Ana Sayfa Ekonomi Ev kadınları emeklilik teşviki ve Bağkur’lu küçük esnaf için prim gün sayısı düzenlemesi...

Ev kadınları emeklilik teşviki ve Bağkur’lu küçük esnaf için prim gün sayısı düzenlemesi geliyor

Ev kadınları emeklilik

Bayramdan sonra TBMM gündemi yoğun. Bunların en başında ev emekçisi kadınlar var. Kadınlar emeklilik için başvurduğunda sigorta primlerinin 3’te birini devlet ödeyecek. İşte detaylar

Bayramdan sonra TBMM’de yoğun bir mesaiye başlanacak ve bu yeni düzenleme ile ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olmaları ve emekliliklerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Düzenleme kapsamında isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’i devlet tarafından karşılanacak.

Mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş iken, bu düzenleme ile devlet 2 bin 133 lira 60 kuruş destek verecek.

Böylece, ev kadınları ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecekler.

Öte yandan emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi konusu da gündemde.

Burada bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin çalışan kadınlar için de çocuk sayısına göre uygulanması durumu söz konusu olacak.

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI 9000’DEN 7200’E İNECEK

Kadınların emekliliğine ilişkin düzenlemelerin yanı sıra, Bağ-Kur’lu küçük esnafların uzun süredir beklediği prim günlerinin eşitlenmesi konusu da önemli bir gündem maddesi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana merakla beklenen bu düzenleme, küçük esnafların prim günlerini SSK’lı çalışanların prim günleriyle eşitlemeyi amaçlıyor.

Bu düzenleme ile yaklaşık 1 milyon küçük esnafın emeklilik için gereken 9 bin prim günü, SSK’lı çalışanlarla aynı olacak şekilde 7 bin 200 güne indirilecek.

Böylece, Bağ-Kur’lu esnaflar 5 yıl erken emekli olma imkanına kavuşacak.

Bu düzenlemeden 10 ve daha az çalışanı olan küçük esnaflar yararlanabilecek.

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafın prim gün şartı 9000’den 7200’e inecek.

Bu tarih sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı tamamlaması gerekecek.

2024’te düğün yapmanın maliyeti ne kadar oldu?

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.