TFF’den istifa beklentileri

tff'den istifa

Türkiye Futbol Federasyon Kanununda 1923 yılından bu güne kadar 7 defa değişiklik yapılmış, 44 Federasyon başkanı görev yapmıştır. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), zaman zaman çeşitli nedenlerle yönetim değişikliklerine sahne olmuştur. Bu değişiklikler genellikle federasyonun üst düzey yöneticilerinin istifaları ile gerçekleşmiştir.

TFF’de yaşanan istifa olaylarının ardında çeşitli sebepler yatmaktadır. Bu sebepler arasında spor kamuoyundan gelen baskılar, sportif başarısızlıklar, iç çatışmalar ve kişisel nedenler sayılabilir.


TFF yönetiminde en son istifa; 1 Haziran 2019’da girdiği TFF başkanlık seçiminde 179 oy olarak 4 yıllığına federasyonun 42. Başkan olan Nihat Özdemir’in,  4 Nisan 2022’de görevinden istifa etmesiyle yaşanmıştı. Nihat Özdemir, istifasıyla ilgili olarak, “6 aydır bir yolunu arıyordum. Bu kulüplerle ve insanlarla artık yürüyemeyeceğimi anladımdedi.

Nihat Özdemir’in istifasından sonra,  16 Haziran 2022’de TFF Olağanüstü Genel Kurulunda yapılan seçim ile seçime tek aday olarak giren Mehmet Büyükekşi, 2023’de yapılacak olan TFF Olağan Genel Kuruluna kadar TFF’nin 44. Başkanı oldu. Büyükekşi 209 oyun 158’ini alırken, yönetim kurulu listesi, 168 oyun 133’ünün oyunu aldı, 35 oy ise geçersiz sayıldı.

Bu süreçte,  TFF Başkanlığı ile ilgili kulüpler rahatsızlıkları ile ilgili çeşitli açıklamalar yapsalar da bir yıllık süreç tamamlanmış oldu.

TFF, 22 Haziran 2023′ Seçim Genel Kuruluna “TEK ADAY” ile seçime giderken; Genel kurul; Delege sayısının 328, Genel Kurula Katılan Delege Sayısının 201, Oy kullanan Delege Sayısını 191, TFF Başkanının aldığı Oy Sayısının 169, Geçersiz Oy Sayısının 22, Yönetime Kurulunun aldığı Oy Sayısının 123, Geçersiz Oy Sayısının 31 olduğu,  Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulunda Mehmet Büyükekşi, TFF’nin 45. başkanlığı görevini üstlendi

TFF yönetimi yeni seçim sürecinde ve seçildikten sonra daha bir yılını doldurmadan birçok skandallara imza attı; FIFA kokartlı Hakemimiz Halil Umut Meler’in yumruklanması, İstanbulspor’un sahadan çekilmesi, Alt Ligler Yayın ihalesi tek taraflı İptal edilmesi ve son olarak Süper Kupa’nın iptal edilmesi krizlere yol açtı.

TFF Genel Kurul üyelerinin ve Kulüpler Birliğinin Desteği ile Tek aday olarak girdiği Seçimde birçok kulübün desteğini alan Büyükekşi yönetimi, Türk futbolunda yaşanan olaylardan sonra bu desteğini kaybetmesi ile birlikte futbol kamuoyunda “İstifa Beklentileri” oluştu. Özellikle de Türk Futbolunun 4 Büyükleri bu beklentilerini Kamuoyu ile paylaştı.


İlk olarak; TFF Başkan adaylığını desteklemediğini her platformda beyan eden Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, 5 Mayıs 2023’de TFF’yi istifaya davet ederek, “TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi iyi niyetli ama konuları çözemiyor! gitmeyi bilmeniz lazım! Edep ve adap bunu gerektirir!” ifadelerini kullandı.

9 Aralık 2023’de Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu’nu (MHK) eleştirerek, bu düzenin mutlaka yıkılması gerektiğini söyledi. Doğan “Bugün yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz gibi, artık bu düzenin mutlaka yıkılması ve yerine temiz bir yapının kurulması gerekiyor.” demişti.

5 Ocak 2024’de katıldığı bir TV programında Mehmet Büyükekşi’nin istifa etmesi gerektiğini söyleyen Fenerbahçe başkanı Ali Koç  “… Bizim işimiz spor. Bu 3 kulüp Cumhuriyet’ten önce kuruldu. TFF Başkanının bu son olaydan ( Süper Kupa Finalinin İptali) sonra istifa etmesini düşünüyorum. Ben en büyük destekçilerinden biriydim. İsterdik ki iki kulüp sahiplenilsin” dedi.

Son olarak Galatasaray Kulübü;  25 Şubat 2024′ de yaptığı yazılı açıklamada; “Her türlü tehdide boyun eğen, adaletten yana zerre tavır koymayıp koltuğunu kaybetmemek için kendi kaygılarının esiri olup toplumun bölünmesine neden olan, korkularından dolayı bir takımı şampiyon yapıp mevkisini sağlama almaya çalışan, yapılan bütün adaletsizliklere, popülizme ve sosyal medya terörüne karşı sessizliğe bürünen, hiçbir konuda dirayet gösteremeyen, kendi yönetim kurulu üyelerine ve hakemlerine dahi sahip çıkamayan, aldığı-alamadığı kararlarla Türk futbolunu sorunlar yumağı haline getiren tarihin en kötü TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin tüm kurullarıyla birlikte derhal istifa etmesini bekliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

TFF’deki istifa beklentileri, Türk futbolunun dinamik yapısını ve yönetimdeki zorlukları gözler önüne sermektedir. Bu beklentiler ve tepkiler; Türk futbolunun geleceği üzerinde belirli etkilere sahiptir ve genellikle spor kamuoyunda geniş yankı bulmaktadır. TFF Genel Kurul Üyeleri, bu tür olaylardan dersler çıkararak, çaba göstererek daha sağlam bir yönetim yapısı oluşturması, Türk futbolunun gelişimi için büyük önem taşımaktadır.

4 Nisan 2022’de görevinden istifa eden Nihat Özdemir  “Bugün maalesef 20 tane birbirinden farklı düşünen ve sonradan yüzünüze söylediklerinden farklı konuşan kulüp var. 20 kafadan 20 ses çıkıyor. Bu şekilde hiçbir yere varmak maalesef mümkün değil. Kimse ülke futbolunu düşünmüyor. Kimse birlikte iyi bir şeyler yapmaya yanaşmıyor. Ben daha fazlasını söylemek istemiyorum.” ifadelerini kullanırken;  Aslında, Türk Futbolunun bugünde içinde bulunduğu durumu açık ve net olarak tanımlamıştı.

Mehmet Büyükekşi’nin 22 Haziran 2023 tarihli Olağan Genel Kurulunda “Tek Adaylı Seçime” giderken imza toplamasına, Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında adaylığının ve başkan seçilmesine destek olarak göz yumanlar, bugünlerde Büyükekşi’den rahatsız olduklarını ifade ederek İstifa Beklentisine girmişlerdir.


TFF Genel Kurul Üyeleri;  Türk Futbolunun bulunduğu Kaos ortamından çıkması için,  TFF Ana Statüsüne Göre: TFF, Genel Kurulu Üyeleri, Delege sayısının % 40 nın Noter Onaylı İmzası ile “Olağanüstü Genel Kurulu” toplayabilir. TFF Üyeleri, Federasyon Başkanının İSTİFASINI BEKLEMEDEN, Olağanüstü Gündemine “Seçim Maddesi” ekleyerek, Genel Kurul üye tam sayısını yarıdan bir fazlasının oyunu alarak, “Seçim Kararı” ile TFF BAŞKANI’nı değiştirebilir.

Süper Kupa manipülasyonları