Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Brüksel’de Balkan göçü ve etkisi üzerine

Belçika Rumeli Derneği tarafından düzenlenen konferansın konuğu olarak Brüksel’de ağırlanan İlber Ortaylı 29 Kasım 2014 Pazar günü zorunlu Balkan göçlerini ve ülkemizde bugüne kadar uzanan etkilerini anlattı.

ilber ortaylı brüksel balkan gocu

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Belçika Federal milletvekili ve Belediye Başkanı Emir Kır, Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, Brüksel Bölge Parlamentosu Milletvekili Hasan Koyuncu ile siyasetçiler, dernek başkanları, iş adamları, öğrenci kulüpleri ve vatandaşların katıldığı konferansta İlber Ortaylı’ya ilgi çok büyüktü.

İlber Ortaylı Brüksel’de Balkan göçünü ve etkilerini anlatıyor ilber ortayli kimdir

Atatürk Dil ve Uygarlığı Merkezi tarafından desteklenerek mekan tahsis edilen konferansta Ortaylı özellikle 1878, 1913 ve 1923 yılı zorunlu göçlerin Türkiye açısından bir dizi fayda da sağladığını belirtti. Profesor, Bursa’daki otomotiv sanayisi ve Anadolu’daki traktör sanayisininin başarısının temelinde Balkanlar’dan göç etmiş Türklerin olduğunu ifade etti.


“Tarihi olarak birçok değişikliğe tanıklık etmiş Balkan topraklarında bir nesilin iki hatta üç kere göçe zorlanmıştır ve bu da o topraklarlardaki acıları ve hikayeleri saklar” şeklinde konuştu.

ilber ortaylı brüksel balkan gocu
İlber Ortaylı, Belçika Federal milletvekili ve Belediye Başkanı Emir Kır ve dinleyicileri ile

İlber Ortaylı konferansın ardından Saint-Josse Belediye Başkanı ve Federal Milletvekili Emir Kır tarafından ağırlandı.


Gizem Şıvka Pideci
2005'dan beri iş sebebiyle Brüksel’de yaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra MBA'ini Brüksel'de tamamladı. Kurumsal hayatına pazarlama alanında devam ediyor. Avrupa Tarihi, NATO ve Avrupa Birliği ile ilgili konularda kendini geliştirmeyi seviyor. Yaşadığı şehirde lokal tur vermek profesyonel hobisi. Yaptığı işlerde farklılık yaratmaya çalışmak bazen yorsa da jogging, sosyal sorumluluk projeleri, pilates, kitap ve arkadaş sohbeti en iyi terapisi. Aylık ulusal bir anne bebek dergisi ve İndigo Dergisi yazarı.