25 Mayıs Dünya Futbol Günü

dünya futbol günü

Birleşmiş Milletler, 25 Mayıs 1924’te Paris’te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında tüm bölgelerin temsil edildiği tarihin ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yılını Dünya Futbol Günü olarak ilan etti.

Spor, dünya çapında barışın desteklenmesinde etkili olmuş ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynamıştır. Futbol, ​​önde gelen küresel bir spor olarak benzersiz bir konuma sahiptir.

Eğlence amaçlı olmanın ötesinde, ulusal, kültürel ve sosyo-ekonomik sınırları aşan, her yaştan insan tarafından konuşulan evrensel bir dildir. Bu ortak tutku, topluluk duygusunu ve ulusal gururu beslemektedir.


Futbolun geniş çekiciliği ve erişilebilirliği, onu sağlığı ve refahı teşvik etmek için güçlü bir araç haline getiriyor. Aynı zamanda hem saha içinde hem de saha dışında cinsiyet eşitliğini ilerletmek ve kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için hayati bir platform görevi görmektedir.

Dahası, futbol sosyal katılım için bir katalizör görevi üstlenerek, birliği teşvik etmektedir ve farklı topluluklar arasındaki engelleri yıkmaktadır. Futbol aynı zamanda farklı geçmişlere sahip bireylerin karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü, saygıyı ve dayanışmayı teşvik etmek için bir araya geldiği bir alan da sağlamaktadır.

Bu çerçevede; 25 Mayıs 1924’te Paris’te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları sırasında tüm bölgelerin temsil edildiği tarihin ilk uluslararası futbol turnuvasının 100. yılını kutluyor.

Bu dönüm noktasının bilincinde olarak, 7 Mayıs 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 25 Mayıs’ın “Dünya Futbol Günü” olarak ilan edilmesini sağlayan A/RES/78/281 (1) kararının kabul etti.

Karar, Fransa’nın Paris kentinde düzenlenen 1924 Olimpiyat Futbol Turnuvası’nın yüzüncü yılını “tüm bölgelerin temsil edildiği tarihteki ilk uluslararası futbol turnuvası” olarak kutlamak için önerildi. Bu tarih aynı zamanda 1928’de Hollanda’nın Amsterdam kentinde düzenlenen 17. FIFA Kongresi’nde FIFA Dünya Kupası’nın kurulması kararıyla da örtüşmektedir.

Kararda “futbolun küresel erişimi ve ticaret, barış ve diplomasi dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki etkisi ve futbolun işbirliği için bir alan yarattığı kabul edilmektedir.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler almış olduğu bu kararla Uluslararası Futbol Federasyonu’nun (FIFA) “temel rolünü” ve bölgesel ve ulusal futbol federasyonlarının yanı sıra ilgili derneklerin futbol oyununu teşvik etmedeki önemli rolünü de kabul etmiştir.

Karar, tüm ülkeleri, barışı, kalkınmayı ve kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesini teşvik edecek bir araç olarak futbolu ve diğer sporları desteklemektedir. Ayrıca ülkeleri futbolu ve diğer sporları ve fiziksel aktiviteleri teşvik edecek politika ve programlar benimsemeye teşvik etmektedir.,


Birleşmiş Milletler, tüm üye devletleri, BM sistemindeki kuruluşları, uluslararası kuruluşları, akademi dünyasını, sivil toplumu ve özel sektörü, ulusal öncelikler doğrultusunda Dünya Futbol Günü’nü kutlamaya ve eğitim ve kamuoyu farkındalığı da dahil olmak üzere futbolun avantajlarını herkes için yaymaya davet etmektedir (2).

Birleşmiş Milletler (BM) geçtiğimiz günlerde oybirliğiyle Dünya Futbol Günü’nün ilan edilmesine yönelik bir kararı kabul etmesi ile birlikte FIFA Başkanı Gianni Infantino, kutlamaların Dünya Futbol Haftası şeklinde yılda beş gün uzatılmasını önerdi. BM temsilcileri New York’taki toplantıda Dünya Futbol Haftası önerisine destek verdiklerini belirttiler.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Bahreyn, Libya ve Tacikistan tarafından başlatılan ve ardından bu ayın başında yapılan Genel Kurul’da 170 ülke tarafından oybirliğiyle kabul edilen “tarihi” Dünya Futbol Günü kararı için Birleşmiş Milletler’e teşekkür ederek, küresel ölçekte verilen bu destek, dünyanın en popüler sporu olan futbolun birleştirici gücünün, insanları ve ulusları bir araya getirme yeteneğinin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Kararın New York’taki BM genel merkezinde kabul edilmesinin anısına FIFA Başkanı Gianni Infantino, üye ülke temsilcileri ve BM yetkililerinden oluşan bir toplantıda, bu güzel oyunun kutlamalarının uzatılmasını öneren bir açıklama yaptı.

Infantino, 21 Mayıs 1904’te Paris’te FIFA’nın kuruluşunun tanınmasıyla başlayan ve futbol şenliklerinin 25 Mayıs’a kadar devam edeceği Mayıs ayı boyunca bir dizi önemli kilometre taşını kutlamak için Dünya Futbol Haftası’nı başlatma çağrısında bulundu.

Bu öneri daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 78. Oturumu Başkanı Dennis Francis ve Futbol Dostları Grubu tarafından desteklendi. “Bahreyn, Libya ve Tacikistan’ın 170 ülkenin ortak sponsorluğunda ortaya koyduğu ve Genel Kurul Başkanı tarafından desteklenen kararın, futbolun dünyayı birleştirme konusundaki eşsiz gücüne dair her şeyi ifade etmektedir.

Konu ile ilgili açıklama yapan FIFA Başkanı Gianni Infantino, “FIFA ve BM, futbol aracılığıyla pek çok projede birlikte çalışarak milyonlarca hayatı daha iyiye doğru değiştirdi” dedi. “ve artık neşeyi yaymak için bir nedenimiz daha olduğu için çok mutluyum… ve eminim gelecekte başka fırsatlar da olacaktır ve FIFA her zaman olduğu gibi istekli ve coşkulu bir ortak olacaktır.” ifadelerine yer verdi (3).

Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 25 Mayıs Dünya Futbol Günü her yıl tüm dünyada futbolun tüm paydaşları tarafından kutlanacaktır.



Kaynaklar:

  1. Resolutions of the 78th Session – UN General Assembly
  2. World Football Day | United Nations
  3. United Nations supports FIFA President’s call to celebrate an annual World Football Week

Futbol Endüstrisi 5.0