Vizyonda Bir Boyun Eğmeme Destanı: Özgürlük Dansı

‘Asi İngiliz yönetmen Ken Loach’tan inandığı yolda yürümekten vazgeçmeyen İrlandalı özgürlükçü James Gralton’ın gerçek hikayesi “Jimmy’s Hall / Özgürlük Dansı” vizyonda.’

özgürlük dansı kapak

1919 – 1921 yılları arasında İrlanda halkı, Britanya Krallığı’ndan ayrılmak için savaşır. 1922’de Britanya egemenliğini kabul edenlerle etmeyenler arasında bir iç savaş çıkar. Britanya’nın desteklediği egemenliği kabul edenler galip gelir. Ülkeye hüzün çöker. 10 yıl sonra daha barışçı bir gelecek için söz veren bir hükümet göreve gelir. 1932’de Jimmy (James) Gralton, New York’tan küçük kasabası Leitrim’e geri döner.

Küçük kasabada hiçbir şey yapamamaktan yakınan gençler, Jimmy’ye kasabadan ayrılmak zorunda kalmadan önce özgürlük saçtığı salonunu yeniden açmasını isterler. 10 yıl öncesinde salonunda dans, müzik, resim, edebiyat, boks gibi dersler verilirken Peder Sheridan ve askerler tarafından uğradığı baskı, sevgilisi Oonagh ve annesini bırakarak New York’a kaçmak zorunda kalışını hatırlar. Jimmy, Peder Sheridan’ın ve askerlerin yeniden üzerine geleceklerini bile bile salonunu özgürlük isteyen gençler için tekrar açacak mıdır?


Asi ve bağımsız İngiliz yönetmen Ken Loach, son filmi “Jimmy’s Hall / Özgürlük Dansı” ile İrlandalı özgürlükçü James Gralton’ın gerçek hikayesini anlatıyor, iğneyi de kendi ülkesine batırmayı unutmadan. Filmin senaryosu Donal O’Kelly’nin oyunundan Paul Laverty tarafından uyarlandı. Filmin çekimleri, olayların gerçekten yaşandığı İrlanda’nın Leitrim kasabasında yapıldı. Bütün ana karakterleri İrlandalı oyuncuların canlandırdığı filmde başrolde izlediğimiz Barry Ward ve Jim Norton’ın performansları görülmeye değer.


Ülkemizde daha önceden Film Ekimi kapsamında gösterilen “Jimmy’s Hall / Özgürlük Dansı”, 12 Aralık itibariyle tekrar vizyonda.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.