Her canlı mucizenin ta kendisi

Hayata yeni başlayanlar, bir yerinden tutunmaya çalışanlar ne kadar da masum ve sevimlidir. Onlardan yayılan ışık yaşamın tüm karanlığını aydınlatır.

anne cocuk

Dünya’ya gözlerini açan her canlı, mucizenin ta kendisi aslında. Etrafımız bu mucizelerle dolu! Kuş, böcek, insan veya bitki… Her saniye belki de milyonlarcası Dünya’ya geliyor. Boyutu, türü ya da ömrü ne olursa olsun Dünya’mızı hep birlikte yaşatıyoruz. Dünya’nın dört bir yanında, her türlü koşulda yaşam döngüsünü başlatan ebeveynler, hayatın devamlılığını sağlamada önemli bir rol üstleniyor. İnsan embriyosundan, kertenkele yumurtasına, böcek larvasından, bitki tohumuna kadar her şey yeni hayatlar için var.

Sadece insanlar mı sever?

kedi yavru sevgi

Sevgi bütün canlılar arasında mevcut. Fakat bu bizim anlam veremediğimiz, sevginin başka bir şekli olabilir. Zaten sorun da burada başlıyor. Bizim anlayamadığımız bir ilişki ya da bir bağ ile birbirlerine ait olan diğer canlıları duygusuz sanıyor veya onların var oluşlarına saygı göstermiyoruz.


Hiç düşünmeden ezilen bir böcek, kestiğimiz ağaçlar, medeniyet sandığımız beton ve zift düşkünlüğümüz, etinden faydalanmak için kafese kapatıp gün yüzü göstermediğimiz hayvanlar, kendi zevkimiz veya ihtiyaçlarımız için gökyüzünü ve denizleri dar ettiğimiz canlılar, hayvanat bahçelerine seyirlik kapattığımız mahkumlar…

Dünyada bir tek kendimizi, düşünebilen ve sevebilen yegane varlıklar olarak görmemiz ne kadar da ironik. Bencil, egoist ve acımasız yanlarımızın var olduğunun ne zaman farkına varıp kendimizi değiştirmeye başlayacağız acaba. Kendimizi Dünya’nın merkezine, bütün canlıların en tepesine hatta bazılarımız kendi türünün bile üzerine koyarken bu farkındalığı edinmek zor gibi görünüyor.


Akıp giden hayatın içinde başlangıçlar hep olmuştur.

Yeni filizlenen her yaşam beraberinde yeni umutlar getirir. Buna karşın ölüm de hep soğuk ve her şeyin sonu olarak görülmüştür. Evet, ölüm bir sondur ama aynı zamanda yeni bir başlangıçtır. Ne kadar öldürseniz, ne kadar kesseniz, ne kadar değiştirseniz de doğru ve iyi olan, içinde sevgi olan her zaman var olmak için bir yolunu bulacaktır.

Öte yandan hayata yeni başlayanlar, bir yerinden tutunmaya çalışanlar ne kadar da masum ve sevimlidir. Onlardan yayılan ışık yaşamın tüm karanlığını aydınlatır.

fare yavrusu

anne cocuk kucak

çiçek tomurcuk

anne cocuk

anne cocuk kalabalık

ördek yavruları

üzüm salkım

uğur böceği

buzak inek

baba çocuklar

kaz yavrulari


Fotoğraflar: Tolga Hurhun


Tolga Hurhun
1985, Çorlu Tekirdağ doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans diplomasına sahip. Stuttgart, Almanya'da yaşıyor, Mercedes-Benz'de çalışıyor. Fotoğrafçılık, bisiklet, tüplü dalış, gezi-seyahat, keman çalma, kitap ve film ilgi alanları arasında.