Hinduja ailesi skandalı: İngiltere’nin en zengin ailesi çalışanlarına köle gibi davranmaktan yargılanıyor

Hinduja ailesi

New York Times, İngiltere’nin konuştuğu davayı yazdı. İsviçre ceza mahkemesi, İngiltere’nin en zengini olan Hinduja Ailesi’nin üyelerine Cenevre’deki villalarında çalışanlarına kötü muamele yaptıkları hatta köle gibi davrandıkları için hapis cezası verdi.

Cuma günü bir İsviçre mahkemesi, İngiltere’nin en zengin ailesinin üyelerini Cenevre’deki lüks bir villada ev işçilerine kötü muamele göstermekten suçlu buldu, ancak daha ciddi bir suç olan insan kaçakçılığı suçlamasından beraat verdi. Savcılar ailenin dört üyesini (Prakash Hinduja, eşi Kamal Hinduja, oğulları Ajay Hinduja ve gelinleri Namrata Hinduja) Hindistan’dan çok sayıda işçiyi kaçırmak ve sömürmekle suçlamıştı.

Çalışanların pasaportlarına el koymak ve onları villada fazla mesai ücreti almadan günde 16 saat veya daha uzun süre çalışmaya zorlamakla suçlandılar. Hindujaları temsil eden avukatlar iddiaları reddetmişti.


Tazminata mahkum edildiler

Haber ajanslarına göre mahkeme Prakash ve Kamal Hinduja’yı dört yıl altı ay, Ajay ve Namrata Hinduja’yı ise dört yıl hapis cezasına mahkum etti. Ayrıca yaklaşık 950. bin dolar tazminat ve 300 bin dolar da yargılama gideri ödemelerine hükmetti. Ailenin iş danışmanı olan ve aynı zamanda suçlamalarla karşı karşıya kalan Najib Ziazi’nin de istismarda suç ortağı olduğu tespit edildi.

Hindujaları temsil eden avukat Romain Jordan tarafından yapılan bir açıklamada, aile üyeleri karardan dolayı “hayal kırıklığına uğradıklarını” ve bir üst mahkemeye temyiz başvurusunda bulunduklarını söyledi. Açıklamada, “Ailenin yargı sürecine olan inancı tamdır ve kendilerini savunmaya kararlıdırlar” denildi.

47 milyar dolarlık servet

Hinduja Ailesi, otomotiv üretimi, bankacılık, petrol ve gaz, emlak ve sağlık hizmetleri alanlarında büyük holdinglere sahip çok uluslu bir holdinge liderlik ediyor. The Sunday Times of London kısa süre önce ailenin net servetini 37 milyar sterlin (47 milyar dolar) olarak tahmin etti ve Hindujaları İngiltere’nin en zengin ailesi olarak listeledi.


Hinduja family scandal

Evcil hayvanlarına daha fazla bütçe ayırdılar 

İsviçre basınında yer alan haberlere göre, yakından takip edilen davada tartışmalar 10 Haziran’da başladı ve baş savcı Yves Bertossa, ailenin bir evcil hayvan için bir ev işçisinin maaşından daha fazla bütçe ayırdığını iddia etti.

İddianameye göre, çocuklarla ya da ev işleriyle ilgilenen bazı ev çalışanlarına ayda 10.000 rupi (şu anda yaklaşık 120 dolar) gibi düşük bir ücret ödeniyordu. İddianamede, işçilerin çoğunun Hindistan’ın yoksul kesimlerinden geldiği ve fazla mesai ücreti almadan “şafaktan akşam geç saatlere kadar” çalıştıkları belirtildi. İddianameye göre, Cenevre’nin ev işçileri için belirlediği asgari ücretin çok altında olan maaşları, kolayca erişemedikleri Hint banka hesaplarına yatırılıyordu.

Pasaportlarına el koyup bodrumda yatırdılar

Savcılar Hinduja ailesinin ev hizmetlerinde çalışan işçilerin pasaportlarına el koyduğunu ve penceresiz bir bodrum odasında ranzalarda uyudukları villadan ayrılmamalarını söylediğini iddia etmişti. İddianamede, işçilerin aynı koşullar altında çalıştıkları Fransa ve Monako gezileri de dahil olmak üzere her zaman hazır olmalarının beklendiği belirtildi. Jordan “abartılı ve önyargılı” olarak nitelendirdiği iddiaları reddetmişti. Karardan önce yaptığı açıklamada “Hinduja ailesinin üyeleri bu iddiaları şiddetle reddediyor” dedi.

Davacılarla anlaştılar

İsviçre haberlerine göre, aile için çalışan ana suçlayıcıları içeren bir hukuk davası geçen hafta sonuçlandı. Jordan anlaşmanın şartlarını açıklamayı reddetti ancak anlaşmanın “gizli” olduğunu ve davacıların şikayetlerini geri çektiklerini söyledi. İsviçre basınında yer alan haberlere göre, ceza davasında savcılar 5 buçuk yıla kadar hapis cezasının yanı sıra milyonlarca frank para cezası ve tazminat talep etmişti.


Üç Hinduja kardeş, ikisi İngiltere’de ve Avrupa’da olmak üzere ailenin holdingini yönetiyor. Ailenin Londra’da 25 yatak odalı bir rezidans ve tarihi bir eski hükümet binası olan Eski Savaş Ofisi’ndeki beş yıldızlı Raffles Oteli de dahil olmak üzere geniş bir gayrimenkulü bulunuyor. Kardeşlerin en büyüğü olan ve aynı zamanda Hinduja Group’un ortak başkanı olan Srichand Hinduja geçen yıl mayıs ayında 87 yaşında öldü. Hinduja’nın ölümünden önce aile içindeki gruplar aile varlıklarının kontrolü konusunda uzun süren bir mücadeleye girişmişti.

Süper sahte çantalar: Hepsi sahte ve kimse içeri giremiyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.