Neuralink beyin çipi takan hasta düşünce gücüyle CS2 oynadı

Neuralink cs2

Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink, ikinci hastasında da büyük bir başarıya ulaştı. Neuralink çipini takan Alex adındaki ikinci hasta, sadece düşünceleri ile Counter-Strike 2 (CS2) oynamaya başladı.

Elon Musk‘ın büyük potansiyeller barındıran beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) girişimi Neuralink, sadece birkaç hafta önce ikinci ameliyatını gerçekleştirdi. Bu operasyon ile Alex adında ikinci bir hastanın beynine şirket tarafından geliştirilen bir çip yerleştirildi. Şimdi ise Alex‘in sadece düşünceleriyle popüler rekabetçi oyun Counter-Strike 2‘yi oynadığı açıklandı.

Neuralink’in “Link” adı verilen çipi ile donatılan Alex, sadece düşünceleriyle Counter-Strike 2 oyununu oynayarak teknoloji dünyasında yeni bir dönüm noktasına imza attı.


Geçtiğimiz ay Barrow Nöroloji Enstitüsü‘nde gerçekleştirilen bir ameliyatla beynine Neuralink çipi yerleştirilen Alex, kısa süre içinde bu yeni teknolojiyi etkili bir şekilde kullanmaya başladı. Alex, çipi denemeye başlar başlamaz bilgisayarının imlecini yalnızca düşünceleriyle kontrol edebildi, birkaç saat içinde ise daha önce kullandığı tüm yardımcı teknolojilerin hız ve doğruluk limitlerini aştı.

Fusion 360 programıyla tasarım yaptı

Neuralink’ten yapılan açıklamada, bu gelişmenin, özellikle dört uzvunu kullanamayan bireyler için dijital cihazların kontrolünde performans artırıcı bir arayüz sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi. Alex, Link’in takılmasının ikinci gününde bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı Fusion 360‘ı ilk kez kullanarak Neuralink şarj cihazı için özel bir montaj parçası tasarladı ve bu parça daha sonra 3D olarak yazdırılarak BCI donanımına entegre edildi. Alex, artık CAD yazılımı kullanarak 3D objeler tasarlayabiliyor ve bu sayede bağımsız çalışabilme becerilerini geliştiriyor.

Neuralink, Alex ile birlikte çalışarak Link ile üretkenliğini daha da arttırmak için amaçlanan hareketleri farklı fare tıklama türleriyle (sol, sağ, orta) eşleştirerek sahip olduğu kontrol sayısını arttırarak CAD yazılımındaki çeşitli modlar (yakınlaştırma, kaydırma, kaydırma, tıklama ve sürükleme) arasında hızla geçiş yapmasını sağlayacak.


Neuralink hastası CS2 oynadı

Alex, Link arayüzünde ustalaşarak ilk BCI hastasının önceki rekorunu kırdı ve Alex, Link’in sınırlarını bağımsız olarak test etmeye devam etti. Alex’in oyun tutkusunu da unutmayan Neuralink, ona Counter-Strike 2‘yi sadece beyin gücüyle oynama imkanı sundu.

Dört uzvu felçli olan Alex, önceden Quadstick adı verilen ağızla kontrol edilen bir joystick kullanarak oyun oynuyordu. Ancak, Quadstick’in sınırlı hareket kabiliyeti nedeniyle oyun deneyimi kısıtlıydı. Neuralink çipi sayesinde ise Alex, oyun içinde hareket ederken aynı anda nişan alabiliyor ve bu da oyun keyfini daha önce mümkün olmayan bir şekilde artırıyor.

Alex, Link takılıyken BCI implantının yanı sıra Quadstick’ini de aynı anda hareket etmek ve nişan almak için kullanabiliyor ve bu da çok çok daha iyi bir oyun deneyimi sağlıyor. Alex, konu hakkında yaptığı açıklamada “Sadece etrafta koşmak çok keyifli çünkü sağa sola bakabiliyorum ve Quadstick’i sağa sola hareket ettirmeme gerek kalmıyor… Nereye bakacağımı düşünüyorum ve o da istediğim yere gidiyor. Bu çılgınlık dedi.

Toplam 10 hastaya Neuralink takılmış olacak

Elon Musk ise X üzerinden yaptığı açıklamada “Her şey yolunda giderse birkaç yıl içinde yüzlerce insan Neuralink’e sahip olacak, belki 5 yıl içinde on binlerce, 10 yıl içinde milyonlarca insan…” ifadelerini kullandı. Neuralink, paylaştığı blog güncellemesinde Alex için herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı ve ilk hastada olan sorunların görülmediği belirtildi. Neuralink, 2024 yılında toplamda 10 hastayı ameliyat etmeyi planlıyor.


Kaynak: Donanım HaberPRIME Study Progress Update — Second Participant | Blog | Neuralink

Neuralink beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.