Yumurtalardaki numaralar ne anlama gelir?

Yumurtalardaki numaralar

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce, ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ numara ile başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddiası yalanlanırken, bu numaraların, yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade ettiği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, üzerinde “2”, “3” veya “4” rakamıyla başlayan numaraların bulunduğu yumurtaların ilaçlı olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bu numaralar, yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir.” ifadesini kullandı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün sosyal medya platformu X’teki hesabından, yumurtaların üzerinde yer alan numaralara ilişkin açıklama yapıldı.


Açıklamada, sosyal medya platformlarında, “yumurtalar üzerinde yer alan numaraların başında ‘0’ ve ‘1’ varsa sağlıklıdır, ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ yazıyorsa nitrofuran ve veteriner ilaçları vardır” şeklinde paylaşımlar yapıldığı belirtilerek, yumurtalar üzerine yazılan numaralarda yer alan ilk hanenin, tavuğun yetiştirme metodunu ifade ettiği bildirildi.


Yetiştirme metodu kodu “0” ise bunun organik yetiştiriciliği, yani organik yemlerle beslenen, açık havaya da erişimi olan ve sertifikalandırılmış işletmelerden elde edilen yumurtayı, “1” ise açık dolaşıma erişim, yani açık havaya da erişimi olan bir kümeste yetişen ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı, “2” ise kümeste kafessiz yetiştiricilik, yani kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtayı, “3” ise kafesli yetiştiricilik, yani kümeslerde kafeste yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtayı ifade ettiği bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu alanda ‘4’ diye bir yetiştiricilik kodu bulunmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ifade edildiği gibi ‘2’, ‘3’ veya ‘4’ numara ile başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bu numaralar yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir. Olumsuzluk tespiti durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulanmaktadır.”

Yumurtalardaki numaralar ne anlama geliyor?

  • 0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
  • 1 kodlu yumurtalarda ise serbest gezen tavukların beslenmesinin organik olduğu garantilenmiyor, doğal içerikte olmayan endüstriyel yemlerle beslenen tavuklar da bu kodla satılabiliyor. Kapalı ortamda gezinmesine izin verilen tavukların yumurtasını belirten
  • 2 numaralı kod ise, tavukların belirli bir düzeyde hareket ettiğini gösteriyor ama doğal ortamında ve istediği kadar gezinebildiği bir ortamda yetişmediğini belirttiği gibi, yemlerinin de doğal olduğunu söylemek mümkün olmuyor.
  • 3 numara ile başlayan kodlu yumurtalar ise endüstriyel üretim ile, en verimli şekilde yumurta üretimi yapmak için belirli sistem ve uygulamaların kullanıldığı yumurta türünü belirtiyor. Tabi, bu numaralar küçükten büyüğe maliyetlerin azaldığı bir düzeni de ifade ediyor, bu da fiyatlarına yansıyor.

Yumurtanın üzerindeki kodların tamamına baktığımızda ise, yukarıda bahsettiğimiz sınıflandırma kodundan sonra, ülke kodu, il trafik kodu, işletme numarası ve kümes numarası bilgileri yumurtanın üzerine basılıyor. Böylece, yumurta hakkında üretici ve üretimiyle ilgili bilgilere doğru şekilde erişebiliyoruz ve artık seçimimizi buna göre yapabiliyoruz.

Gazlı içecek ürünlerinde gizli tehlike: 6 tür plastik tespit edildi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.