İnsana dair açıklanamayan 10 gizem

Atomu parçalamayı, gen haritasını çözmeyi başaran bilim insanları, insan davranışları ve bedeniyle ilgili gizemleri tamamen çözmeyi başaramadı.

İnsana dair açıklanamayan 10 gizem

İngiliz New Scientist dergisi, günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan ve açıklanamayan insana ait 10 özelliği derledi.

İnsana dair açıklanamayan 10 gizem

01 Yüz kızarması:

İnsana dair açıklanamayan gizemler

İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin, evrimin insanı yalan söylediğinde neden kızarmaya yönlendirdiğini çözmeye çalıştı. Bazıları bunun insanları daha samimi davranmaya teşvik ettiği fikrini savundu.


02 Kahkaha atmak: 

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Mutluluk hissi, kahkaha attığımızda salgılanan endorfin hormonu sayesinde oluşuyor. Ancak 10 yıllık bir çalışma, bayağı şakalara daha çok güldüğümüzü ortaya çıkardı.

03 Öpüşmek: 

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Her toplumda karşılaşmadığımız için genetik olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Emzirme ve eski insanların çocuklarını ağızlarıyla besleme alışkanlıklarıyla alakalı olduğu sanılıyor.

04 Rüya görmek:

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Sigmund Freud’un rüyaların bilinç altındaki tutkuları yansıttığı teorisinden ziyade rüyaların duygularımızı dışa vurma şekli olduğu kabul ediliyor. Ancak garip düşlerin nedeni bilinmiyor.

05 Batıl inançlar:

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Batıl inançların evrimsel hiçbir mantığı yok. Dinin bunu tetiklediği düşünülüyor.

06 Burun karıştırmak: 

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Her dört gençten biri günde 4 kez bu eylemi gerçekleştiriyor. Bazıları bunun bağışıklığı güçlendirdiğini düşünüyor.

07 Ergenlik: 

İnsana dair açıklanamayan gizemler

İnsan hariç hiçbir hayvan bu dönemden geçmiyor. Bazı bilim insanları bu dönemi, insan beyninin olgunluk çağından önce yeniden yapılanma dönemi olarak görüyor.

08 Fedakarlık yapmak:

İnsana dair açıklanamayan gizemler

İnsanlar arasındaki bağların geliştirilmesine yönelik olabileceği gibi sadece ruhsal tatmin için de fedakarlıklarda bulunabileceği savunuluyor.

09 Sanatsal faaliyetler: 

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Tüm sanat biçimlerinin, kişinin kendisini gösterme ve beğendirme isteğiyle alakalı olduğu sanılsa da, bunun sadece bilgi paylaşımında bir araç olabileceği de düşünülüyor.

10 Vücut Tüyleri: 

insana-dair-aciklanamayan-gizemler-vücut-tüyleri-ankara-kedisi

İnsanın vücudunda tüye, cinsel bölgelerinde de kıla rastlanırken diğer primatlarda tam tersi geçerli.

Akıl almaz keşifler ve buluşlar yapan insanoğlunun hâlâ çözemediği bir gizem de insan bedeni. Her gün gözlemlediğimiz şeylerin nedenini günümüzün bilimi dahi bilmiyor.


İnsan vücudunun çözümlenemeyen 6 sırrı

1) Esnemek

Araştırmacılar esnemeye dair şu iki soruya cevap getirememişlerdir. Birincisi esnemenin bir yararı var mı? Çünkü esnemesek de yaşayabiliriz. İkincisi esneyen birini gördüğümüzde neden biz de esneriz?

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Bilimin yetersiz cevabı: Esneriz çünkü böylece beyin sıcaklığımız normale düşer. Yapılan deneylerde başlarına buz torbası konulmuş insanların daha az esnediği gözlemlenmiştir. İkinci sorunun cevabı ise kısaca alışkanlık denebilir. Esnemenin bulaşıcı olması ilkel bir içgüdüdür, eskiden bunun sayesinde herkes aynı anda uyuyabilirdi.

2) Ergenlik

Yeryüzünde bu dönemi böylesine tuhaf bir şekilde yaşayan tek canlı insandır. Ve biz ergenlik döneminde yaşanılan gerginliğin neden kaynaklandığını bilmiyoruz.

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Bilimin yetersiz cevabı: Neslin devamı için her bireyin böyle acılı bir süreçten geçmesi gerekli.

3) Plasebo Etkisi

Karnımız ağrıdığında ya da başka bir sağlık sorunumuz için hap alırız. Ve sırf iyi geldiğini düşündüğümüzden dolayı bu haplar işe yarar. Kendimizi kandırarak iyileştirebiliyoruz. Peki nasıl?

Bilimin yetersiz cevabı: Birçok vakada plasebo etkisi yöntemiyle iyileşen hastalar olmuştur. Uğruna milyonlar harcanılan tedaviler gereksiz bile olabilir.

4) Rüya Görmek

İnsan ne kadar onları yorumlayıp anlamlandırmaya çalışsa da rüyaların sebebi hâlâ meçhul.

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Bilimin yetersiz cevabı: Beyin rüyalar yardımıyla gerekli bilgileri düzenleyip gereksiz olanlardan kurtulur.

5) Kızarmak

Genel düşünceye göre yalan söylediğimizde ya da savunmasız kaldığımızda yanaklarımız kızarır. Peki bu ne kadar doğru?

İnsana dair açıklanamayan gizemler

Bilmin yetersiz cevabı: Güçsüz olan insanların güçlü olanları memnun etmek ya da onlara itaat ettiklerini göstermek için kızardığı iddia ediliyor.

6) Kıl

Bir maymun gördüğümüzde gözümüze ilk ne kadar kıllı olduğu takılır. Ama maymunların genital bölgelerinde hiç kıl yoktur. Bizdeyse durum oldukça farklı. Acaba genital bölgelerimizde neden kıl var?


Bilimin yetersiz cevabı: Genital bölgedeki tüylenme korunma ve vücut sıcaklığı için önemlidir. Dahası bir cins tüylenme yoluyla diğer cins için daha çekici hala gelir.

‘Açıklanamayan tuhaf doğa olayları’


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.