Karşıyaka: Bir basketbol efsanesi

Karşıyaka, İzmir’in güzide spor kulüplerinden biri. Mazisi yüzyılı aşmış, köklü bir camia… Bir basketbol takımı, imkansızı iki kere başarabilir mi? Karşıyaka Basketbol takımı, başardı.

kafkaf4_5YLB9

Kaf-Sin-Kaf

Karşıyaka Spor Kulübü; 1 Kasım 1912’de, İzmirli gençler tarafından İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, yeşil ve kırmızı renkler ile kuruldu. Renkleri iki büyük değeri simgeler, İslam ve Türk bayrağı… Armadaki ay-yıldız, Atatürk’ün özel isteği üzerine eklenir. Yalnızca, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde tutulur ama öyle coşkulu bir taraftar grubu vardır ki, daha fazla destekçiye ihtiyaç hissetmez. Karşıyakalılar; K-S-K harflerinin eski yazıdaki okunuşundan esinlenerek, canları kadar çok sevdikleri takımlarına ‘Kaf-Sin-Kaf’ derler.

Kaf-Sin-Kaf’ın İzmir’in diğer büyük takımlarıyla girdiği rekabet, İzmir sokaklarına tatlı bir heyecan kattığı gibi, Göztepe ile yaşadığı amansız çekişme son yıllarda İzmir sınırlarını aşarak, tüm sporseverler tarafından ilgiyle izlenen bir derbi durumuna geldi. Genel olarak baktığımızda, Karşıyaka’nın yıllarca çeşitli dallarda etkinlik gösterdiğini, çok değerli sporcular yetiştirerek birçok başarılar kazandığını söyleyebiliriz ama basketbol için ayrı bir konu başlığı açmalıyız. Zira, Karşıyaka Basketbol Takımı’nın yaptıklarını Türk basketbolunda başka hiçbir takım yapamadı.


Basketbol şubesi, 1966 yılında kuruldu. 1974-1975 sezonunda, Türk basketbolunun efsanevi oyuncusu Efe Aydan’ın yeşil-kırmızı formayı giydiği dönemde, Türkiye Ligi’ni üçüncü bitirerek ilk çıkışını gerçekleştiren Kaf-Sin-Kaf, 1975-1976 ve 1978-1979 sezonlarında aynı dereceyi yineleyerek seçkin bir takım haline geldi. 1983-1984 sezonunda Türkiye Ligi’nde final oynama başarısını gösterdi, saygın yerini sağlamlaştırdı.

Karşıyakalılar ile Gerçekleştirilen Mucize

Karşıyaka, adının Türk basketbol tarihine altın harflerle yazılmasını sağlayan zaferlerden ilkini, 1986-1987 sezonunda elde etti. Kazanılan başarı spor filmlerine konu olabilecek kadar parlaktır. Takımın altyapısında antrenör Atakan Karakaplan tarafından yetiştirilen Karşıyakalı gençler, A takım seviyesine yükseltildi.

fft99_mf2088960

Karşıyakalılardan oluşan iskelet, iki ABD’li yetenek ile güçlendirildikten sonra, antrenör Nadir Vekiloğlu’nun ellerine teslim edildi. Kaf-Sin-Kaf; Murat, Davis, Wiley, Cihangir, Kaan, Nihat, Necmi, Suat, Ediz, Birtan, Tuğrul, Ziya’dan kurulu kadrosu ile başta Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Efes Pilsen ve Eczacıbaşı gibi büyükler olmak üzere, tüm takımların bileğini büktü; Türkiye Şampiyonu oldu, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı. Özel bir kadro, mütevazı bir bütçe, göz alıcı bir oyun… 86-87 ruhu, başta Karşıyakalılar olmak üzere tüm basketbolseverler tarafından hala hatırlanır, anılır.


Adım adım yükselerek gerçekleştirilen mucize

Büyük zaferden sonra 1990’lı yılları suskun geçiren Karşıyaka, 1998-1999 sezonunun başında Pınar ile sponsorluk anlaşması imzaladı. Pınar’ın desteğini arkasına alarak 2003-2004 sezonunda Beko Basketbol Ligi’nde yarı final, 2004-2005 sezonunda Türkiye Kupası’nda final oynadı. 2012-2013 sezonunun başında ise Karşıyaka Basketbol Takımı için dönüm noktası sayılabilecek bir gelişme oldu; Ufuk Sarıca, baş antrenörlük görevine geldi. Basketbol oynadığı dönemde Avrupa’nın en iyi şutörlerinden birisi olan Sarıca, 2001-2002 sezonunda yeşil-kırmızı formayı giymişti.

kaf_kaf_isi_arenada_bitirecek_h9636.500 seyirci kapasiteli Karşıyaka Arena’nın coşkulu rüzgarını arkasına alan usta hoca, sert savunma üzerine kurulu oyun anlayışıyla, Karşıyaka’yı adım adım yükselterek zirveye taşıdı. Kaf-Sin-Kaf, mütevazı bütçelerle göz alıcı başarılar kazandı. 2012-2013 sezonunda ABD’li Bobby Dixon’un liderliğinde oluşturulan kadro ile Beko Basketbol Ligi’nde yarı finale yükselirken; FIBA Eurochallenge Kupası’nda final oynadı, bir sayı farkla zaferi kaçırdı. 2013-2014 sezonunda Bobby Dixon’ın yanına Barış ve Diebler’i katarak gücünü artıran Karşıyaka, bir kere daha Beko Basketbol Ligi’nde yarı finale yükselme başarısı gösterdiği gibi, finalde Anadolu Efes’i yenip Türkiye Kupası’nı kazanarak büyük bir zafere imza attı.

2014-15 sezonunda ise bir kere daha tarih yazdı. Sezona Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanarak başlayan yeşil kırmızılılar; Dixon, Diebler, Barış, Ceyhun, Mutlu, Gabriel, Egemen, İnanç, Soner, Mertcan, Emre, Erkan, Strawberry, Cemal, Palacios’dan kurulu kadrosuyla Türkiye Şampiyonu oldu. Kaf-Sin-Kaf; güçlü savunma anlayışı, Dixon’un aman vermeyen şutları, Ufuk Sarıca’nın taktiksel becerisi, muhteşem taraftarı ve tüm basketbolseverlere parmak ısırtan takım ruhu ile dev bütçeli takımları dize getirdi, 28 yıl sonra bir kere daha imkansızı gerçekleştirdi.


atatürk-karşıyakaSpor dünyasına ilişkin roman yazmak isteyen yazarların, spor filmi çekmeyi arzu eden yönetmenlerın, başarıya ulaşmak için yöntem arayışında olan çalıştırıcıların Karşıyaka Basketbol Takımı’nın tarihini çok dikkatle incelemesini öneririm. Basketbolumuzun yeşil kırmızı sayfalarında takım ruhu, gurur, özveri, yönetimsel başarı ve adanma üzerine dersler veren iki önemli öykü var. Bunlar, Karşıyaka’nın yazdığı efsanelerdir. Şanlı tarihini şampiyonluklarla taçlandıran Kaf-Sin-Kaf’ın önümüzdeki dönemlerde neler yapacağını hep birlikte izleyeceğiz. Camia, büyük düşünerek sağlam bir kurumsal çatı oluşturduğu takdirde başarısını devamlı kılabilir, devamlı kılmalıdır. Zira, Türk basketbolu Karşıyaka gibi bir itici güce daima ihtiyaç duyacaktır.

Türk basketbolu dünya markası olmalı!


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.