kanal açma ve saç ekiminin aynı anda yapılıyor olmasıdır. Bu da işlem süresini en kısa hale getirmekte ve başarı oranını arttırmaktadır.

Bu yöntemin bir diğer avantajı ise yoğun ve sık ekimlere olanak sunmasıdır. Tamamen saç kaybının yaşandığı bölgelere uygulanmasını haricinde, saç sıklaştırma yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Ancak saç kaybının tamamen yaşandığı kişilerde, eğer donör bölgede yeteri kadar saç kökü bulunmuyorsa, bu yöntemde uygulanma şansı bulunan daha yoğun ekim gerçekleşmeyecektir.

Robotik Saç Ekimi

Robotik saç ekimi, kullanılan en yeni yöntemler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Bu yöntemde yapılan saç kökü toplama ve saç ekimi işlemi bilgisayar tarafından yapılmaktadır. Saç ekimi yöntemleri arasında en popüler olan yöntemdir. FUE saç ekim yöntemi ile aynı prensipte çalışmaktadır. Tek farkı ise işlemin hassas kolları olan bir bilgisayar tarafından uygulanıyor olmasıdır.

Hiperbarik Saç Ekimi


Saç ekimi yöntemleri arasında iyileşme sürecinin hızlanması için kullanılan yöntem Hiperbarik Saç Ekimi yöntemidir. Bu yöntemde oksijenden faydalanılmaktadır. Oksijenin yara iyileştirici gücü, saç ekimi operasyonu sırasında açılan deliklerin de kolay iyileşmesini sağlamaktadır. Bu yöntem direkt saç ekimi sırasında değil, saç ekimi sonrasında uygulanmaktadır.

Doğru saç ekimi kliniği nasıl seçilmeli? İşte o kriterler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.