Bebekte kilo kaybı varsa dikkat! Reflü olabilir!

Reflü, yetişkinlerden çok bebeklerde görülüyor. Özellikle beklenenden erken doğan bebeklerde reflü riski daha yüksek oluyor. Bebekte kilo kaybı varsa patolojik reflü olabilir.

Bebekte kilo kaybı varsa patolojik reflü olabilir

Prematüre bebeklerde daha sık ortaya çıkıyor

Bebekler için reflü normal kabul edilse de, sağlıklı gelişim için altta yatan nedenin araştırılması ve doğru tedavinin uygulanması büyük önem taşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, bebeklerde reflünün nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Özellikle erken doğan bebekler, zamanında doğan bebeklere göre daha şansızdır. Yemek borusu ve mide arasındaki kas yapısı henüz gelişmediği için hastalık çok kolay gelişmektedir. Bu bebekler, genelde anne sütünü emdikten bir süre sonra kusabilir. Kimi bebekler de o kadar sık beslenir ki daha hızlı bir şekilde kusar. Bu bebeklere mutlu tükürükçü adı verilmektedir.


Bebekte kilo kaybı varsa dikkat!

Bebeklerde gelişen reflünün türünün saptanması çok önemlidir. Her beslenmenin ardından, bir miktar kusan, kusmuğunda safra ve kan olmayan, gelişmesi iyi olan bebeklerde görülen reflü fizyolojiktir. Bebeğin tartı alımı duraklamışsa, kilo kaybı varsa patolojik reflü olabilir; bu mutlaka araştırılmalıdır.


Reflü bebeklerde pek çok probleme yol açmakta ve farklı hastalıklara da zemin hazırlayabilmektedir.

  • Kilo kaybı ve gelişme geriliğine neden olur.
  • Yemek borusundaki tahrişe bağlı olarak ağrı ve iştahsızlığa yol açar.
  • Uyku pozisyonundan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk görülebilir.
  • Uykuya dalma ve sürdürmede zorluk yaşar.
  • Sürekli kusan bebeklerin soluk borusuna da süt kaçırma riski yüksek olduğu için sık sık akciğer enfeksiyonları yaşanabilir.
  • Ses telleri zarar görebilir.
  • Solunum yollarında bronş tıkanıklığına bağlı olarak aşırı hışıltı ve hırıltı olabilir.

Reflü tanısı pratik bir şekilde konulabiliyor

Fizyolojik reflü hemen hemen her bebekte görülmektedir. Doğru tanı ve tedavisi uygulanırsa bebeğin reflüden kaynaklanan tüm rahatsızlıkları sonlandırılabilir. Tanı için bebeğe bir elektrot prop yutturulur. Aynı zamanda yemek borusunun mideye en yakın kısmına iki tane pH ölçer elektrot yerleştirilir. Bu şekilde günde kaç kez reflünün tekrar ettiği takip edilebilir ve asidik derecesi ölçülebilir. Bir diğer tanı yöntemi ise endoskopidir.

Bebeklerde reflüyü önlemek için ne yapılır?


Bebeklere anestezi altında endoskopi yapmak çok da tercih edilen bir tanı yöntemi değildir. Bebeğe daha az zarar vermek amacıyla tedaviden teşhise gidilmesi tercih edilir. Eğer reflü olduğu düşünülüyorsa:

  • Mide asidini baskılayacak ilaçlar verilebilir.
  • Midede şişkinlik, az kaka yapılması, sürekli geğirme mide hareketinin az olduğu gösterir. Bunun için mide hareketini artıracak ilaçlar verilebilir.
  • Azar azar ve sık beslenmelidir.
  • Yatmadan 2 saat önce emme işlemi kesilmelidir.
  • Her emmeden sonra en az 45 dakika dik pozisyonda tutulmalıdır.
  • Uyurken de başının en az bir 30 derece yukarda olması önemlidir.
  • Ek gıdaya geçmiş olan bebeklere mandalina, portakal ve alerji riski yüksek olan çilek, gazlı içecekler, kakao içeren çikolata, fındık, fıstık reflüyü tetiklediği için verilmemelidir.

Bebeklerde uyku düzeni disiplini sağlayabilirsiniz

Bebeklerin diş gelişimi için 4 önemli tavsiye

Bebekleri sallayarak uyutmak doğru mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.