Tarihte ilk: Dünya ve Ay yörünge manevrası kullanılarak 8 yıllık Jüpiter yolculuğu başladı

juice görevi

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Jüpiter ve uydularını inceleyeceği tarihi JUICE görevi önemli bir başarıya imza attı. Uzay aracı tarihte ilk kez  hem Dünya hem de Ay etrafında yörünge manevrası yaptı. Yeterli itici yakıt veya güçlü bir roket olmadığında, bir hedefe doğrudan gitmek için bu teknik kullanılabiliyor. JUICE, Ay, Dünya ve Venüs’ün yer çekimini kullanarak momentum kazanacak ve Jüpiter’e doğru kendisini bir sapan gibi fırlatacak.

Bu yörünge manevrası, ESA’nın Jüpiter ve uydularını inceleyecek JUICE misyonunun kritik bir parçası olan yer çekimi yardımını kullanma -buna sapan etkisi de deniyor- açısından çığır açan bir adımı temsil ediyor. Daha önce hiçbir görev çift yerçekimi desteği gerçekleştirmemişti. Öte yandan bu yakın geçiş manevrası bir nevi frenleme, yani ESA, JUICE’i Güneş’e göre hız kazanma anlamında hızlandırmadı. Bu arada Uzay aracı, geçen Nisan ayında Fransız Guyanası’ndan Ariane 5 roketi ile fırlatılmıştı.

Daha önceki uzay misyonları Jüpiter’e yaklaşık bir yıl içinde ulaşmış olsa da JUICE, Jüpiter’e daha uzun bir yolculuk yapacak ve 2031 yılına kadar hedefe varamayacak. Bu yavaş tempo, uzay aracının kararlı bir yörüngeye ulaşmayı hedeflemesi nedeniyle bilinçli bir şekilde tercih edildi. JUICE, Jüpiter uydu sistemine şimdiye kadar gönderilen en büyük bilimsel alet yükünü taşıyor; toplam ağırlığı 6.000 kg’ı aşıyor.


jüpiter

JUICE görevi: Uzay aracı 2031’de Jüpiter’e ulaşacak

JUICE, Ganymede’deki bir su okyanusu da dahil olmak üzere Jüpiter’in buzlu uydularını araştırmak amacıyla Nisan 2023’te fırlatıldı.

Uzay aracının, 2031 yılında Dünya’dan ortalama 800 milyon km uzaklıkta, en yakın yörünge noktasında ise yaklaşık 600 milyon km uzaklıkta olan Jüpiter’e ulaşması bekleniyor.

JUICE, devasa bir roket olmadan doğrudan Jüpiter’e uçsaydı, 60.000 kg’lık imkansız bir itici güce ihtiyaç duyacaktı.

jüpiter

ESA, ilk uçuş sırasında uzay aracının on bilimsel aletinin etkinleştirileceğini ve bu durumun ekiplerin veri toplaması ve analiz etmesi için iyi bir test ortamı sağlayacağını belirtiyor.

ESA’ya göre, JUICE’in bu görev için olan radarı (RIME) uzay aracındaki bazı elektronik gürültülerden etkileniyor ve bu durumun kontrol edilmesi gerekiyor.

Ay’a en yakın geçişi sırasında, RIME’nin gözlem yapmak için sekiz dakikası olacak, diğer tüm aletler ya kapatılacak ya da sessiz modda çalışacak.


RIME ekibi, bu süre zarfında toplanan verileri kullanarak gürültü sorununu çözmek için bir algoritma geliştirecek.

juice misyonu

Normalde çok fazla yakıt gerekiyor

Bu büyüklükte bir uzay aracını Jüpiter’e kadar yaklaşık 800 milyon kilometrelik yolculuğa çıkarmak, normalde muazzam miktarda yakıt gerektirirdi. Üstelik, biriktirdiği ivmeyi dengelemek ve hedefte kararlı bir yörüngeye ulaşmak için daha da fazla yakıt gerekli olurdu. Bunun yerine JUICE, Ay, Dünya ve Venüs’ün yer çekimini kullanarak momentum kazanacak ve Jüpiter’e doğru kendisini bir sapan gibi fırlatacak.

ESA, bu yer çekimi manevralarının ilkini – Dünya ve Ay çevresinde gerçekleştirilen ilk yörünge manevrasını – başarıyla tamamladı. Bir sonraki yörünge geçişi, önümüzdeki yıl Ağustos ayında Venüs çevresinde yapılacak. 2026 ve 2029 yıllarında Dünya’ya iki yakın geçiş daha yapılacak.

juice yörünge manevrası
JUICE misyonu yörünge manevrası – Kaynak: ESA

Eğer JUICE ,2031 yılında Jüpiter’e ulaşırsa, 35 Jüpiter uydusunu inceleyecek olan misyonunun 2035 yılına kadar sürmesi bekleniyor. JUICE’in en temel amacı ise Jüpiter ve onun dört büyük Galile uydusundan üçü olan GanymedeCallisto ve Europa‘yı incelemek. Her üçünün de buzlu kabuklarının altında sıvı su okyanuslarına sahip olduğu düşünülüyor.

ESA’nın JUICE Görev Yöneticisi Nicolas Altobelli, “Jüpiter’e uçabilmek ve yeterli enerjiyi elde edebilmek için gezegenlerden yerçekimsel bir destek, yani çekim gücüne ihtiyacınız var,” dedi.

ESA, küçük bir hatanın bile uzay aracını rotasından çıkarabileceği için Ay-Dünya uçuşunun “cesur bir başarı” olduğunu belirtti.


Kaynak: ESA – JuiceDonanımHaber, Euronews

Astroloji: 19 – 25 Ağustos 2024 haftalık burç yorumları (Dolunay)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.