Afrika’da maymun çiçeği salgını nedeniyle acil durum ilan edildi

maymun çiçeği

Afrika kıtası genelinde şimdiye kadar 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm rapor edildi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Salı günü maymun çiçeği (monkeypox/Mpox) virüsünün kıta genelinde yayılması nedeniyle halk sağlığı açısından acil durum ilan etti.

Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, “Kurumlarımızı, kolektif irademizi, kaynaklarımızı hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçirmek için bugün kıtasal güvenliğimiz için bu halk sağlığı acil durumunu ilan ediyoruz,” dedi.


Africa CDC’den uzmanlar, virüsünün yeni varyantının şimdiye kadar görülenlerin arasında en tehlikelisi olduğunu belirterek, yayılma hızından endişe ediyor.

Africa CDC tarafından yapılan açıklamada, şimdiye kadar 15 binden fazla maymun çiçeği vakası ve 461 ölüm bildirildi.

Ağustos ayı başında Kenya ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde maymun çiçeği salgını ilan edildi.

MPOX belirtileri

Mpox, maymun çiçeği virüsünün neden olduğu, iki ayrı kladdan oluşan viral bir hastalıktır: Klad I ve Klad II. Yaygın belirtiler arasında 2-4 hafta süren cilt döküntüsü veya mukozal lezyonlar, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, düşük enerji ve şişmiş lenf düğümleri bulunur. Virüs, bulaşıcı bir kişiyle, kontamine malzemelerle veya enfekte hayvanlarla fiziksel temas yoluyla insanlara bulaşabilir.

Cinsel yolla da buşalıyor

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization – WHO) kasım ayında yaptığı açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğruladı. Afrikalı bilim insanları bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulundu.


Kuzey Amerika ve Avrupa’daki maymun çiçeği salgınları, aşılar ve antiviral tedavilerin yanı sıra yüksek risk gruplarına yönelik halk sağlığı mesajlarının yardımıyla kontrol altına alındı. Ancak geçtiğimiz aylarda çok sayıda ülkede salgınların görüldüğü Afrika kıtasının bazı bölgelerinde neredeyse hiç aşı bulunmuyor.

En kötü etkilenen ülke Kongo

Kıtada en kötü etkilenen ülke, bu yıl en büyük salgında 12.000’den fazla vaka ve en az 470 ölüm kaydeden DRC oldu.

Ülke, teşhis için yapılan testlerde belli olmadığı anlaşılan tehlikeli yeni bir türün yanı sıra düzensiz hastalık gözetimi ve aşı ve tedavi eksikliğiyle mücadele ediyor.

En son 2022 yılında bir maymun çiçeği vakası kaydeden Güney Afrika da bu yıl yeni bir salgın bildirdi.

mpox africa

Enfeksiyonun en çok uzak bölgelerde görüldüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yetkililer, hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için hükümet tarafından yürütülen çabalara yardımcı olmak üzere halka destek çağrısında bulundu.


Doğu Afrika Topluluğu bölgesel bloğu da, bölgedeki beş ülkeye sınırı olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki hastalık konusunda üye ülkeleri uyaran bir bildiri yayınladı. Bu ülkelerden biri olan Burundi şimdiden üç vakayı doğruladı.

Maymun çiçeği belirtileri: Genital bölgede lezyon olabiliyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.