Ana Sayfa Psikoloji Solaklık genetik ve biyolojik bir özellik

Solaklık genetik ve biyolojik bir özellik

Solaklık durumunun genetik ve biyolojik bir özellik olduğunun altını çizen uzmanlar, sağ ellerini kullanmaları için solaklara yapılan baskının olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Bu baskı özellikle çocuklarda disleksi, kekemelik ve depresyon gibi hastalıklara yol açabiliyor.

solaklar solaklık genetik biyolojik disleksi baskı psikolojik

Solak olan kişilere yapılan baskı, disleksi ve kekemeliğe yol açabilir

Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirterek bu özelliği değiştirmek için kişilere yapılan uyarıların çocuklarda olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tanrıdağ, şunları söyledi:

Solaklık biyolojik bir özelliktir

Solaklık genlerle ve beyinle ilgili bir insan özelliğidir. Daha da doğrusu sadece insana has olmayıp bazı hayvan türlerinde de kendini gösteren biyolojik bir özelliktir. Solak bir insanla sağlak bir insanın beyinlerinde farklı organizasyonlar vardır.

Sağlak insanlarda bu duruma “sağa şift geni” denilen bir gen yol açar. Solaklık bu genin baskın olmamasıyla ortaya çıkar. Bunun bir hastalıkla ilgisi yoktur. Birçoğumuzda görülen genetik farklılıkların sadece bir tanesidir.

Solak olmak dezavantaj mı?

Solaklık bir insanın kendisi için dezavantaj teşkil etmez. Ancak farklılıkları kaldıramayan toplumlar içinde yaşarken sıkıntı yaratır. İnsanlık tarihi boyunca 3 büyük din kitabı da dahil olmak üzere solaklık lanetlenmiştir. Bunun nedeni solakların çoğunluktan farklı bir özelliğe sahip olmalarıdır. Solaklar için eğitim araçlarını farklı planlanması bile çok yenidir.”

Solaklara yapılan baskı ve disleksi ilişkisi…

Solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirten Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, bu özelliği değiştirmek için yapılan uyarıların özellikle çocuklarda olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Solaklık genetik ve biyolojik bir özelliktir. Bir insanın kendi doğal yapısında vardır. Bunu dışardan değiştirmeye kalkışmak biyolojide olumsuz etkiler yaratır. Bu olumsuzlukların içinde disleksi, kekemelik ve çocukluk depresyonu da vardır. Bir insanın solak olma hakkı insan hakkı ve azınlık hakkı kavramları içinde değerlendirilmesi gereken bir haktır.”

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.