Ekim ayı kira artış oranı belli oldu

kira artış

2024 Ekim ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç? Ekim ayı kira artışı hesaplama örneği

Enflasyon oranlarının açıklanması sonrası kira artış oranı milyonların gündeminde. Peki TÜFE Kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu? Ekim ayı kira artışı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı…

Kiraya yüzde 25 zam sınırı Temmuz ayında sona ermişti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan TÜFE Tüketici Fiyat Endeksi ve TEFE ile kira artış oranları da belirlenmiş oluyor. Eylül ayı enflasyon verileri bugün açıklandı. Eylül ayı enflasyonu ile birlikte Ekim ayı kira artış oranları da netleşti.


Kira artışı nasıl hesaplanacak?

Ekim ayı kira artış oranı TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenecek. Hükümet tarafından son 2 yıldır devam eden yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sona ermesi nedeniyle, Ekim ayında yapılacak artış oranı TÜFE üzerinden olacak.

Ekim ayı kira artış oranı ne kadar?

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında son 2 senedir yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve Ekim ayında sözleşme yenileyecek olan kiracılar, TEFE TÜFE üzerinden kira zammı yapacak.

Buna göre; Eylül ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde %63,47 olmasının ardından tavan zam yüzde %63,47 olarak belirlendi.

Ekim 2024 kira artışı hesaplama örneği

  • Mevcut Kira Bedeli: 10 bin TL
  • Kira Artışı Yapılacak Ay: Ekim 2024
  • Girdiğiniz Artış Oranı: %63,47
  • Kira Artış Tutarı: 6 bin 347 TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 16 bin 347 TL

Kaynak: TÜİK Kurumsal (tuik.gov.tr)

Eylül ayında fiyatı en çok artan ve azalan ürünler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.