Bir Woody Allen Başyapıtı: Parayı Al ve Kaç

1969 yapımı “Take The Money and Run / Paraylı Al ve Kaç”, belgeselleri tiye alan ve sahte belgesel anlamına gelen mockumentary (mökümanter) türündeki ilk sinema filmdir. Senaryosu aynı zamanda filmin yönetmenliğini ve başrolünü de üstlenen Woody Allen ve Mickey Rose tarafından yazılan filmde Virgil Starkwell isimli karakterin hayatı belgesel şeklinde oldukça mizahi bir dille anlatılıyor. Anlatım, Virgil’i tanıyan kişilerle yapılan röportajlarla güçlendirilir.

parayı-al-ve-kaç-woody-allen1

Suç işleme takıntılı Virgil Starkwell, denediği her işte başarısız olan bir adamdır. Parkta tanıştığı Louise’e kendisini orkestra şefi olarak tanıtır. Hırsızlık yapma girişimleri de başarısızlıkla sonuçlanan Virgil, banka soymayı kafasına koyar. Polis tarafından aranan Virgil, polis olduğunu bilmediği çocukluk arkadaşıyla karşılaşıp başından geçenleri anlatınca tutuklanır ve hapishaneye gönderilir. Bu sefer de hapishaneden kaçmak üzerine planlar yapar. Virgil’in tuhaf planları bir türlü başarılı olmaz.


Filmin diğer ilk olma özellikleri ise Woody Allen’ın yönettiği ilk film olması ve aynı zamanda senaryosunu yazıp, yönetip, başrolünü üstlendiği ilk film olması. Filmi yönetmesi için ilk olarak meşhur komedyen Jerry Lewis’e teklif götürüldü, ancak Lewis yoğunluktan dolayı teklifi kabul edemedi. Bu durumun hem filmin hem de Woody Allen’ın kariyeri için hayırlı olduğu söylenebilir. Çünkü Woody Allen’ın müthiş dokunuşlarıyla ortaya absürd komediden hoşlanmayanların bile bayılarak izleyeceği yeni bir türün ilk özgün örneği olan inanılmaz bir komedi başyapıtı çıktı.

parayı al ve kaç

Filmin diğer enteresan taraflarıysa hapishanede geçen sahnelerin gerçekten San Quentin hapishanesinde çekilmiş olması. Üstelik filmde gerçek mahkumlar, küçük ücretler karşılığı rol almış. Hapishanedeki çekimler esnasında herhangi bir mahkum firarı olmaması için film ekibi sadece mor ışıkta anlaşılabilen özel bir mürekkeple damgalanmış.


Take The Money and Run yani Parayı Al ve Kaç, komedi tarihinin yapı taşlarından biri. Woody Allen’ın dehasını en iyi sergilediği yapımlardan biri olması da cabası.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.