Son 5 yılda en yüksek maaş alan sektörler belli oldu

en yüksek maaş

Türkiye’de son 5 yılda en yüksek maaş alan sektörler belli oldu. Türkiye’de ortalama ücret son 5 yılda dolar bazında yüzde 53,2 oranında artış gösterdi. Maaş artışı yüzde 90’a varan ile yüzde 39’da kalan meslekler arasındaki makas ise dikkat çekti.

Pandeminin ardından değişen alışkanlıklar ücretlere de yansıdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları en yüksek maaş alan sektörleri ve en çok kaybettiren sektörleri ortaya çıkardı.

Dünya Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci’nin bugünkü yazısında yer verdiği bilgilere göre, en yüksek maaş alan sektör, havayolu taşımacılığı oldu. Kaybettirenler arasında ise inşaat ve tekstil girdi.


İbrahim Kahveci, yazısında şu bilgileri verdi:

Son 5 yıla bakmamızın nedeni pandemi ve sonrası değişim­leri gözlemlemek içindir. Çünkü pandemi yeni alışkanlıklar getir­diği gibi bir değişimi de toplum­lara yaşatmıştır. O nedenle 2019- 2024 içerisindeki 5 yıllık ücret değişimlerine bakıyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK kayıtlarına göre Temmuz 2024’de 16 milyon 790 bin çalışa­nın ortalama bürüt ücreti 36.188 lira. Bu ücretin dolar olarak kar­şılığı ise 1.102 dolar…

Bundan 5 yıl önce, yani Tem­muz 2019’da ise aylık brüt ücret 4.073 TL ediyordu. Onun da dolar olarak karşılığı ise 719 dolar…

Bu rakamlar bize gösteriyor ki, Türkiye’de çalışanların orta­lama ücreti son 5 yılda dolar bazında yüzde 53,2 artış gös­termiştir.

En yüksek maaş alan sektörler

1- Havayolu taşımacılığı sektörü

Çalışan sayısı: 41 bin 37 kişi
Ortalama aylık brüt ücret: 3.378 dolar
Son 5 yıldaki ücret artışı %58,0
Hem ücret yüksek hem de üc­ret artışı ortalamanın biraz üze­rinde.

2- Ham petrol ve gaz çıkarma sektörü

Çalışan sayısı: 2 bin 483 kişi
Ortalama aylık brüt ücret: 3.146 dolar
Son 5 yıldaki ücret artışı %48,3
Ücret yüksek ama ücret artışı sınırlı…Ve çalışan sayısı da az.


3- Kömür çıkarma ve petrol ürünleri imalatı

Çalışan sayısı: 8 bin 924 kişi
Ortalama aylık brüt ücret: 2.888 dolar
Son 5 yıldaki ücret artışı %61,8
Ücret iyi ve ücret artışı da yüksek.

4- Finansal hizmetler

Çalışan sayısı: 88 bin 188 kişi
Ortalama aylık brüt ücret: 2.496 dolar
Son 5 yıldaki ücret artışı %65,3
Son beş yılda borsada yaşanan hareketlenmenin fonlar ve diğer kurumlara yayılması etkili olmuş görülüyor. Hem ücret iyi hem de ücret artışı yüksek…

5- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

Çalışan sayısı: 17 bin 498 kişi
Ortalama aylık brüt ücret: 2.437 dolar
Son 5 yıldaki ücret ar­tışı %45,9
Bilimsel araştırma ücreti yüksek görülse de ücret artışı reel olarak eriyor. Türkiye’de ücret artış ortalaması yüzde 53,2 iken, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde ücret artış oranı yüzde 45,9’da kalmış­tır.

6- Bilgisayar programlama, danışmanlık sektörü

Çalışan sayısı: 174 bin 650 kişi
Ortalama aylık brüt ücret: 2.313 dolar
Son 5 yıldaki ücret artışı %69,6
Oldukça iyi bir meslek. Hem ücret yüksek hem de ücret artışı yüksek…Bir de çalışan sayısı çok fazla olmasına rağmen hala bu alanda eksiklik olduğu aşikar.

Maaş artışı yüksek olan sektörler

Buradan sonra ücreti ortala­manın üzerinde olan ve ücret ar­tışı da yüksek olan sektörlere ba­kalım:

Bilgi hizmetleri faaliyetleri

Bu sektörde 23 bin 754 kişi ça­lışıyor ve ortalama ücret 2.072 dolar.

Ama en önemlisi bu sektör­de son 5 yılda ücretler dolar ba­zında yüzde 111,4 artışla en par­lak sektör olmaya başlamıştır.
Son 5 yılda ücret artışı en iyi olan diğer sektörler ise;
%72,8 ila “Madenciliği destek­leyici hizmetler”
%90,7 ila “Yaratıcı sanatlar, gösteri sanatları ve eğlence faa­liyetleri”
%79,6 ila “İçeceklerin imalatı”

Peki en çok kaybettiren sektörler hangileri?


SGK verileri sadece kazanan­ları değil; kaybettiren sektörleri de veriyor. Özellikle çok fazla ça­lışan sayısının olduğu sektörler burada önce çıkıyor.

  • “Bina inşaatı” sektö­ründe çalışan sayısı 1 milyon 371 bin kişi. Ama bu sektörde hem ücretler 766 dolar ile genel ücret seviyesinin çok altında hem de ücret artışı %42,8 ila genel ücret artışının gerisinde.
  • “Giyim eşyası üretimi” sektörü… 611 bin kişinin çalıştı­ğı bu sektörde de ücret seviyesi 738 dolarda kalırken ücret artışı da sadece yüzde 38,0’de seyret­miştir.
  • 1 milyon 561 bin kişinin çalış­tığı “Perakende” sektöründe ise ücretler 859 dolarda kalırken üc­ret artışı da yüzde 48,1’de oluş­muştur.

Maliye, 50 milyar dolarlık yasadışı bahis sektörüne savaş açtı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.