Türkiye elektrikli araç satışlarında dünyayı ikiye katladı

Elektrikli araç

Otomotiv pazarı araştırma firması Rho Motion’ın derlediği verilere göre, tamamen elektrikli ve plug-in hibrit araçların küresel satışları, Avrupa’da talebin düşmesine rağmen Temmuz ayında yıllık yüzde 21 oranında arttı. Türkiye’de artış oranı yüzde 42 oldu.

  • Temmuz 2024’te küresel elektrikli araç satışları, Avrupa’daki talep düşüşüne rağmen yıllık yüzde 21 artışla 1,35 milyona ulaştı; Çin’de yüzde 31 artış görüldü.
  • Türkiye’de ise satışlar yüzde 42 artarak dünya ortalamasını ikiye katladı.
  • ABD ve Kanada’da satışlar yüzde 7,1 artarken, Avrupa’da yüzde 7,8 düşüş yaşandı.

Dünya genelinde satılan elektrikli araç sayısı Temmuz ayında 1,35 milyona ulaşırken, bu rakamın 880 bini Çin’de gerçekleşti ve yıllık bazda yüzde 31 artış gösterdi. 2024 yılının ilk yedi ayında Çin’de satılan PHEV’ler, geçen yıla göre yüzde 70 artış kaydetti.

Çin’in ve dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD, aynı dönemde küresel BEV ve PHEV satışlarında sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 44 artış bildirdi. Avrupa’da aylık satışlar Temmuz ayında yüzde 7,8 düştü. Yedi aylık dönemde, AB’nin en büyük elektrikli araç pazarı olan Almanya’da satışlar yüzde 12 oranında azaldı.


ABD ve Kanada’da ise elektrikli araç satışları Temmuz ayında yüzde 7,1 oranında arttı.

Türkiye’de artış oranı yüzde 42 oldu


Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, Temmuz 2023’te 15 bin 168 olan elektrikli ve hibrit otomobil satışı Temmuz 2024’te 21 bin 541’de yükseldi. Böylece Türkiye’deki artış oranı yüzde 42’yle dünya ortalamasının iki katında seyretti.

Çinli elektrikli otomobil devi BYD Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.