Sektör risk derecelendirmelerindeki aşağı yönlü revizyonlar

Sektör risk derecelendirmelerindeki aşağı yönlü revizyonlar sıkıntıların habercisi olabilir. Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, yeni Ekonomik Görünüm raporunda, şirketlerin kısa ve uzun dönemde zorluklarla karşı karşıya kalacağı 2016’nın zorlu bir yıl olacağını açıkladı.

Sektör Oyunları Başlasın Şirket Olimpiyatları Erken Başlıyor başlıklı rapor, Rio Olimpiyatları’nı beklemeden kendi oyunlarına başlayan dünya genelindeki şirketlerin günlük hayatlarına ışık tutuyor. Raporda, 72 ülkedeki riski değişen 18 sektör analiz ediliyor.

Her dört sektörden birinin 2016 yılına yüksek riskle başladığına dikkat çekilen rapora göre, petrol fiyatlarındaki düşüşün yükünü en fazla makine ve ekipman sektörü çekecek. Demir gibi emtia fiyatlarındaki düşüşün ise metal sektörünü olumsuz etkileyeceği vurgulanan raporda, ulaşım sektörünün ise iyileşme kaydedeceği belirtiliyor. Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise global satın alma ve birleşme oranlarında yüzde 10 oranında artış öngörüsü. Raporda, organik büyüme fırsatlarının azaldığı 2016 yılında global birleşme ve satın almaların 4 trilyon doları aşacağı ve anlaşma oranlarının yüzde 10’luk artış ile 20 bin işleme ulaşacağı öngörülüyor.



Her dört sektörden biri yüksek riskli

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, konuyla ilgili olarak, “Finansal piyasalardaki volatiliteden kaynaklanan adrenalin patlaması sonrasında önümüzdeki aylarda serinkanlı olunması gerekiyor. 2015 yılındaki analizlerimizde 148 sektörün riskini aşağı yönlü revize ederken, yalnızca 76 sektörünkini yukarı yönlü revize etmiştik. Bunun sonucu olarak da her dört sektörden biri 2016 yılına hassas veya yüksek riskle başlıyor” dedi. Subran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji, makine ve ekipman ile metal sektörleri gibi bazı sektörlerde şirketler aralarında düşük emtia fiyatları, gelişmekte olan pazarlardaki dengesiz talep ve borç yükü gibi kısa vadeli zorluklar arasında sıkışmış durumda.”


Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner ise, “Türkiye’de 2015 yılının büyük bir kısmında ve 2016 yılının ilk aylarında birçok sektör oyuncusunun ciro büyümesinde yavaşlama, borçluluğu yüksek şirketlerin kreditörlerin teminat artış taleplerine yanıt vermeye çalışmaları veya vadesi gelen kredilerin yeniden yapılanması söz konusu oldu. 2016 yılında birçok sektörde ödeme vadelerinin uzadığını ve iflas ertelemelerin arttığını gözlemliyoruz. Bu yıl sadece Türkiye’de değil, gelişmekte olan birçok ülkede benzer sıkıntılar yaşanıyor. Şirketlerde artık sadece finans fonksiyonunun değil, tüm birimlerin en önemli sorumluluğunun alacak tahsili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 2016 yılı için öncelikli sektörlerimizi otomotiv ve ilaç olarak belirtebiliriz. İhracatta ise Avrupa pazarının tekrar canlanması, özellikle hazır giyim ve kimya ihracatçılarımız için bu yıla ait olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.