Savcı Kiraz Sağ Kurtarılabilir miydi?

31 Mart’taki DHKP-C üyelerinin Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit ettiği operasyon doğru yönetildi mi? Savcı Kiraz bu operasyondan sağ kurtarılabilir miydi? Operasyon başarılı mıydı?

ümit kocasakal serdar bayraktutan savcı dhkpc operasyon

Savcı Mehmet Selim Kiraz, sağ kurtarılabilir miydi?

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından akıllara şu soru geldi: Savcı Kiraz sağ kurtarılabilir miydi? Evet, 31 Mart’ın akşam saatlerinde polis Çağlayan adliyesinde savcı Kiraz’ın kurtarılması için operasyon düzenledi. Yapılan operasyon tam anlamıyla bir fiyaskoyla sonuçlandı. Operasyonun başarılı olduğunu nitelendirmek için ne olması geriyordu peki?

indir (1)
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal

Birincisi ve en güzel olanı, Savcımız Mehmet Selim Kiraz’ın ve eylemcilerin burnu kanamadan, yani operasyon yapılmadan önceki saatlerdeki denenen yöntemin başarılı olmasıydı. Bu yöntemde ne yapıldı? İstanbul Barosu Başkanı Avukat Ümit Kocasakal ve Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan‘ın ara bulucu olarak davranması ile eylemcilerle müzakere yoluna gidildi. Eylemcilerle yapılan müzakereler sonucunda Ümit Kocasakal’ın açıklamaları medyada yer aldı ve Kocasakal eylemin sonucuna yönelik pozitif yönlü olabileceğini düşündüğünü ifade etti. Yani eylemin sona ereceği ve savcının serbest bırakılacağı düşünülüyordu. Eğer bu müzakereler sonuç vermiş ve ölüm yaşanmamış olsaydı bu başarılı bir operasyon olarak nitelendirilebilecekti; ancak bu ihtimal zayıf bir ihtimaldi. Çünkü DHKP-C üyeleri böyle bir operasyonda kolay kolay teslim olmazdı.


İkincisi; diyelim ki müzakerelerden sonuç alınamayacağına dair emniyet güçleri tarafında çatışma ortamı olacağı yönünde bir izlenim uyandı. Yani sonuçta bir çatışma yaşanacak… Bu çatışmanın diğer karlı yönü ne olabilirdi? Operasyon sonucunda eylemciler yaralı olarak ele geçirilir ve Savcı sağ olarak kurtarılabilirdi. Böyle bir operasyon da başarılı olarak gösterebilirdi. Sonuçta yaralı ele geçirilen eylemcilerden bundan sonraki sürece yönelik DHKP-C ile ilgili bilgi öğrenilme ihtimali olabilirdi.

Üçüncüsü; evet, emniyet güçleri tarafından mini bir toplantı sonrasında müzakerelerden sonuç alınamayacağına yönelik karar alındı. Bunun için eylemcilerle çatışmaya girileceği kesinleşti ve operasyon yapıldı. Operasyon sonrasında eylemciler etkisiz hale getirildi, öldürüldü ve savcı sağ kurtarıldı. Bu sonuca da başarı gözüyle bakmak mümkündü.

Dördüncü ve en kötü senaryo gerçekleşti. Taraflar arasında müzakereler yapıldı; müzakerelerden sonuç alınamadı ve operasyon düzenlendi. Operasyon sonrasında hem DHKP-C üyesi olan Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol hem de Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz yaşamını yitirdi. Yani operasyon amiyane tabirle “Sıfıra sıfır; elde var sıfır!” ile sonuçlandı.


Terör Uzmanı Serdar Bayraktutan ne diyor?

indir (2)
Serdar Bayraktutan

Bu senaryoların en kötüsü gerçekleşmişti ve sınırlar ötesinden güldüren açıklama geldi… “Polisimizi kutluyoruz. Başarılı bir operasyona imza attılar!” Bu açıklamanın ardından herhalde çok fazla söze gerek yok! Peki bu operasyonda Savcı Mehmet Selim Kiraz sağ kurtarılabilir miydi? Bu soruya cevap Serdar Bayraktutan’dan geldi. Operasyona gelmeden önce Serdar Bayraktutan kimdir, kısaca cevap arayalım.

Serdar Bayraktutan, bir terör uzmanı. DHKP-C’yi en iyi bilen polis müdürleri arasındaydı. Avrupa’da çeşitli terör davalarında bilgisine başvurulan tek kişidir. El Kaide üyelerine yönelik 6 ilde düzenlenen operasyonla ilgili olarak, Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar‘ın talimatıyla Van TEM Şube Müdürü Serdar Bayraktutan’ın görevden alındığı iddia edildi. (1)  Bayraktutan şimdi Silivri’de Tevhid-Selam soruşturmasından dolayı tutuklu isimdir. (Sn. Bayraktutan’ı önümüzdeki yazılarımızda daha detaylı ele alacağız.)

Bayraktutan, savcı Kiraz’ın şehit olmasına neden olan bu operasyonun yanlış yönetildiğini ifade ederek, benim bir önceki yazımdaki düşüncelerimi destekleyen ifadelerde bulundu. DHKP-C üyelerinin asla teslim olmayacağını belirterek operasyonun çok kötü yönetildiğini ifade etmiş ve doğru yönetildiği takdirde savcı Kiraz’ın sağ kurtarılabileceğini belirtmiştir.

İşte bu yüzden birilerinin başarılı görüp tebrik ettiği bu operasyonu terör uzmanı olan Serdar Bayraktutan çok kötü yönetilerek başarısızlıkla sonuçlandığı yönünde tespitlerde bulundu. Bu yüzden bu operasyonda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerce yönetilmesinden dolayı başarısızlıkla sonuçlanmış olabileceği izlenimi ortaya çıktı.


Kaynak:

  1. http://www.medyafaresi.com/haber/Vanda-gorevden-alinan-mudur-kim-cikti_149711.html

 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…