Nesin Sen İnsan mı?

Akıllı insan nasıl olur da piyon olmayı tercih eder? Kazandığın topraklardan faydalanamıyorsan neyin savaşını yapıyorsun? Ne uğruna insan canı alıyor, ne uğruna kendi canından oluyorsun?

insan savaş nefret söylemi

İnsanı diğer canlılardan ayıran nedir diye sorulduğunda verdiğimiz cevaplar hep şunlardır:

Aklı olması, vicdanı olması, iradesinin olması, üretebilmesi, öğrenebilme yeteneği , konuşabilmesi vs vs…


Peki  bakalım şimdi öyle miymiş…

İnsan akıllıdır, aklını kullanabilme yeteneğine sahiptir. Peki  bu akıllı insanlar nasıl olur da oyuna gelir, tongaya düşer, canı tatlı birkaç adam için birbirlerini öldürürler, kahraman olacaklarını düşünürler. Akıllı insan nasıl olur da piyon olmayı tercih eder? Kazanan ne kazanacak kaybeden ne kaybedecek? Kazansan da kaybetsen de uğruna can vermeyi göze aldığın topraklarda yine 3 kuruşa robot gibi çalışmaya devam edeceksin. Kazandığını sandığın topraklarda yetişen ürünleri satın alıp yiyebilmek için yine ömrünü heba edeceksin.


Hani üretebilme yeteneğin vardı? Biz insanız, üretebiliyoruz, diğer canlılardan farklıyız ya o zaman neden hala asgari ücretle ölümüne çalışıyoruz? Oysa kendi yiyeceğimizi kendimiz üretebiliriz. Kan dökerek toprak kazanıyoruz madem, kazandığımız toprakları biz kullanmayacağız da kim kullanacak, öyle değil mi? Yok kullanamıyorsan, hayatında değişen hiçbir şey yoksa, kazandığın topraklardan faydalanamıyorsan neyin savaşını yapıyorsun? Ne uğruna insan canı alıyorsun, ne uğruna canından oluyorsun?

Peki irade? O yeteneğini de kullanabiliyor musun? Mesela kızını, kardeşini, arkadaşını, çalışanlarını ya da bunlara bile gerek yok herhangi bir kadını da iradeni kullanarak taciz etmiyorsundur herhalde, değil mi? Çünkü biz insanız ve diğer canlılardan farklı olarak irademize sahip olma gibi bir yeteneğe sahibiz.

Bizim vicdanımız da var. İrademize sahip olup bir kadını taciz etmediğimiz gibi, onu öldürmeyiz, yakmayız, şiddet uygulamayız! Ya da bizim gibi düşünmediği için başka insanları diri diri yakmayız! Paylaşmayı severiz. Çocukların ağladığını da görmek istemeyiz. Böylece insan olduğumuzu bir kez daha kanıtlarız. Peki tecavüz ettiği kadını yakıp öldürenler, töre adı altında kendi kardeşini, kızını gözünü kıpmadan öldürenler, Madımak’ta insan yakanlar, bir millete olan hıncını o milletin çocuklarını tartaklayarak çıkaranlar, hangi canlı kategorisine giriyorlar?


Tüm bunları düşündüğünüzde, dünya üzerinde insanlar mı çoğunlukta yoksa ne idüğü belirsiz varlıklar mı? Cevabını siz verin!..