Kürdistan Devleti kuruluyor mu?

Türk hükümeti istediği kadar Fırat’ın doğusu – batısı desin dursun; eğer Celabrus PYD’nin eline geçer ve Barzani, Irak’ta bir bağımsız Kürdistan’ın fitilini ateşlerse Irak ve Suriye’nin kuzey noktalarının birleştiği bir Kürdistan’a hazır olun!

Kürdistan Devleti kuruluyor mu? mesud barzani abd

Kürdistan Devleti kuruluyor mu?

Bugün Suriye’de yaşanan olaylar, satranç oyunları Türkiye’nin Ortadoğu’daki yerinin de zayıflamasına, kaybolmasına neden olduğunu görüyoruz.

Bugüne gelmeden önce şöyle bir geçmişe gidelim ve ülkemize yönelik nasıl politika izlendiğine bakalım…


ABD bugün Rusya ile birlikte dünyanın siyasi, diplomatik en önemli aktörleridir. Bu aktörlerin yanında bir de karakter oyuncular vardır. Kimdir bu karakter oyuncular?

Ortadoğu’dan bahsetmek gerekirse; Türkiye, İran, Irak, Mısır, Suriye, İsrail…

Bu karakter oyuncularından tabi İsrail’in diğerlerinden daha bir ayrıcalıklı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Zaten bugün Ortadoğu’da yaşanan birçok olayın temel nedenlerinden biri İsrail’dir.

ABD bir yanda Ortadoğu’nun enerji kaynaklarına sahip olmak isterken, diğer yanda hamisi olduğu İsrail’in de güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır. Bunun en önemli nedeni (konuyu derinleştirmeden) ABD’deki Yahudi lobisi olduğunu belirmek gerekir…

celabrus kürdistan haritası kürt devleti harita

ABD neden İsrail’i Ortadoğu’da hakim güç kılmak istiyor?

  • Büyük Ortadoğu Projesi’ni tam anlamıyla Ortadoğu’ya kabul ettirmek…
  • Ortadoğu’nun enerji kaynaklarına sahip olmak…
  • Egemenliğini savaşsız bir şekilde çeşitli terör örgütlerini de kullanarak çeşitli kıtalara yaymak…
  • Bir Kürt Devleti kurup İsrail’e bir koridor oluşturmak…
  • İsrail’in istediği “vaat edilmiş topraklar”ı oluşturmak…
  • İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren çift kutuplu bir dünyanın diğer gücü, eski adı SSCB olan Rusya’ya daha yakın olmak…
  • Gelecekte yaşanabilecek Rusya’ya karşı bir savaşta, savaşı ABD topraklarından uzakta gerçekleştirmek…
  • Haritada birbirine yakın ve müttefik olan Rusya, İran ve Suriye gibi doğu bloğuna karşı Ortadoğu’da sembolik küçük temsilcilik verdiği Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır ve İsrail gibi devletleri çıkarları doğrultusunda kullanmak…

Bu nedenler ABD’nin en önemli nedenlerdir. Zaten ABD’nin bu ülkelerde üs kurmak istemesinin nedeni bu yüzdendir…

ABD ve Rusya gibi güçlü yapısal devletlerin stratejileri uzun solukludur. Bu kapsamda ABD’nin uzun yıllardır var olan bir stratejisi vardır.


Nedir bu strateji?

Ortadoğu’da kullanabileceği, kendisine bağlı bir Kürt Devleti kurmak… Yani ABD, Kürtlerin kara kaşına kara gözüne Kürdistan kurulmasını istemiyor. Kendisinin daha güçlü Ortadoğu’ya nüfuz edebilmesini sağlayacak bir piyon devlet oluşturmak.

Bu piyon devleti, ABD uzun yıllar önce Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani ile gerekli yerlerde gerekli şekillerde müzakeresini yapmıştır. Bugün olası bir Kürdistan Devleti’nin kurulması dahilinde de bu devletin başkanı veya Başbakanı olarak da Mesut Barzani’yi yapmak için çaba sarf edecektir.

Daha fazla detaylandırmadan son olarak birkaç şey daha belirtmek gerekir…

Son günlerde Suriye’nin kuzeyinde bir Kürdistan Federasyonu’ndan bahsedilmektedir. Hatta bu federasyon ilan edildi bile. Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in elinde olan Celebrus’un alınması durumunda Suriye’nin kuzeyi tam anlamıyla PYD’ye teslim edilecektir.

Geçtiğimiz haftalarda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Kürdistanı’nın bağımsızlığı için referanduma gidileceğini belirtti.

Bunun yanında 2014 yılında İsrail, “Bağımsız bir Kürdistan’ı ilk biz tanırız” açıklamasında bulunmuştu.

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked türkiye iran arasına kürdistan devleti kurulsun
İsrail Adalet Bakanı Ayaled Shaked

2016 Ocak ayı içerisinde ise İsrail Adalet Bakanı Ayaled Shaked, “Bağımsız Kürdistan”ın zamanı geldiğini ifade etmiş ve “Tüm gücümüzle Kürt devletinin arkasındayız” demişti.

Son olarak şunu söylemeliyim ki Türk Hükumeti istediği kadar “Fırat’ın doğusu – batısı” desin dursun; eğer Celabrus PYD’nin eline geçer ve Barzani, Irak’ta bağımsız bir Kürdistan’ın fitilini ateşlerse, Irak ve Suriye’nin kuzey noktalarının birleştiği bir Kürdistan’a hazır olun!


Sonrasında ise gelecekte tartışılacak şey, hedefteki ülkenin İran mı yoksa Türkiye’nin mi olacağı tartışması olacaktır!..

Türkiye ‘Kürdistan konusunda’ kendi kuyusunu mu kazdı?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…