Beta enfeksiyonu nedir? Belirtileri neler?

Beta enfeksiyonu

Çocuklarda sık görülen Beta enfeksiyonu, halk arasında bilinen aksine bir virüs değil bakteriden kaynaklanmaktadır. Damlacık yoluyla bulaşan bu enfeksiyon, boyun bölgesinde şişlik, boğaz ağrısı, ateş ve yutma güçlüğü olarak ortaya çıkabilir.

Beta enfeksiyonu için Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakteriye maruz kalmak tek nedendir. Solunum yoluyla veya yakın temasla bulaşan bu bakteri, üst solunum yollarına yerleşerek vücuda yayılır. Damlacık yoluyla bulaşan bir rahatsızlık olduğu için bu enfeksiyonu taşıdığından şüphelenen bireyler; maske kullanımına, hijyene ve toplumsal mesafeye dikkat etmelidir.

BETA enfeksiyonu Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyonudur. Halk arasında BETA olarak kısaltılmıştır. Halk arasında bilinenin aksine BETA enfeksiyonuna virüs değil bakteri neden olmaktadır.


Nedenleri nelerdir?

BETA enfeksiyonunun tek bir nedeni bulunmaktadır. Streptococcus pyogenes bakterisi BETA enfeksiyonuna neden olmaktadır.

Beta enfeksiyonu belirtileri

BETA enfeksiyonu halkın bademcik ya da üst solunum yolu olarak adlandırdığı enfeksiyon belirtileriyle ortaya çıkmaktadır. Üst solunum yolarını bademcik bölgesini etkiler

BETA belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ateş BETA enfeksiyonunda sık görülebilen belirtiler arasındadır.
  • Yutma güçlüğü BETA enfeksiyonu belirtisi olabilmektedir.
  • Boyunda şişlik birçok rahatsızlıktan kaynaklanabildiği gibi BETA enfeksiyonu belirtisi de olabilir.
  • Boğaz ağrısı üst solunum yolu rahatsızlıklarında sık görülmektedir. BETA enfeksiyonu belirtisi de olabilir.

BETA enfeksiyonun belirtileri başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere farklı hastalıklarla da karıştırılabilir. Bu nedenle BETA enfeksiyonu belirtileri yaşandığı zaman bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Çocuklarda Beta enfeksiyonu belirtileri neler?

Beta enfeksiyonu genellikle çocuk ve ergenlerde görülen bir rahatsızlıktır. Sıklıkla her yaş grubu için gözlenen belirtiler benzerdir. 3 yaşından 17 yaşına kadar yaygın görülen beta enfeksiyonunun çocuklarda önde gelen genel semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek ateş,
  • Deride alerji benzeri kızarıklık veya döküntü
  • Boğaz çevresinde şişme
  • Kusma, mide bulantısı
  • Yutmada zorlanma

En çok kimlerde görülür?

Beta enfeksiyonu, genellikle çocukluk çağında görülen bir hastalıktır. Üç ila on beş yaş arasındaki çocuklarda görülme sıklığı fazladır. Gelişim dönemi olan okul çağında sürekli yeni virüs ve bakteriler ile enfekte olan vücut ve bağışıklık sistemi zaman zaman zayıf düşebilir. Önemli olan erken ve doğru tedavi ile enfeksiyonları hafif şekilde atlatıp bağışıklığı güçlendirerek gelişimdir. Özellikle astım ve bronşit gibi akciğere bağlı rahatsızlığı olan çocuklar, ebeveynleri tarafından dikkatli gözlemlenmelidir.

Nasıl teşhis edilir?

  • BETA enfeksiyonun teşhisi boğaz kültürüyle yapılmaktadır.
  • Hastadan alınan boğaz kültüründe Streptococcus pyogenes üremesi olursa BETA enfeksiyonu teşhisi konulmaktadır.
  • Bunun yanında BETA teşhisi için hızlı test denilen 1 saatte sonuç alınan boğaz sürüntüsü testleri de bulunmaktadır.
  • Akut BETA enfeksiyonu kan testiyse belirlenmemektedir. Ancak son 3-6 ay içerisinde BETA enfeksiyonu geçirilip geçirilmediği yapılacak kan testiyle belirlenebilir

Nasıl tedavi edilir?

  • BETA enfeksiyonu boğaz enfeksiyonudur. BETA enfeksiyon tedavisinde penisilin türevi antibiyotikler kullanılmaktadır.
  • BETA enfeksiyonu tedavisinde kullanılan penisilin türevi ilaçlar ağızdan alınacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi önerilmektedir.
  • Bunun yanında kalçadan enjeksiyonla tek doz penisilin de BETA tedavisinde kullanılabilmektedir.
  • BETA enfeksiyonu tedavisinde kullanılan penisilin benzeri antibiyotiklere alerjisi olan hastalar için azitromisin, klaritromisin veya ertiromisin gibi antibiyotikler tercih edilebilir.

Geçirilmiş BETA Enfeksiyonunu Öğrenmenin Faydası Var mıdır?

BETA enfeksiyonun romatizmal ateş, ve nefrit gibi bazı geç komplikasyonları bulunmaktadır. Kan testi yaptırarak daha önce geçirilmiş BETA enfeksiyonunu öğrenmek bu gibi hastalıkların tanısında faydalı olabilmektedir.

BETA Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

BETA enfeksiyonu kendi kendine de geçebilmektedir. Ancak bazen komplikasyonlara neden olabilmektedir.


BETA enfeksiyonu tedavi edilmezse;

  • Tedavi edilmeyen BETA enfeksiyonu daha sonra kalp romatizması yaşanmasına neden olabilmektedir.
  • BETA enfeksiyonu tedavi edilmezsen enfeksiyon lokal yayılmalar yapabilmektedir. Boyun apsesi ortaya çıkabilmektedir. Sinüsler yoluyla beyin içerisine ilerleyen enfeksiyonlar olabilir.
  • Bademciklerdeki lenf nodlarında sorunlar yaratabilir
  • Tedavi edilmeyen BETA enfeksiyonu Akut romatizmal ateşe neden olabilir.
  • Enfeksiyon sonrası görülen nefrit (bir tür böbrek hastalığı) yaşanabilmektedir.
  • BETA enfekiyonu geçiren çocuklarda tik benzeri hareketlerle ortaya çıkan Pandas rahatsızlığı yaşanabilmektedir.

BETA Enfeksiyonu Bulaşıcı mıdır?

BETA enfeksiyonu bulaşıcıdır. Damlacık yoluyla kolaylıkla kişiden kişiye bulaşabilmektedir.

BETA Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?

BETA enfeksiyonu hiç müdahale edilmezse bile 3-5 gün arasında kendi kendine geçmektedir. Tedavi sürecinde antibiyotik ilaçlar ağızdan alınacaksa 10 gün kullanılması gerekmektedir. Enjeksiyon yoluyla ise 1 doz penislin yeterli olmaktadır.

BETA Enfeksiyonu nasıl geçer?

BETA enfeksiyonu damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Öksürük, yakın çevrede hasta birisiyle temas etmek ile kolaylıkla kişiden kişiye geçebilmektedir. BETA enfeksiyonuna bakteri neden olduğu için yakın temas, öpüşmek veya sarılmak gibi yollarla bulaşabilmektedir.

BETA Enfeksiyonuna ne iyi gelir?

BETA enfeksiyonun tek tedavisi antibiyotik kullanımıdır. BETA enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik haricinde kullanılacak başka bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak BETA enfeksiyonu kendi kendine de geçebilmektedir. Hiçbir müdahale olmazsa 3-5 gün içerisinde BETA enfeksiyonu genellikle kendini sonlandırabilmektedir.

BETA enfeksiyonu doğal tedavisi var mıdır?

BETA enfersiyonunun doğal tedavisi veya bitkisel tedavisi bulunmamaktadır. Hastalık kendi kendine de bitebilmektedir ancak komplikasyon ihtimali bulunduğu unutulmamalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar veya takviyeler BETA enfeksiyonun geçmesinde etkili değildir. Ancak hastalanmamak adına vücudu ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı beslenilmesi önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yapan Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan, bitkisel içerikli destekleyici takviyelerin kullanımı konusunda bilgi verdi. Kekik, çay ağacı, lavanta, biberiye ve okaliptüs gibi uçucu yağların solunum yoluyla bedene etki ederek öksürük gibi semptomları hafiflettiğini belirtti. Nevçehan, homeopati ile sağlığın dengeye getirilebileceğini ve doğru anamnez (teşhis) sonrasında uygun tedaviyle şifa bulunabileceğini sözlerine eklerken bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine de vurgu yaptı.

Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.



Kaynaklar:

  • Pichichero ME. Group A beta-hemolytic streptococcal infections. Pediatr Rev. 1998 Sep;19(9):291-302. doi: 10.1542/pir.19-9-291. PMID: 9745311. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9745311/
  • Puopolo KM, et al. Group B streptococcal infection in neonates and young infants. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed July 16, 2019.
  • Group B strep (GBS). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/groupbstrep/index.html. Accessed July 16, 2019.
  • Puopolo KM, et al. Management of infants at risk for Group B streptococcal disease. Pediatrics. 2019;144:e1881.
  • Puopolo KM, et al. Group B streptococcal infection in pregnant women. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed July 12, 2021.
  • Partin AW, et al., eds. Infections of the urinary tract. In: Campbell-Walsh-Wein Urology. 12th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed July 12, 2021.
  • American College of Obstetricians and Gynecologists Committee on Obstetric Practice. Committee opinion No. 797: Prevention of group B streptococcal early-onset disease in newborns. Obstetrics and Gynecology. 2020; doi: 10.1097/AOG.0000000000003668. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31977795/

Rota virüsü nedir? Çocuklarda ishal ve kusmaya dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.