Sporda finansal dürüstlük ve şeffaflık

Sporda finansal dürüstlük

Spor Dürüstlüğü Küresel İttifakı (SIGA), kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunmaktadır. SIGA, Spor Dürüstlüğü için dünyanın önde gelen kuruluşudur. Dünya Sporu için bağımsız küresel derecelendirme ve sertifikasyon sunarak spor endüstrisi için yepyeni bir manzara oluşturmakta ve bunun en yüksek dürüstlük standartları altında yönetilmekte ve faaliyet göstermektedir. Üyeleri tarafından finanse edilen SIGA, tek bir amacı olan, kâr amacı gütmeyen, küresel, bağımsız bir kuruluştur:

SIGA’nın amacı Spor endüstrisinin en yüksek dürüstlük standartlarıyla yönetilmesini ve böylece sporun değerlerinin korunmasını sağlamaktır.


SIGA, sporu, hükümetleri, akademiyi, uluslararası kuruluşları, sponsorları, iş dünyasını, hak sahiplerini, STK’ları ve profesyonel hizmet şirketlerini, sporda daha büyük bir bütünlüğü teşvik etme ortak amacı etrafında bir araya getiren tek kuruluştur. SIGA AMERICA, SIGA EUROPE ve SIGA LATIN AMERICA. Gibi kıtasal iştiraklerden oluşmaktadır

SIGA, Haziran 2024’de New York’ta düzenlenen SIGA FITS Forumu sırasında resmileştirilen Sporda Finansal Dürüstlük ve Şeffaflık New York Bildirgesi’ni temel alan geniş çaplı bir Sporda Yolsuzlukla Mücadele Kampanyası‘nın başlatıldığını duyurdu.

Yeni başlayan küresel kampanya, Çağdaş Sporun geleceğini derinden etkileyen ve tehdit eden ana sorunları, yani Yolsuzluk, Kara Para Aklama ve Vergi Kaçakçılığını açıkça dile getirmekte ve bunları ele almak için izlenebilecek bir yol çizmektedir.. Önerilen kararlar, çözümler ve stratejiler, dünyanın dört bir yanından önde gelen uzmanları bir araya getiren ve Sporda Finansal Dürüstlük ve Şeffaflık üzerine New York Bildirgesi’ni doğrudan etkileyen ve katkıda bulunan yakın tarihli SIGA FITS Forumu’nun temel taşını oluşturmuştur.

SIGA ve Sporda Finansal Dürüstlük ve Şeffaflık üzerine New York Bildirgesini imzalayan ve destekleyen herkesin, diğer tüm Spor Paydaşlarına yönelik kısa ve öz bir Harekete Geçme Çağrısında;


“Spordaki Yolsuzlukla Mücadele İçin New York Bildirgesi’ni İmzalayın ve Olumlu eyleme doğru atılacak ilk ve kritik adım, tüm Spor Eko-Sistemi‘ndeki benzer düşünen tüm Spor Paydaşlarının bağlantıları takip etmesi, Beyannameyi imzalaması ve Spor’da Yolsuzlukla Mücadele çabalarının yeni bir dönemini başlatacak kritik kütleye resmen katılmasıdır. Tüm Paydaşlar dahil edilmiştir ve hepsi #SIDEWithSIGA’ya teşvik edilmektedir. Bu temeldir çünkü sektör genelindeki katılım, Spor için Sürdürülebilir, Kapsayıcı ve Şeffaf bir gelecek sağlamak için hayati öneme sahiptir”. Şeklinde ifade ederek, İmzacıların tam listesini, 7-13 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan SIGA Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Haftası‘nda sergileneceğini duyurmuştur.

SIGA Küresel CEO’su Emanuel Macedo de Medeiros bu kritik kampanyanın arkasında küresel uyumu “Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları dünyanın dikkatini çekerken, sporların popülaritesi yeni zirvelere ulaşırken, Sporun Dürüstlüğünü korumak hiç bu kadar kritik olmamıştı. Kendilerinden önceki UEFA ve CONMEBOL turnuvaları gibi, bu etkinlikler sadece yarışmalar değil. Bunlar insan potansiyelinin bir kutlaması, yılmaz ruhun bir kanıtı ve uluslararasında birleştirici bir güçtür.

Sporun özü, bütünlüğünde kök salmıştır. Sıradan oyunları miraslara, sporcuları rol modellere ve anları tarihe dönüştüren şeydir.

Yine de, ışığın en parlak olduğu yerde, gölgeler belirir. Spor, bütünlüğünü, itibarını ve dolayısıyla küresel çekiciliğini tehdit eden muazzam zorlukları asla ihmal edemez. Bunların üstesinden gelmek için sağlam, kolektif, koordineli bir küresel yaklaşım çağrısı hiç bu kadar acil olmamıştı.

Spor Dürüstlüğü alanında dünyanın önde gelen bağımsız koalisyonu olarak kararlılığımız sarsılmazdır. Sporda Finansal Dürüstlük ve Şeffaflık üzerine New York Beyannamesi’nin oluşturulmasıyla, güçlü, uyumlu ve eylem odaklı kritik paydaş kitlemizi birleştireceğiz ve Spor Endüstrisini tehdit eden Finansal Dürüstlük ve Şeffaflık tehditleriyle mücadele etmeye istekli, yetenekli ve yeterli olan diğerlerini dahil edeceğiz.

Bu, spor hareketinin, küresel sponsorların, hükümetlerin, medya hak sahiplerinin ve sivil toplumun ayağa kalkıp sayılması için bir zamandır. Bu, Değişimin Geldiğine dair kolektif bir bildiri zamanıdır. Bu, Küresel Hareketimiz ve #SideWithSIGA ile bir araya gelme zamanıdır!” şeklinde ifade etmiştir.


Kaynak: Sign the New York Declaration: #SideWithSIGA to Fight Corruption in Sport – Sport Integrity Global Alliance (siga-sport.com)

Spor