TikTok sözcüsü TBMM’de konuştu: “Kara paraya karşı birim geliştirdik”

TikTok

TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi ve Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu’nda platformun uygulamaları hakkında açıklamalarda sunum yaptı.

Sunumun öncesinde söz alan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, hükümet olarak sansüre karşı olduklarını ifade etti, özgürlükler korunurken bireyin ve ailenin korunmasının kırmızı çizgileri olduğunu da ekledi.

‘Gerçek hayatta suç olan dijitalde de suçtur’

Ulusaşırı dijital ağlarda kadın ticareti, uyuşturucu, çocuk istismarı ve hukuksuzluğun kol gezdiğini kaydeden Yayman, buna asla göz yumamayacaklarını söyledi. İslamofobia gibi meselelerde de ulus aşırı dijital ağların daha özenli davranması gerektiğini belirten Yayman, “Gerçek hayatta suç olan dijitalde de suçtur” dedi.


‘Özgürlükler önemli ama ailemiz daha önemli’

Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şehrin meydanında, Kızılay’da, Hatay’da, Adana’da bir kadının soyunması nasıl hayatın olağan akışına aykırıysa ve doğru değilse bu dijitalde de böyledir. Bizim için özgürlükler önemli ama ailemiz çok daha önemli.”

‘Bağımlılığın fenomeni olmak kabul edilemez’

Dijital mecra fenomenlerine de değinen Yayman, ” Kötülüğün, yalanın, bağımlılığın fenomeni olmak asla kabul edilemez” dedi.

dijital mecralar komisyonu

‘Ailemizi dinamitleyen her paylaşıma karşıyız’

Dijital mecralardan elde edilen kazancın vergilendirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Yayman, “Hem özgürlüklerin hem de kamu düzeninin sağlanmasını istiyoruz ve ailemizin korunmasını önemsiyoruz. Sansüre karşıyız ama toplumun temelini ve ailemizi dinamitleyen her paylaşıma karşıyız” diye konuştu.

Yayman, TikTok Ortadoğu, Afrika ve Türkiye temsilcisi Emir Gelen’e sözü bırakmadan önce, “Siz de bir babasınız, dayısınız, amcasınız. Bu toplantıya gelmeden önce çok sayıda telefon aldım. Herkes TikTok’u kapatın dedi. Siz de ona uygun değerlendirmelerde bulunun” dedi.

Yayman’ın ardından söz alan Gelen, TikTok’a gelen bazı haklı eleştirileri anladığını ifade etti.

TikTok sözcüsü: ‘Kanunlara uyum sağladık, toplumsal hassasiyetleri gözeteceğiz’

TikTok’un çalışmaları hakkında bilgi veren TikTok Ortadoğu, Afrika ve Türkiye temsilcisi Emir Gelen, kamuoyunun rahatsız olduğu uygulama ve paylaşımlar hakkında önlemler aldıklarını, topluluk kurallarının uygulanması konusundaki sınırlarının net olduğunu, geçtiğimiz sene hayata geçen yasaya en hızlı uyum sağlayan platform olduklarını belirtti.


tiktok türkiye

‘İçeriklere müdahalede geç kalabiliyoruz’

Dünya çapında milyarlarca insanın bu platformu kullandığını ve her dakika milyarlarca içerik üretildiğini belirten Gelen, şunları söyledi:

“Dünya çapında milyarlarca insan platformumuzu kullanıyor. Her gün, hatta her dakika milyarlarca içerik üretiliyor. Teknoloji ve moderasyon ekiplerimiz, çoğu zaman bu yüksek kullanımı doğru bir şekilde ele alıyor. Ancak gerçek şu ki bazen aşırı moderasyon yapabiliyoruz ya da olaylara müdahele etmekte beklenilen hızı karşılayamayabiliyoruz.”

TikTok’un güvenli, olumlu ve eğlenceli bir deneyim yaşatmasını istediklerini belirten Gelen, “Bunu yaparken de ülkemizin kanunlarına, yönetmeliklerine ve beklentilerine uyum sağlamanın yanı sıra, toplumsal hassasiyetleri de göz önünde bulundurmaya azami özen gösteriyoruz. Bundan sonra da, sizlerle ve tüm paydaşlarımızla beraber, bu alandaki gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz” dedi.

Sunumun ardından komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Emir Gelen’e yöneltilen ilk soru, MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’dan geldi. Uysal, TikTok’ta bugüne kadar uygunsuz bulunduğu gerekçesiyle kaç içerik kaldırıldığını öğrenmek isterken, Gelen, içeriğin çok yoğun olduğunu ve bazen müdahalede ek süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

’16 milyon içerik otomatik olarak kaldırıldı’

Moderaysonun bir kısmının yapay zekayla yapıldığını, aynı zamanda her ülkede ülkenin dilini bilen uzmanlar istihdam edildiğini anlatan Gelen, Türkiye’nin istihdam sıralamasında dünyada dördüncü sırada olduğunu söyledi.

9 ayda 16 milyon içerik kaldırıldı

Gelen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhlal oluşturan içeriklerin yüzde 98’ine daha kullanıcılar şikayet etmeden müdahale ediliyor. Yüzde 88’ine ise yayınlanmadan müdahale ediliyor. Moderasyonla ilgili uygulama ve yaptırımlarımızı web sitemizden de paylaşıyoruz. 2023 yılının ilk 9 ayında 16 milyon içerik yayından kaldırıldı. Bu içerikler topluluk kurallarını ihlal eden içerikler. Bunlar moderasyon teknolojimiz kanalıyla otomatik olarak kaldırıldı.”

Gelen, 2023 yılında ilk 10 ayda 449 milyon lira dijital hizmet vergisi ödedikleri bilgisini verdi.

‘Kara paraya karşı birim geliştirdik’


Gelen, TikTok platformu üzerinden kara para aklama dahil olmak üzere herhangi bir yasadışı kazanç sağlama konusundaki iddiaları ciddiye aldıklarını ifade etti ve “Kara para aklamanın önlenmesi için bir birim geliştirdik. MASAK ile birkaç toplantımız oldu. Türkiye’de kara paranın aklanması ile mücadele için programımızın güvenliğini artırmaya karar verdik. Canlı yayınlarda parayı alana ve verene kimlik ibra etmek zorunluluğu getirdik. Böyle bir şeye aracı olmak ve anılmak istemiyoruz. Bu alanda sıfır toleransımız olduğunun da altını çizmek isterim” diye konuştu.

TikTok’ta ‘müstehcen’ yayın açıp para toplayan kadın gözaltına alındı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.