Sigarayla mücadelede ne kadar başarılıyız?

Sigarayla mücadelede Türkiye ne durumda? Sigara içme yasağını ihlal eden yerlerin başında kafe, çay ocağı, bilardo ve bowling salonları geliyor. Bunları da sırasıyla birahane, bar, disko ve restoranlar takip ediyor.

Sigarayla mücadelede ne kadar başarılıyız?

Türkiye’de kapalı alanlarda sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin tüketilmemesine yönelik yasanın uygulanmasında yaşanan sorunlar “Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz” başlıklı çalıştayda ele alındı. Çalıştayda, dumana yılda yaklaşık 40 milyar lira ödeyen ve ortalama her 3 yetişkinden birinin sigara ile diğer tütün ürünlerini tükettiği Türkiye’de kapalı mekanlarda tütün ürünleri tüketilmesiyle mücadelenin röntgeni çekildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde 25 Şubat Perşembe günü gerçekleşen çalıştaya İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İstanbul İlçe Kaymakamları, İstanbul Valiliği İstanbul Halk Sağlığı Üyeleri ve İl Tütün Kontrol Kurulu Üyeleri ile Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyeleri katıldı.


Çalıştayda 2015 yılında sigara içme yasağına uyulup uyulmadığına ilişkin Türkiye çapında 351 bin 698 denetim yapıldığı, 344 bin 791’inde bir diğer ifadeyle yüzde 98.6’sında ihlal tesbit edilmediği açıklandı.

Denetimlerde 4 bin 290 kişinin yasağa aykırı davranarak sigara içtiğinin belirlendiği ve para cezası kesildiği kaydedildi.

Sigara içme yasağını ihlal eden yerlerin başında kafe, çay ocağı, bilardo salonu ve bowling salonlarının geldiği, bunları sırasıyla birahane, bar, disko ve lokanta/restoranların izlediği belirtildi.

2015 yılında sigara yasağını ihlal eden 4 bin 907 yer arasında 8 ihlal ile hastane ve özel sağlık kurumlarının geldiği bildirildi.

Çalıştaya ev sahipliği yapan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Tütün endüstrisinin, tütün kontrolündeki çabaları bozma ve yıpratma girişimlerine rağmen ülkemizde mücadelede sevindiren gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak Tütün endüstrisinin tütün kontrolü çabalarında olumsuz etkilere yol açacak faaliyetleri de tüm hızıyla devam ediyor.” dedi.

Sigarayla savaşmada ilk günkü kararlılığın sürdüğünü vurgulayan Dr. Aydın, “Sigara dünyada yok oluncaya kadar sigarayla savaşacağız. Ve biz bu mücadeleyi Allah’a ibadet eder gibi yapıyoruz. Tüm yasaklamalara rağmen sigara yasağının delindiğini de görmekteyiz. Nargile bu konudaki en çarpıcı örneği oluşturuyor. Gençler arasında gittikçe popülerleştirildi. Nargile gençlere çok masum sergileniyor. Sigarada nikotin varken nargilede hem nikotin hem de bağımlılık yapan kimyasallar var. Gençler nargile partisi yapıyor. Bu büyük bir problem” şeklinde konuştu.

STK’lar rolü büyük

Çalıştayda söz alan İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, “Sigarayla mücadele konusunda geçen yıllara göre daha iyi durumdayız ve kısa sürede önemli yol aldık. Alınan bu yolda sivil toplum kuruluşlarının kamuya desteği ve halkı bilinçlendirmedeki başarısı da etkin rol oynamıştır. Bu mücadeleye destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yılda 300 bin denetim yapılıyor

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği 4207 Sayılı Yasanın uygulanmasında yaşanan tespitler üzerine konuşan İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar Türkiye genelinde yılda 300 bin, İstanbul özelinde ise 30 bin denetim yapıldığını kaydetti.


Alemdar sözlerine şöyle devam etti: “Denetimler sırasında sahada birçok olumsuzluk yaşıyoruz hatta bu durum şiddette maruz kaldığımız zamanlarda oluyor fakat buna rağmen 2015 yılında 4907 ihlal tespit edilmiş ve gerekli işlemler yapılmıştır. Hastaneler bünyesinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniklerinde bağımlılıktan kurtulmaya yardımcı ilaçlar mevcut ve halka bunu duyurmada daha etkin rol oynamalıyız.”

Çalıştayda söz alan İstanbul’un Büyükçekmece İlçesi Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, sigara yasa dışı madde olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Kaymakam Arat, şöyle konuştu: “Sigarayla savaşan kurumların artık detayları bırakması gerekmektedir. Benim önerim sigaranın kendisine, üretimine, tüketimine ve legal tüketim maddesi olmasına karşı savaş açılsın. Kısa zamanda olmasa da uzun vadede bu yöntemin işe yaradığı görülecektir. Bunun haricinde ise yapılanlar istatistiki göz boyama. İstatistikler çok şey söyler ama can alıcı noktaları göstermezmiş. Bir diğer konu cezalar etkili ve caydırıcı olmaması. İstatistiklerde denetimlerde yüzde 1.5 ihlal tespit edilmiş, gerçekçi olmak gerekirse toplumda her türlü kurala karşı direniş var ve kalıcı, kemikleşmiş denetim ekipleriyle de bu işlerin çözüme kavuşacağını düşünmüyorum.”

İlgili yazılar

Sigarayı bırakmamanın 5 büyük bahanesi

Sigara yaşamınızdan 5 yıl çalıyor!

Hayatınızı değil sigarayı söndürün

Nikotin bağımlılık yapar: Sigara mı Sağlık mı?


Sigarayı Bırakmak İçin Pratik Öneriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.