Açıklanamayan tuhaf doğa olayları

Bilim dünyası ve görenler bu gizemli doğa olayları karşısında şaşkın! Yeni bir olay değil, sadece herkes tarafından bilinmiyordu ve yıllardır yaşanıyordu bu değişik doğa olayları…

açıklanamayan tuhaf doğa olayları

Açıklanamayan tuhaf doğa olayları

Kara Güneş

Danimarka’nın batısında, her ilkbaharda, gün batımına yaklaşık yarım saat kala, milyonlarca kuş bir araya gelerek, gökyüzünde inanılmaz şekiller oluşturarak uçuyor. Mart ayından Nisan’ın ortalarına kadar devam eden bu olayla ilgili olarak, her akşam gün batımına yarım saat kala bir araya gelen bu milyonlarca kuşun neden böyle davrandığını bilim adamları  olarak açıklayamıyor.

kara güneş

Yanan Gökkuşağı

Gökkuşağı renkleri ile göze yanan bir gökkuşağı şeklinde görünen bu doğa olayı da oldukça ilginç ve büyüleyici bir güzelliğe sahip… ABD’nin Idaho Eyaleti’nde (Washington eyalet sınırında) oluşan gökkuşakları görenleri şaşırtıyor.


Bu gökkuşakları bildiğimiz gökkuşaklarından çok farklı. Dağılmış gibi görünen ve bir alevi andıran gökkuşağını inceleyen bilim adamları burada meydana gelen fenomenle ilgili olarak şöyle bir açıklamada bulunuyorlar:

Güneş ufuktan 58 derece tepede olduğu sırada, yüksek seviyede cirus tipi bulutlar oluştuğunda ve de bu bulutlar heksagonal (altıgen) su kritallerinden oluştuğunda, güneş ışınları bu bulutlardan geçerken gökkuşağı renkleri oluşuyor.

yanangokkusagi

Dinmeyen Fırtına

Veya diğer adıyla ‘Catatumbo şimşekleri’ eşsiz bir doğa olayı… Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölü’nün buluştuğu yer üzerinde oluşan bulutların çarpışması sonucu şimşek fırtınası oluşuyor. Ve 5 kilometre yüksekte oluşan yüksek voltaj nedeniyle yılda 140–160 gece süresince her gece 10 saat süreyle şimsekler çakmaya devam ediyor.

Şimşekler bazen saatte 280 kez tekrarlanıyor. Bölgede, Şiddeti 400 bin amper olmak üzere yılda ortalama 1 milyon 176 bin elektik boşalma meydana geliyor. Bu nedenle bölge dünyada ozon oluşturan tek yer olarak geçiyor. İnanılmaz ‘şimşek fırtınası’ ise 400 kilometre mesafeden izlenebiliyor. Gemiler bile yön tayin etmekte şimşekleri kullanıyor.

dinmeyen fırtına

Mavi Güneş

Kahire yakınlarındaki piramitlerin güvenlik kameraları, 14 Aralık 2006’da saat 16.47’ten itibaren garip bir olayı kaydetti. Güneşin rengi, yaklaşık 15 dakika boyunca maviye döndü. Mısırda yaşanan bu görüntüler sonradan bir grup fizikçi tarafından incelendi. “Mavi güneş olayı” ile ilgili hazırladıkları raporda ifadeler şöyleydi:

“Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen ve ilk kez belgelenmiş olan ‘mavi güneş olayı’, bugüne kadar sadece 5 kez yaşanmıştır. En son ‘mavi güneş olayı’ 1950’de İskoçya’nın Edinburg kentinde meydana geldi.”

Ancak bilim adamları yazılı raporlarında, olaya neden olan etkenlere yer vermediler. Hala devam eden araştırmalarla ilgili olarak bazı bilim adamları “mavi güneş olayının” havadaki kirlilik sebebiyle olduğunu savunuyor.

Başka bir grup bilim adamı da, da bu tezi “1950’lerde bu denli bir hava kirliliği yoktu. Aynı oranda kirlilik yoksa, olay nasıl aynı şekilde gerçekleşebilir?” diyerek tartışmayı devam ettiriyor.


mavi güneş

Penitentes

Bazı dağların tepelerinde görülebilen bu olay, bilim adamları tarafından güneş ışınlarının buzullara yansıması sonucunda oluştukları şeklinde açıklanıyor.

Beyaz sivri başlıklar takmış, kortej halinde yürüyen rahibelerin uzaktan görüntüsünü andırdığından “penitenes” adı verilen bu garip doğal oluşumun neden sadece bazı yerlerde meydana geldiği ise gizemini koruyor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mammatus Bulutları

Meteorolojiye göre ‘mammatokumulus’ bulutları olarak da geçiyor. Bulutların altında sarkıtların oluşması son derece ilginç bir görünüm oluşturuyor. Oldukça geniş alanları kaplayabilen bu tip bulutlar hareketsiz gibi görünse de ekstrem bir hava durumunun işareti sayılsa da bilim, oluşmaları için gerekli faktörleri hala tam olarak belirleyemedi.

Mammatus Bulutları

Hareket Eden Taşlar

ABD’nin Kaliforniya ile Nevada eyaletlerinin sınırında bulunan Death Valley (Ölüm Vadisi), “hareket eden taşları” ile yıllardan beri bilim adamlarının dikkatini çekiyor. Günlerce gözlemlenen taşların yer değiştirmesi ise tüm araştırmalara rağmen açıklanamıyor.

Bir teze göre, rüzgar, taşların kum üzerinde kaymalarını sağlıyor. Yüzlerce kiloluk taşları hareket ettirecek kadar şiddetli rüzgarlar oluşmasa da, aynı noktadan hareket etmeye başlayan taşların nasıl olup da farklı yönlere yöneldiklerini kimse açıklayamıyor. Rüzgar teorisine karşı çıkanlar “Rüzgar, aynı noktadan hareket etmeye başlayan iki taşı aynı yöne kaydırır. Ama burada durum farklı” diyor. Bu doğa olayının bilinmezliği devam ediyor.

Hareket Eden Taşlar

Kızıl Yağmurlar

2001 yılında, 25 Temmuz’dan, 23 Eylül’e kadar Hindistan’ın Kerala bölgesine yağan her yağmur kızıl renkte yağdı. Bölge halkının geleneksel olarak giydiği beyaz renkteki elbiseler ise yağmurla, kan kırmızısına yakın bir kırmızıya dönüştü.

Hindistan Hükümeti olaya el koyarak ‘kızıl yağmurun’ nedeni araştırıldı. Tahminlere göre Hint Okyanusu’nda oluşan mikroskopik kızıl yosunlar buna neden oldu. Ancak 2006 yılında olayla ilgili araştımalarını sürdüren Mahatma Gandhi Universitesi’nden 2 bilim adamı Godfrey Louis ve Santhosh Kumar, aslında dünya dışı hücrelerin atmosferde yarattığı izotopik reaksiyonların bu yağmurları kızıla boyamış olabileceğini söylediklerinde bu garip olay yeniden gündeme geldi.

Kızıl Yağmurlar

Şeytan Ateşi (Ateş hortumları)

Ya da ateş hortumları deniyor… Birkaç metre yüksekliğe kadar ulaşabilen alevlerden oluşan bir hortum, birkaç dakika sürüyor. Bilim adamlarına göre sıcak hava akımları sonucunda oluşsa da, hangi faktörlerin biraraya gelmesinin sonucunda oluşmuş olabileceği, bilinmezliğini koruyor. Daha çok çalılıklarda çıkan yangınlarda meydana geliyor ama çok ender görülüyor.

Şeytan Ateşi

Süper Hücreler

Genellikle izole ama çok şiddetli fırtınalar doğuruyorlar ve saatlerce sürebiliyor. Ayrıca bazıları ikiye bölünüp, iki ayrı yöne hareket edebiliyor. Bazen hortumlara dönüşebiliyor ve genellikle çok büyük miktarda dolu ve yağmur bırakıyorlar. Bu süper-hücrelerin en büyük dolu taşlarını taşıdıkları biliniyor.

Süper Hücreler

Buz Halkaları


Sibirya gibi çok soğuk bölgelerde ortaya çıkıyor. Bazen debisi çok düşük akarsularda da meydana geliyor. Bilim adamları, tam olarak hangi şartlarda oluştuklarını araştırıyor. Oldukça ilginç bir görüntü oluşturuyor.

Buz Halkaları

İnsana dair açıklanamayan 10 gizem


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.