Koşulsuzca Sevebilmek

“Gidebilirsin, artık serbestsin” dedi, sevgilisine!

sevebilmek

Sevgi  beraberinde fedakarlığı getiriyordu. “Fedakarlık” kelimesini böldüğümüzde şaşırtıcı bir gerçekle karşılaşıyoruz: Feda/kar. Yani kar amaçlı bir şeyler yapmak. Yani sevgi adına yapılan fedakarlıkta beklenti vardı. Bu beklenti sevilme isteği, terk edilme korkusu , kendini değerli hissedebilme arzusu, kendini güvende hissetme içgüdüsü, var olabilme talebi, vs. Yani anlaşılan o ki, bir kazanç hedeflenmekte fedakarlık adı altında ve insanlar bunu farkında olmadan yapmakta. Adına da  “sevgi” denilmekte. Öyle ya, başka ne olabilirdi ki farkında olmadığımızda!!!5 yıldır birlikteliklerine bir nokta mıydı söyledikleri? Ne demekti serbest olmak? Bu sahiplenme duygusunu kim kime vermişti?  Bir şeye sahip olmanın bir karşılığı yok muydu? Yoksa var mıydı? Genelde insan yaşamında bu karşılık; bazen sevgi, bazen para olurdu. İlişkiler bazen sevgi, bazen para ile satın mı alınıyordu yani ?

Para, işin çok daha farklı bir boyutu.. Satın alma anlamını içeriyor. Maddeyi satın alma, bazen de ilişkiyi, sevgiyi satınlama. “Bak bunları senin için aldım” gibi sözleri hep duyarız. “İyi de ben istedim mi ?” ya da “Buna ne gerek var?” gibi sözleri de duyar gibi oluyorum.  Veya “Beni mutlu ettin, kendimi değerli hissettim, gururum okşandı”. Bazen de tarafımızda bize sürekli bir şeyler ısmarlayan veya hediyeler alan birileri olur, onlar ne amaçlıyorlar sizce? Hep bir beklenti yok mu? Tüm bu beklentiler içerisindeyken zihnimiz nerede sizce?  Dünde mi? Gelecekte mi ?

Kendi içsel kayıtlarımız, zaaflarımız, korkularımız, endişelerimiz bize nasıl da geçmiş ve gelecek arasında gel gitler yaşatıyor değil mi ?


Evet, sevginin ifadesi hep bir koşulla birlikte geliyor. Oysa hiç koşul olmaksızın sevebilir miyiz? İlişkimizde karşımızdakini serbest bırakabilir miyiz? Buna cesaretimiz var mı? Onu kıskanmadan, kurallar koymadan, davranışlarını irdelemeden sadece sevebilmek…

Bu mümkün mü?


“Koşulsuz Sevgi” anda mevcuttur. Şimdi ve burada sevgiyi deneyimlerken sadece sevgiyi, aşkı yaşarsınız. Anda hiç bir beklenti yoktur. Anda fedakarlık yapmak gerekmez. Şimdi ve burada olabildiğinizde korku yoktur; endişe hissetmezsiniz, sadece var olduğunuzu hissedersiniz, sadece coşkuyu, sevgiyi, aşkı hissedersiniz. Sadece birlikte olduğunuz kişiyi yaşarsınız ve hatta o siz, siz de o olursunuz….

İlişki dışında da aynı şeyi deneyimleyebilirsiniz. Çiçek olursunuz, böcek olursunuz, su olursunuz, hava olursunuz, ışık olursunuz, yağmur olursunuz, rüzgar olursunuz. Her şeye, tüm evrene aşık olabilirsiniz.


Koşulsuz sevgiyle her şey olursunuz sevgili dostlar


Rüya Yüksel
Rüya Yüksel, 1957 doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Mesleği İngilizce öğretmenliği, ancak 29 yıldır özel sektörde çalışıyor. NLP İleri Derece Uygulayıcısı ve 'Yaşam Koçu' olmakla birlikte “Kendini Tanıma Çalışmaları” düzenliyor.