İçerde Çocuk Var: Kadın cezaevlerinde anaokulu kuruluyor

Anneleri cezaevinde olduğu için parmaklıklar arasında yaşamak zorunda kalan 0-6 yaş arası çocukların oyun ve eğitim imkanlarının iyileştirilmesi için başlatılan İçerde Çocuk Var Projesi ilk meyvesini verdi.

kadın cezaevleri çocuklar anaokulu

Proje kapsamında toplanan bağışlar sayesinde İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi’ndeki anaokulu tamamen yenilendi. Artık çocukların rengarenk oyun parkları, kum havuzları, bisiklet parkurları, modern sınıfları ve özgürce koşuşturacakları bir bahçeleri var.

Bu anaokulunda SMS atan çocukların da katkısı var

Türkiye’deki 8 kadın cezaevinde yaklaşık 5 bin kadın mahkum var. Mahkum anneleriyle birlikte cezaevinde kalmak zorunda olan 0-6 yaş arası çocuk sayısı ise 421… Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı çatısı altında yaklaşık 1 yıldır yürütülen, “İçerde çocuk var” projesinin amacı, işte bu çocukların hayatına dokunarak geleceğe dair umutlarını yeşertmek. Çocuklara eksiksiz bir anaokulu ortamı oluşturup, özgür bir yaşam alanı yaratmayı hedefleyen proje, ilk günden itibaren her kesimden büyük destek gördü. Özellikle çocuklar ve gençler, “Yuva” yazıp 4528’e SMS atarak projeye bağışta bulunurken, pek çok inşaat şirketi ve anaokulu sahibi de kampanyaya desteğini esirgemedi. Projenin ilk hedefi, 0-6 yaş arası 69 çocuğun yararlandığı Bakırköy Kadın Cezaevi’ndeki anaokulunu yenilemekti. Toplanan bağışlar sayesinde bu hedef gerçekleşti ve artık buradaki çocukların, en iyi anaokullarının sahip olduğu koşullarda bir anaokulları var.


kadın cezaevi anaokulu tutuklu anne çocuk

Bu anaokulu, tutunacak dal arayan çocuklarımız için…

Baştan aşağı yenilenen Bakırköy Kadın Cezaevi Adalet Anaokulu’nun açılışı dün törenle yapıldı. Açılışa katılan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, ceza ve infaz kurumlarında son 10 yılda bireyi odağa alan dönüşüm çalışmalarının yapıldığını, bu bağlamda “içeride” yapılan çalışmaların “dışarıda” yapılan çalışmalardan çok daha değerli olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Ceza ve infaz kurumları toplumun sosyal sorumluluk alanlarıdır. Bizimle birlikte elini taşın altına sokan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın katkılarıyla çocuklarımıza daha modern imkanlarla hizmet vermeyi sürdüreceğiz” dedi.

Açılışta kısa bir konuşma yapan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu da “Uçurtmayı Vurmasınlar” filminden örnekler vererek, “Hayatta tutunacak dal arayan  çocuklarımıza kök olacak bir eğitim yuvası veriyoruz. Kocaman çayırların ne olduğunu bilmeyen yavrularımıza hiç olmazsa okul bahçesindeki çayırlarla tanışma fırsatı yaratıyoruz” diye konuştu. Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Başkanı Nevin Özgün ise projenin geldiği noktadan çok memnun olduklarını belirterek emeği geçen herkese çok teşekkür etti. Özgün, “Projenin bir hedefi de toplumun bu sorun alanını fark ederek harekete geçmesini sağlamaktı. Şimdiden farkındalık yaratılmış görünüyor. Çok mutluyuz” dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesildi. Okulda eğitim alan çocuklar, yetkililerle birlikte gökyüzüne balon uçurdu.

kadın cezaevi anaokulu

Oyuna ve yeşile doyacaklar

Adalet Bakanlığı’nın izni ve işbirliğiyle yapılan proje kapsamında anaokulundaki kaplama malzemelerinden yağmur oluklarına kadar herşey yenilendi. Projedeki uzman ekip, cezaevi yönetimi, MEB eğitimcileri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin görüşleri doğrultusunda bina cephesi bir anaokuluna yakışır şekilde renkli kaplamalarla tekrar dizayn edildi. Dış alandaki tüm zeminler yenilendi, kum havuzu, bisiklet parkuru ve oyun parkı yapıldı. Açık alanda ders yapmaya olanak sağlayacak alanlar oluşturuldu. Bahçede mevcut ağaçlar korunarak, yeni bitkiler eklendi. Yeşil alanda platformlar yapıldı, küçük bir amfitiyatro bölümü oluşturuldu. Sulama sistemi kuruldu. Bahçe ve bina aydınlatması yeniden yapıldı. Çocuklara uygun şekilde bina çevresine renkli çitler döşendi, böylece anaokuluna kontrolsüz girişler engellendi.


Sınıflar baştan yaratıldı

Anaokulunun içinde, alanın daha fonksiyonel halde kullanılması için gerekli duvar değişiklikleri yapıldı. Endüstriyel bir mutfak, 0-3 yaş çocukların da faydalanabileceği bir sınıf oluşturuldu. Sınıflar baştan dekore edildi, mobilyalar yenilendi, duvar üstü grafikler yapıldı, mekanda hijyenik zemin kaplamaları kullanıldı, tuvaletler sıfırdan yapıldı. İç mekan duvarlarında farklı renk ve boyutlarda yuvarlaklar yapılarak, çocukların renk ve boyut kavramlarının geliştirilmesi hedeflendi. Tüm mekanlarda modern ve çağa uygun tasarımlar yapılmaya çalışıldı ve buna göre malzemeler seçildi. Birçok mekanda, özellikle de mobilyalarda, hazır malzeme almak yerine, yerine göre tasarımlar ve imalatlar yapıldı.

Bakırköy Kadın Cezaevi Adalet Anaokulu'nun açılış töreni
Bakırköy Kadın Cezaevi Adalet Anaokulu’nun açılış törenine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım katıldı.

Sırada Gebze ve Sivas var

Projenin hedefi Bakırköy’den başlayarak, Türkiye’deki 8 kadın cezaevinde anneleriyle birlikte yaşayan çocukların hepsi için gelişimlerine uygun imkanlara sahip sosyal yaşam alanları yaratmaktı. Dolayısıyla projenin ikinci durağı Gebze ve eş zamanlı olarak Sivas olacak. Sonrasında Kocaeli, Samsun, Denizli, Adana ve Ankara var.

Projeyle ilgili detaylı bilgiye www.icerdecocukvar.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

İlgili yazılar

Çocuk Cezaevinde Kimsecik Bir Ölü

Bedeni özgür aklı tutuklu olanlar için hapishane rehberi


Hapishaneyi oyun bahçesi mi sandın çocuk?

Hapishanelerde eğitim: Çağdaş insan oluşturmak


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.