Hamilelik ve dikkat edilmesi gereken 10 kural

Hamilelik döneminde kilo kaybı veya zayıflama diyetleri önerilmiyor. Fakat aşırı kilo alımını engellemek ve hamilelik süresince doğru miktarda kilo alımını sağlamak amaçlı uyulması gereken birkaç kural mevcut. İşte Uzman Diyetisyen Emre Uzun’dan hamilelikte kilo kontrolü için 10 ipucu:

hamilelik-dikkat-edilmesi-gereken-on-kural

1) Hamilelikte Zayıflama Diyetlerine Başvurmayın!

Diyetisyeniniz önermediği sürece veya anne – bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum gözlenmediği sürece kendi kendinize kilo vermeye çalışmayın. Hamilelik süresinin sonuna kadar kişinin kilosuna göre alması gereken ideal kilo ağırlığı şöyle sıralanabilir:


Obez (BMI > 30) 5 – 6 kg

Kilolu (BMI > 25 – 29.9) 7 – 11 kg

Normal (BMI > 18.5 – 24.9) 11 – 16 kg

Zayıf (BMI< 18.5) 13 – 18 kg

2) Hangi Dönemde Kilo Kaybı Olabilir?

Kilo kaybı hamilelikte önerilmese de ,ilk haftalarda kadınlarda görülen sabah yorgunluğu sendromu sebebiyle yorgunluk, kusma durumlarına rastlanabilir. Bu durumlar kişide kilo ve iştah kaybına sebep olabilir. Obez kadınlarda bu sendrom yüzünden ufak çapta kilo kayıpları görülmesi, bebek ve anne sağlığını ciddi anlamda tehdit etmiyor.

3) Diyetisyeninize veya Doktorunuza Danışın:

Hamilelik döneminde kilo aldığınızı düşünüyor ve başa çıkamayacağınızı hissediyorsanız, aşırı kilo alımını engellemek ve bebek sağlığını korumak için uzman yardımı almanız iyi olacaktır. Şok diyetler veya farklı beslenme yollarını denemekten kaçınmakta fayda var.

4) Günlük Kalori İhtiyacınızın Farkında Olun:

Normal kiloda hamileliğe başlayan kadınlar normalde aldıkları kaloriden sadece 300 kkal kadar fazlasını almaları önerilir.

Normal kiloda olan hamile kadınlar yaklaşık günde 1900 – 2500 kkal arası almalıdır.

Emre Uzun; Günlük ihtiyaçtan fazlası kalori alımının sağlıksız kilo artışına sebep olduğunu, hamilelik öncesi zayıf veya obezite sorunu yaşıyarsanız mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize başvurmanız gerektiğini vurguluyor.

5) Boş ve Gereksiz Kalori Alımından Kaçının:

Şeker ilaveli hazır gıdalardan, katı yağ kullanımından kaçının. Ayrıca kafein içerikli, çiğ deniz ürünlerinin tüketiminden kaçınmak faydalı olacaktır.

6) Hamilelik öncesi vitamin desteği alın:

Vücudunuz hamilelikte vitamine ihtiyaç duyar.Hamilelik öncesi alacağınız vitamin takviyesi vücudun ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağı için gereksiz kalori alma isteğinizi kontrol altında tutar. Fakat unutulmamalıdır ki vitamin beslenmeye takviyedir, kesinlikle beslenmenin yerine geçmemelidir. Yiyeceklerle alınan vitaminlerden vücudun kullanma ve faydalanma kapasitesi daha yüksektir. Hamilelik süresince folik asit, demir, kalsiyum, Omega 3 gibi hem bebek hem de anne sağlığı için ciddi önem taşıyan vitamin desteği mutlaka alınmalıdır. Ayrıca aşırı A,D,EK vitaminlerini içeren takviyeleri tercih etmeyiniz.

7) Küçük porsiyonlarda sık beslenin:


Çeşitli ve küçük porsiyonlarda sık beslenmek, günde üç ana öğünde aşırı yemeye göre daha sağlıklı bir yolu olduğunu ifade eden Diyetisyen Emre Uzun, böylelikle porsiyon alışkanlığınızı ve isteğinizi de daha kolay kontrol altına alabileceğinizi söylüyor.

Aşırı ve büyük porsiyonda öğün tüketmek, bulantı, gıdalardan tiksinme gibi problemlere yol açabilir. 5 – 8 öğün sıklığıyla küçük porsiyonlarda sık beslenmek hazımsızlık yaşamanızı engelliyor. Aynı zamanda bu tarz beslenme bebek sindirim sistemi gelişimi ve sindirim sistemi sağlığı için de faydalıdır.

8) Bebeğinize ve size faydalı olacak sağlıklı ve besin açısından zengin beslenme planı seçin:

Özellikle folat ve bitkisel protein açısından yüksek, sağlıklı yağları ve karbonhidrat çeşitlerini içeren, lifli gıdaları tercih etmeniz faydalı oluyor.

Portakal suyu, çilek,brokoli, bezelye ve tam tahıllı yiyecekler folat açısından zengin besinler kategorisinde yer alıyor.

Güne kahvaltı ile başlamayı unutmayın. Sabah kahvaltısı metabolizmanızı canlı tutar ve gün boyu dinç kalmanızı sağlıyor.

Lifli besinler kilo kontrolünüzü sağlar ve kabızlık gibi sindirim problemlerini önlüyor. Tam tahıllar, baklagiller, sebze ve meyveler zengin lif kaynaklarındandır.

Mümkün olduğunca beslenmenize çeşitli sebze ve meyve eklemenizi vurgulayan Emre Uzun; Sağlıklı yağlardan zeytinyağı ve kanola yağını tercih etmenizi öneriyor.

9) Sağlıklı Atıştırmalıklar Seçin:

Besin değeri yüksek, rafine şeker ve hayvansal yağ içermeyen atıştırmalıklara günlük beslenmenizde sık sık yer verin. Kilo kontrolünü sağlamak için porsiyonları küçük tutmaya dikkat edin.

Oluşan tatlı krizlerini dondurma veya şekerli atıştırmalıklar yerine muzlu veya kuru meyvelerle hazırlanmış smoothie tercih ederek baskılayabilirsiniz.

Porsiyon ve adete dikkat ederek ara öğünlerde fındık,badem,ceviz ve kuru meyveler tüketebilirsiniz.

Beyaz un ile hazırlanmış kraker – bisküvi yerine kan şekerini dengelemek için tam tahıl ile hazırlanmış atıştırmalıklar tüketin.

Şekerli içecekler yerine, düşük sodyum içerikli sebze suları, meyvelerle tat verebileceğiniz kaynak suları tüketin.

10) Hafif tempoda egzersiz yapın:

Egzersiz hamilelikte kilo kontrolünü sağlayabileceğiniz en iyi alternatif yollardan birisidir. Sağlıklı hamile kadınlar günde en 30 dk – 2 saat arası aerobik ve vücut rahatlatma egzersizleri yapmaları öneriliyor.

Egzersiz, hamilelikte görülen vücut ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Uykuyu düzenliyor, ruh halinize olumlu katkı sağlıyor. Aynı zamanda hamilelik sonrasında da kilo kaybını kolaylaştırıyor. Yavaş tempoda yürüyüş, bisiklet, yoga, plates gibi sporlar hem kilo alımınızı engelliyor.


Egzersize başlamadan önce mutlaka uzmanınıza danışmayı unutmayın.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.