Ana Sayfa Ekonomi Kripto yatırımında 15 bin TL üzerine kimlik zorunluluğu

Kripto yatırımında 15 bin TL üzerine kimlik zorunluluğu

kripto para

Kripto para yatırımında yeni dönem: 15 bin liranın üzerindeki işlemlerde kimlik bilgileri zorunlu olacak. Yeterli bilgi elde edilememesi durumunda işlem gerçekleştirilmeyecek. Düzenleme kapsamında kimliksiz hesaplar nisan ayında dondurulacak.

Kripto para transferlerini düzenleyen uygulamalar bugün yürürlüğe girdi. İşlemlerde kimlik zorunluluğu başladı. Sınır 15 bin olarak belirlendi.

Aralık ayında yönetmelik yayınlanmıştı

Kripto varlık transferleri, suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesine dair tedbirler hakkında yönetmelik 25 Aralık 2024’te Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Söz konusu değişikliklere uyum için 2 aylık süre tanınmış ve 25 Şubat itibarıyla uygulanmasına karar verilmişti.

15 bin TL üzerindeki kripto para yatırımında kimlik bilgileri zorunlu olacak

Artık 15 bin liranın üzerindeki işlemlerde kimlik bilgileri zorunlu olacak. Kripto varlık transferlerinde gönderenin isim, ticaret siciline kayıtlı kişinin unvanı, diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin tam adı, cüzdan adresi alınacak.

Cüzdan adresi olmayan durumlarda işlemle ilgili referans numarası, adres veya doğum yeri, vatandaşlık numarası, müşteri numarası, pasaport numarası ya da vergi kimlik numarası gibi göndereni belirlemeye yarayan bilgilerden en az birine yer verilmesi zorunlu olacak. Bilgilerin doğruluğu ayrıca teyit edilecek.

Beyan zorunluluğu geldi

Herhangi bir kripto varlık hizmet sağlayıcı nezdinde kayıtlı olmayan bir cüzdan adresine gönderilen veya böyle bir adresten alınan kripto varlık transferlerinde de transfere taraf olan müşteriden, bu bilgilerden en az birine ilişkin beyan alınacak.

15 bin liranın altındaki işlemlerde uygulama nasıl olacak?

Kripto para yasası

15 bin liranın altındaki işlemlerde alıcı veya gönderici tarafların isim, ticaret siciline kayıtlı kişinin unvanı, diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin tam adı, cüzdan adresi alınacak. Cüzdan adresi veya referans numarası yer verilecek.

Ancak kripto varlık hizmet sağlayıcılar için bu bilgilerin alınması zorunlu olmayacak.

Transferlerin takibini kolaylaştıracak

Uygulamada risk temelli yaklaşım çerçevesinde müşteriden, transferin tarafları hakkında ilave bilgi ve belge talep edilecek.

Yeterli bilgi elde edilememesi durumunda transferin gerçekleştirilmemesi veya söz konusu finansal kuruluşla yapılan işlemlerin sınırlandırılması ya da iş ilişkisine son verilmesi hususları göz önünde bulundurulacak.

Kimliksiz hesaplar kapatılıyor

Öte yandan kripto para borsası Binance, kullanıcılarına konu ile ilgili bir e-posta gönderdi. Binance’in açıklamasında 25 Nisan tarihine kadar kimliksiz hesapların kapatılacağı bildirildi.

Buna göre kimlik doğrulama sürecini tamamlamayan kullanıcıların açık pozisyonları kapatılacak. Hesaplardan para gönderme-çekme dahil hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek.

Kullanıcılar, kimlik doğrulama süreçlerinin ardından hesaplarına erişebilecek.

Altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.