Fed tutanaklarında faiz indirimi sinyali: Altın fiyatları yükselişte!

fed faiz

Küresel piyasaların yoğunlaştığı Fed tutanakları açıklandı ve gelecek toplantıda muhtemel faiz indirimine işaret etti. Bu şartlarda gözler Fed’in politika faizini açıklayacağı 18 Eylül tarihine odaklandı.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 30-31 Temmuz’da düzenlenen toplantısına ilişkin toplantısının tutanaklarını yayınladı.

  • Buna göre, Fed yetkilileri, mevcut verilerin enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair güvenlerini artırdığını belirtti.
  • ABD’nin faiz kararları enflasyonun düşmesine odaklıydı.
  • Fed tutanakları, gelecek toplantıda muhtemel faiz indirimine işaret etti.
  • Fed’in gelecek toplantısı 17-18 Eylül’de yapılacak.

ABD’DE POLİTİKA FAİZİ 23 YILIN ZİRVESİNDE


Politika faizinin değiştirilmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulduğu son toplantının tutanakları, gelecek toplantıda faiz indirimine gidilebileceğini gösterdi.

Tutanaklarda, Fed personelinin ekonomik tahminlerinde, 2024’ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün büyük ölçüde beklenenden zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediği ifade edildi.

POLİTİKA FAİZİNİN 25 BAZ PUAN DÜŞÜRÜLMESİ BEKLENİYOR

Yetkililerin tamamının federal fon oranı hedef aralığının yüzde 5,25-5,50’de tutulmasını desteklediği vurgulanan tutanaklarda, “Ancak birkaçı, enflasyondaki son gelişmelerin ve işsizlik oranındaki artışların bu toplantıda hedef aralığının 25 baz puan düşürülmesi için makul bir gerekçe oluşturduğunu veya böyle bir kararı destekleyebileceklerini belirtti.” bilgisi verildi.

Tutanaklarda, yetkililerin, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven sağlamak için ek bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirttiği aktarıldı. Tutanaklara göre, yetkililerin çoğu, istihdam hedefine yönelik risklerin arttığını belirtti. Çok sayıda yetkili de enflasyon hedefine yönelik risklerin azaldığını kaydetti.


Altın fiyatları Fed tutanaklarında faiz indirimi sinyalinin verilmesiyle yükselişe geçti

fed altın fiyatları

Fed tutanaklarında faiz indirimine vurgu yapılması Jackson Hole sempozyumu öncesinde haber akışını takip eden piyasaları harekete geçirdi. Altın sınırlı da olsa yükseliş kaydetti

Altın piyasası günün en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor ve Fed’in Temmuz ayı para politikası toplantısının tutanaklarının yatırımcılara bir miktar yol göstermesiyle sınırlı bir yükseliş ivmesi görüyor.

Ekonomistler tutanakların yeni bir ‘şey’ söylemediğini savunuyor

Tutanaklar Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini desteklese de, ekonomistler tutanakların genel görünüme yeni bir şey katmadığını belirtiyor.

Forexlive.com’un döviz stratejisi müdürü Adam Button, “Burada büyük bir sürpriz yok, ancak bu Fed’in Eylül ayında indirim yapma yolunda ilerlediğine dair bir resim çiziyor” dedi.

Piyasalar halihazırda gelecek ay yüzde 100 faiz indirimi ihtimali görüyor ve 50 baz puanlık bir indirime ise yüzde 30 ihtimal veriyor.


Tutanaklara ilk tepki olarak altın piyasası kayıplarını telafi etmeyi başardı ancak nötr bölgede işlem görüyor. Aralık vadeli altın kontratları son olarak günlük yüzde 0,06 artışla ons başına 2.552,30 dolardan işlem gördü.

Dövizde Kapalıçarşı ile piyasa arasındaki makas açılıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.