Marmaris Barajı: Cennet Bir Yürüyüş Parkuru

Marmaris ve çevresi için uzun zamandır sıkıntı yaratan içme suyu sorununa çözüm getiren baraj, Marmaris merkez ve belde belediyelerinin oluşturduğu “Mariç-Belbir” isimli altyapı ve çevre koruma birliği tarafından başlatılan çalışmanın ürünüdür.

marmaris baraji cennet doga tabiat

Marmaris Barajı, Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kocalan Deresi üzerindedir. Sulama ve içme suyu temini amacıyla 1998- 2005 yılları arasında yapılmış bir barajdır. Beton ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 7.060.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 49,00 m. normal su kotunda göl hacmi 30,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 2,32 km2‘dir.

Baraj, 30 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olduğundan, Marmaris ve beldelerinin yıllık su ihtiyacının 11 milyon metreküp olması sebebiyle, fazla suyu önümüzdeki yıllarda Datça yarımadasında veya su ihtiyacı olan ülkelere satış yaparak değerlendirilmesi düşünülüyor. Ne derece değerlendirebilir zaman gösterecek…


2040 yılına kadar bölgenin içme suyunu temin edecek olan barajdan aynı zamanda tarım ve turizmle geçinen Çamlı köyüne de sulama suyu verilecek.

marmaris baraji turizm kaynak doğa tabiat

Yürüyüşümüze barajın hemen girişindeki köprüden başladık, 9 buçuk kilometre boyunca bir sahil kenarındaki yolda yürüyor gibiydik. Hiç hareket etmeyen su, yol boyu harika yansımalar yapıyordu. Ara ara daha yukarılardan dere yatakları baraja kadar suyu getiriyordu. Önce bir dere kenarında kahve molalarımızı verip, fotoğraf çekimlerimizi yapıp, dinlendik. Bir buçuk saat daha tempolu yürüdükten sonra, öğle yemeği molası vermek için suyla dolu vadinin bir kısmında, ayakkabılarımızı çıkararak karşı tarafa geçtik. Mola yerimiz yemyeşil çimenlik, düz bir alandı ve yemekten sonra doğrusu pek çoğumuz, çimlerin üzerine uzanarak doğanın keyfini çıkararak, kendimizi dinlendirdik. Dönüş yine aynı güzergahtı. Bir çay molası da dönüşte geniş bir manzaralı güneşli tepecikte yaptık. Toplam beş buçuk saat süren bir yürüyüşü karşından gelen aracımızı zevkle karşılayarak sonuçlandırdık. Dönüşte, barajla ilgili teknik bilgiyi yine rehberimizden alarak bilgilendik, baraj binalarının ve suyun tahlil, temizlenmesi vs. ile ilgili ünitelerini dolaşarak turumuzu bitirdik.


Rehberimiz Fikret Engin’e teşekkürler… 

Doğa Yürüyüşlerinde gerekli malzeme ve bilgileri: Doğa yürüyüşlerinde mevsim koşullarına göre; uygun giysiler, yağmurluk, sert tabanlı bot türü bilekten bağcıklı yürüyüş ayakkabısı, sırt çantası (belden ve göğüs üstünden bağlanan sırt çantaları sırtı yormaz, en az 30 lt) yedek tişörth (termal ve goratex kumaş tavsiye edilir) bere, eldiven, yedek çorap, fener, düdük, güneş kremi, bir öğünlük yiyecek ve yeteri kadar su (yaklaşık 2 litre) ve enerji verici yiyecekler (kuru üzüm, incir, kayısı) taşımaları tavsiye edilir.


Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Marmaris Şubesi: zirvedagcilik.net

 

İlgili yazıları

Foto Galeri: Marmaris Barajı


 

Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.