Prof. Dr. Angus Gellatly ile Zihin ve Beyin

NTV Yayınlarından okurlarıyla buluşan ve yazarı Profesör Angus Gellatly’nin olduğu kitap, ödüllü sanatçı Oscar Zarate’nin çizimleri ile de bütünleşerek, biyolojik bir doku olan beyni ve onun yaptıklarını yani zihni konu ediniyor.

Angus Gellatly ile Zihin ve Beyin ntv yayinlari yayınları

Keele Üniversitesi ve The Open Üniversitesi’nde profesörlük ve bölüm başkanlığı yapan Angus Gellatly şimdi ise Oxford Brookes Üniversitesi’nde psikoloji profesörü. Gellatty, görsel algı ve bilişsellik üzerine araştırmalar yapıyor.

Arjantinli Oscar Zarate ise 1994 yılı en iyi grafik roman dalında Will Eisner Ödülü’nü kazanmış bir çizgi roman sanatçısı. Aynı zamanda Stephen Hawking, Lenin, Mafya, Machiavelli, Kuantum Teorisi ve Melanie Klein başlıklı eserlerin çizimlerini de hazırladı.


Röportaj | Prof. Angus Gellatly

gellaty zihin beyin ntv zihin ve beyin kafamızdaki evreni anlamak için çizgibilimBu kitabı yazmaya ne zaman başladınız, kaç dile çevrildi kitabınız?

Gellatly: Kitap üzerine çalışmaya Nisan 1997’de başladım ve “Yeni Başlayanlar İçin Zihin ve Beyin” adıyla 1998’de yayınlandı. “Zihin ve Beyin Tanıtımı” adıyla 1999’da yeniden yayınlandı.

Kitabım; Japonca, Çince, Tayland Dili, Romence, Endonezya dili, Sırpça, Hırvatça, Fransızca, İspanyolca ve şimdi de Türkçeye çevrildi.

Bu kitabı yazmaktaki amacınız neydi?

Gellatly: Hedefim öğretmenlik yoluyla ulaştığımdan daha büyük bir kitle ile haberleşmek ve de kendi adıma beyni daha fazla öğrenmekti.

Zihin ve beyin nasıl evrildi? Gelişimindeki en önemli etken nedir?

Gellatly: Bu soruyu kesin olarak kimse cevaplayamaz. Ancak bazı önemli faktörler; primatların görme sistemlerinin ve dilin evirilmesi, insanların geniş sosyal topluluklar içerisinde yaşamaları, alet kullanımının gelişmesi, tarımın ve yazı sistemlerinin ilerlemesi şeklinde söylenebilir.

Zihnin tek kontolü beyindir diyebilir miyiz?

Gellatly: Beyni aklın kontrol edicisi olarak görmüyorum. Zihin beynin çalışmalarının ürettiği ve karşılıklı olarak etkilediği bir şeydir. Diğer insanların oluşturduğu, en küçük parça olarak bile görülmeyen çevre, zihinlerimiz üzerinde çokça kontrol sergiler.


Türkiye’deki okuyucularınıza bir mesajınız var mı?

Gellatly: Kitaptan zevk alacaklar ve bu tip meseleler üzerine kafa yoran Avrupa düşüncesinin gelişiminde aslında Türk-Yunan mirasının yattığını anlayacaklar.

***

Özellikle çizimleri ile yeni başlayanlar için bilimsel verileri daha kolay ve eğlenceli öğrenmesini amaçlayan kitap, beyin adlı biyolojik dokunun nasıl oluyor da zihin aktivitelerini ortaya çıkarıyor gibi ilginç bir konuyu ele alması açısından, dikkatleri üzerine çekeceğe benziyor.

Kaynak: İnceeleyen Dergisi (Ocak-Şubat Sayısı)

İlgili yazılar

Zihinsel Modellerimizin Yarattığı Dünya Gerçek mi Yoksa bir Yanılsama mı?

Enerji Hatları: Geçmişimizi nasıl temizleyebiliriz?

Sevda Bakankuş ile Holografik Beyin Teknikleri


Gazi Özdemir ile Din Beyin Enerji