Bitcoin Ticareti Psikolojisi: Oynaklıkla Nasıl Başa Çıkılır?

BTC anlık veya BTC canlı verilerini incelediğinizde Bitcoin değerinin zaman zaman az oranda düşmesine karşın, yine de yüksek bir değer bandında seyrettiğini kendiniz de görebilirsiniz. Bu tip bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ne yapmalısınız? Bitcoin ticareti psikolojisi: oynaklıkla nasıl başa çıkılır? Başlıklı içeriğimizle, Bitcoin yatırımı yapmış sizler için bir atabileceğiniz adımları sıraladık. Bu adımları diğer kripto varlıklar için de kullanabileceğiniz gibi hiçbirinin bir yatırım tavsiyesi olmadığını da aklınızdan çıkarmamalısınız. O zaman, başlayalım.

bitcoin ticareti

Bitcoin Ticareti Psikolojisi Ders 1: Soğukkanlılık Kazandırır

Eğer “day trading” yapıyor ve Bitcoin canlı değerlerindeki küçük değişiklikler sizin önemliyse, bu ders sizin için önemli olmayabilir. Buna karşın, “Longlamak” yani uzun vadeli Bitcoin yatırımlarında küçük düşüş ve yükselişler sırasında soğukkanlı olmak ve beklemeyi bilmek son derece önemlidir. Soğukkanlı olmak, sadece Bitcoin yatırımları için değil hisse senedi piyasasında, forex işlemlerinde ve diğer kripto varlıklarında da sizlere ciddi oranda kâr getirebilir.

Bitcoin Ticareti Psikolojisi Ders 2: Doğru Kriptoya Yatırım Yaptığınızdan Emin Olun

Warren Buffett, dünyadaki en önemli yatırımcılardan birisi olarak görülüyor. Aralarında Bill Gates’in de bulunduğu pek çok kişiye yatırım konusunda mentorluk (akıl hocalığı) yapan Warren Buffett, doğru ve değerini çoğuklukla kaybetmeyen hisselere yaptığı yatırımlarla biliniyor. Her ne kadar kendisi Bitcoin endeks verileri ile çok ilgilenmese de, sizler de benzer bir stratejiyi takip edebilirsiniz.

Eğer elinizde Bitcoin bulunuyorsa, değeri dalgalanan ancak buna karşın çoğunlukla değer kaybetmeyen bir kripto varlığına yatırım yaptınız demektir. Bunun için WhiteBIT gibi platformları inceleyebilir, Bitcoin dolar canlı grafikleri de inceleyebilirsiniz. BTC anlık verilerini incelediğinizde dalgalanmalar olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu dalgalanmalara karşı sabırla ve sağlam bir psikoloji ile beklemeyi bilirseniz, yatırımınız dan kazançlı çıkabilirsiniz.

Bitcoin Ticareti Psikolojisi Ders 3: Spekülasyonlardan Uzak Durun

Piyasa oynaklığı, genelde sosyal medya ve finans sayfalarında Bitcoin ile ilgili spekülasyon ve asılsız haberlerin çoğalmasına neden olur. Bunlara kulak asar ve dalgalanma sırasında Bitcoin grafik dolar verileri ile paniğe kapılıp satış yaparsanız, bu sizi ilerleyen zamanda pişman edebilir.

Özellikle kripto varlıklar ile ilgili spekülasyonlar, sizleri yanlış kararlar almaya itebilir. Bu nedenle BTC canlı takip, teknik analiz, trend analizi gibi eski moda yöntemleri takip etmeli ve spekülasyonlara kulaklarınızı tıkamalısınız. Warren Buffett’ı ve O’nun sadece değerleneceği kesin hisselere yatırım yaptığını bir kez daha hatırlayalım. Spekülasyonlar ve soğukkanlılık, bir terazinin ucundaki iki ağırlık. Spekülasyonlardan ve BTC canlı verilerini takip ederken karşınıza çıkan düşüş, sizleri yanlış kararlar almaya itebilir. Yatırımlarınızı korumak için buna özellikle dikkat etmelisiniz.

Bitcoin Ticareti Psikolojisi: Piyasa Oynaklığına Karşı Durmak

Aşağıda sizler için sıraladığımız adımlar birer yatırım tavsiyesi değildir. Buna karşın, mevcut kripto yatırımlarınızı korumak için bu adımları atmaya özen göstermelisiniz:

  • Spekülasyondan ve Asılsız Haberlerden Uzak Durun
  • Güvenilir Borsalarda İşlem Yapmaya Özen Gösterin
  • Altcoin ve Özellikle Yeni Altcoin Yatırımları Konusunda Dikkatli Olun
  • Soğukkanlı Olun ve Bitcoin Değerlerindeki Oynaklık Sizi Etkilemesin.
  • Bitcoin Değeri Üzerinde Etkili Unsurlardan Haberdar Olun. (Sadece Güvenilir Kaynaklar)
  • Sabırlı Olmayı Bilin ve Özellikle “Bitcoin Yarılanması” Süreçlerini Satış İçin Bekleyin
  • Piyasayı Analiz Edin (Ayı Piyasası/Boğa Piyasası)

Yukarıdaki adımlar, birer yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte, elinizdeki Bitcoin varlıklarını korumak ve hatta ona değer katkısı yapmanıza yardımcı olabilir.

Sonuç

Büyük güç, büyük sorumluluk getirir. Bitcoin gibi bir kripto varlığa sahipseniz, piyasa oynaklığından minimum etkilenir şekilde psikolojinizi yeniden düzenlemeli ve sabırlı olmalısınız. Oynaklık sizi aldatırsa, değerli bir kripto varlığı düşük fiyata elinizden çıkarma kararı verebilir ve yatırımınıza ciddi oranda zarar verebilirsiniz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.