Yanlış ayakkabı seçimine dikkat! Doğru ayakkabı için öneriler

Yanlış ayakkabı seçimi vücut anatomisinin bozulmasına neden olabilir. Özellikle spor yaparken seçilen yanlış ayakkabı tüm vücuda zarar verdiği gibi omurga sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Özellikle spor yaparken seçilen yanlış ayakkabı tüm vücuda zarar verdiği gibi omurga sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Spor yaparken yanlış ayakkabı seçiminin size zararlarını biliyor muydunuz?

Omurgamız günlük etkinliklerimizde bile yeterince yük altına giriyor. Spor yaparken ise beden ağırlığınızın üç-dört katı fazlası omurganıza yük olarak biner.  Her insanın vücut yapısı farklı olduğu gibi spor becerileri de farklı. Tüm spor dallarının kendine özgü ayakkabı tarzları var. Yanlış ayakkabıların seçimi kişilerin performansını psikolojik olarak etkilerken, tüm vücuda zarar verdiği gibi omurga sağlığını da etkiliyor. Omurga sağlığının, tüm bedenin dengesi için çok önemli olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, yaptığınız spora uygun ve omurga dostu ayakkabılar seçmeniz konusunda ipuçları veriyor.


Yanlış ayakkabı seçimi ise bel ağrısı ve omurgada şekil bozukluğuna kadar uzanıyor


Spor yaparken omurganın yanı sıra en çok ağırlık binen bölgemiz ayaklar. Bu nedenle doğru ayakkabının seçimi sağlıklı spor için önemli. Örneğin sahilde yürürken giydiğiniz son model ayakkabının uzun vadede omurganızda ciddi problemlere sebep olma riski var. Doğru ayakkabının seçimi omurga üzerinde son derece uygun bir yumuşatma ve gerilimi giderme etkisi yaratıyor ve omurgayı koruyor. Sürekli düz zeminde ve sert tabanlı ayakkabılarla yürümek ise omurganın zayıflamasına ve esnekliğinin kısıtlanmasına yol açıyor. Yanlış ayakkabının seçimi ise bel ağrısı ve omurgada şekil bozukluğuna varabiliyor. Ayağı destekleyen ayakkabılar giymek, düztabanların omurgasını dengede tutmak için ayakkabı içine ortopedik destek koyması yapılabilecekler arasında.


Doğru ayakkabı için öneriler

  • Her insanın ayak kemik yapısı aynı olmadığından dolayı öncelikle ayakkabıyı giydiğinizde ayağınızı rahatsız eden sert dikiş olup olmadığını kontrol edin,
  • Spor ayakkabınızın bağcıklarına dikkat edilmeli. Sıkıca bağlanmış ayakkabılar kan dolaşımını yavaşlattığı için öncelikle dizlere daha sonra da bele baskı yaparak sizi olumsuz etkiler. Ayakkabılarınızı sımsıkı bağlamaktan kaçının.
  • Zemine ve ayak yapınıza uygun ayakkabılar tercih edin.
  • İç kısmı ayağınızın içine soktuğunuzda ayağınıza iyice oturmalı boşluk kalmamalıdır
  • Bel ağrısı olanlar, ortopedik ayakkabılara yönelmelidirler. Ortopedik ayakkabılar omuriliği destekler ve yorulmayı geciktirir.

Spor merkezi seçerken nelere dikkat etmek gerekir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.