Kısa boy ve çarpık bacaklar için ne yapılmalı? İlizarov yöntemi nedir?

İlizarov Yöntemi ile boy kısalığı ve çarpık bacaklar, vücutta ameliyat yarası açılmadan tedavi edilebiliyor. Çocuklarda ve ergenlerde kısa boy nasıl uzatılır?

kısa boy uzatma ilizarov yöntemi kısa boy nasıl uzatılır çocuk ergen yetişkin

Kişileri, çocukluk çağından itibaren sosyal yaşamdan soyutlayan cücelik 4 yaşından itibaren, bacak eğrilikleri sorunu da her yaşta yapılan ameliyatlarla giderilebiliyor. Hastalar ameliyattan 2-3 gün sonra taburcu olabiliyor, ameliyatın ertesi günü ayağının üzerine basabiliyor. Özellikle kadın hastalarda sosyal yaşama dönüş için istenirse, ameliyat bölgesi estetik olarak kapatılabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kocağlu, cücelik ve bacak eğriliklerinde uygulanan ilizarov yöntemini anlattı.

Kol ve bacaklar kısa kalabilir

Kemiğin büyüme dokusundaki bozuklukları, büyüme hormonundaki eksiklik, çocuğun erken ergenliğe girmesi, büyüme kıkırdaklarını kapatma yönünde etkisi olan hormonlar nedeniyle uzamanın erken kesilmesi ve ailesel özellikler, boy kısalığının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Çocuklarda cüceliğe neden olan kemik hastalıkları, “akondroplazi” ya da “hipokondroplazi”, uzun kemiklerin büyüme kıkırdaklarının yavaş büyümesine neden olan bir hastalıktır. Genetik olarak geçen bu hastalıkta; gövde, baş, leğen kemiği yani vücudun yassı kemikleri normal büyümeye devam ederken, kol ve bacaklar yani uzun kemikler kısa kalmaktadır. İlaca yanıt vermeyen hastalığın tedavisi, ilizarov yöntemi ile bacakların ve kolların uzatılmasıdır.


Boy uzatma 4 yaşından itibaren başlıyor

Ağır vakalar hemen doğuştan, hafif vakalar ise 3-4 yaşından itibaren yaşıtlarına göre boylarının kısa kalması ile kendini gösterir. 4 yaş civarında uzatma tedavilerine başlanabilir. İlizarov tedavisinin ana prensibi, kemiklerde düşük enerjili kırık oluşturarak bunların dışarıdan kemiklerin vidalarla ve tellerle tespit edildiği cihazlarla yani dış tespit cihazları ile günde 1 mm uzatma prensibine dayanır. İlk seans 4 yaşları civarında yapılmaktadır.

Daha sonra 10-12 yaşları arası ergenlik öncesi bir seans uzatma gerçekleştirilir. Bu arada 7-8 yaşlarında kollar da kısa kaldığı için onlar da uzatılır ve nihai uzatma, gerekirse 18-19 yaşında erişkinliğe giriş aşamasında yapılarak, uzatma işlemi tamamlanır. Son seansta çok farklı bir uzatma uygulanmaktadır. Çivi üzerinden uzatma denilen 18 yaşında yani büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra çivi üzerinden uzatma yapılmaktadır. Burada 3 ayda 10-12 santimetrelik bir uzatma gerçekleştirilir.


Hasta cücelikten kurtuluyor yalnızca kısa boylu oluyor

Cüceliklerde 15-16 santimetreden 20 santimetreye varan uzatmalar yapılmaktadır. Çocuklar ilk uzatma ile birlikte yaşıtlarını yakalayabilir. Uzatmalarla, çocuğun boyu toplum standardının en alt seviyesine getirilmeye çalışılır. Türk ırkı için bu uzunluk; 1.55-1.60 arasındadır. Kişi uzatma tedavisi ile cücelikten kurtulur yalnızca kısa boylu olur. Hastaya bu işlemin uygulanmasındaki amaç; sosyal yaşamda dışlanmaması, toplu taşıma araçlarında tutamağa elleriyle ulaşabilmesi, elektrik düğmesine ulaşabilmesi, normal klozeti kullanabilmesi ve lavaboda ellerini yıkayabilmesi gibi günlük aktivitelerini zorlanmadan gerçekleştirebilmesidir.

Erken ergenlerde 18 yaşından sonra uzatma yapılabiliyor

Hormonal eksiklikler ya da ergenliğin çok erken başlaması nedeniyle çocuğun kısa kalması aileleri harekete geçirerek, çocukların ergenlik döneminde doktora başvurmalarına neden olmaktadır. Bireye 18-20 yaşından sonra istediği takdirde, çivi üzerinden uzatma ya da motorlu elektronik çivilerle vücudun dışında hiçbir şey olmaksızın, uzatma yöntemlerinden uygun olanlar tercih edilmektedir.

Bacak eğriliğinde hasta ameliyattan 3 gün sonra ayağa kalkıyor

Bacak eğriliklerinde de dış tespit cihazları yardımı ile düzeltmeler yapılmaktadır. Ameliyatlarda bir cm’lik küçük kesiler kullanılır. Hastalar ameliyat sonrasında kısa sürede ayağa kalkabilir, ciddi ağrı problemleri yaşamaz ameliyat yarası oluşmaz ve enfeksiyon riski de minimum seviyeye iner. Hasta ameliyat sonrası ertesi gün ayağının üzerine basabilir ve 2-3 gün içinde de hastaneden taburcu edilebilir. Açık ameliyat döneminde hastanın aylarca hastanede kalması ve 3-4 aylık yatak istirahati sorunu da tarihe karışmaktadır.

Kadın hastalarda estetik görünüme önem veriliyor


Özellikle kadın hastalarda sosyal yaşama dönüş açısından, işlem sonrası küçük kesi de olsa vücutta herhangi bir yara izi kalmaması için maksimum özen gösterilir. Hastaların talep etmesi durumunda ameliyat plastik cerrahlarla birlikte gerçekleştirilir ve kesi yerleri estetik olarak kapatılır.

Uzun ve Daha Sağlıklı Yaşamın Sırrı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.