Avrupa Kupası’nın başlama düdüğü çalmak üzere

Avrupa Kupası’nı kim kazanacak? Türkiye, Avrupa Kupası’nda neler yapacak? Paris’te başlama düdüğü çalmak üzere… Avrupa futbolunun kalbi Fransa’da atıyor.

avrupa kupası fransa türkiye maçlar

Avrupa Kupası 10 Haziran’da Fransa’da başlıyor

Dünya futbolseverlerinin gözü Fransa’ya çevrildi. Fransa’nın ev sahipliğiyle gerçekleştirilen dev organizasyon 10 Haziran’da, Stade de France’de, Fransa ile Romanya arasında oynanacak karşılaşma ile başlıyor. İki yıl süren eleme maçlarından sonra ev sahibi Fransa ile birlikte şampiyonaya katılma hakkı kazanan 24 ülke, ulusal futbollarını yüzmilyonlarca futbolseverin beğenisine sunarak ülkelerini onurlandıracak, ulusal armalarını taşıyan formalarıyla rengarenk bir festival gerçekleştirecek. Dünya futbol tarihinin coşku, düş kırıklığı, zafer ve gözyaşları ile dolu şanlı sayfalarına yepyeni öyküler yazılacak, unutulmaz goller atılacak, belleklere nice sevinçler kazınacak.

İlk kez 24 takım katılacak

Avrupa Kupası‘nın ilk defa 24 takım ile düzenlenecek olması da Fransa 2016’nın önemli noktalarından birisi olarak göze çarpıyor. Ulusal Takımımız, nefes kesen eleme maçlarının sonunda Selçuk‘un son dakikada attığı frikik golüyle Fransa vizesini alarak futbol dünyamızın kalbinde sıcacık bir ateş yakmayı başardı. Sekiz yıldır özlemle beklediğimiz şampiyona heyecanını yeniden yaşayacağız. Futbol takımımızın başarısının yanında Cüneyt Çakır‘ın hakem olarak şampiyona boyunca görev alacak olması da ayrı bir gurur kaynağı olarak gönüllerimizi okşuyor.


Avrupa Kupası birçok yıldız adayı için çok değerli bir vitrin olmakla birlikte yıldız futbolcular için de şovlarını sunmak için son derece gösterişli bir sahnedir. Portekizli Ronaldo, Galli Bale, İsveçli İbrahimoviç, Alman Götze ve Fransız Griezmann gibi oyuncular yüz milyonlarca seyirciyi televizyonlarının başına çivileyecek, stadyumları dolduran onbinleri coşkuya boğacak. Şu anda isimleri tahmin edilemeyen ama bu şampiyonada yapacaklarıyla adlarını unutulmazlar arasına yazdıracak olan bazı genç futbolcular da bu kupada parlayacak ve önümüzdeki yıllar dünya futbolunun yıldızları olarak karşımıza çıkacaklar.

Avrupa Kupası’nı kim kazanacak?

avrupa kupası'nı kim kazanacak? fransa türkiye fatih terim italya ingiltere

Futbolun en zevkli yanı, sürprizlere açık bir oyun olmasıdır. Bu nedenle, üst turlar için yapılan tahminler genelde tamamıyla başarılı olmaz. Kadro kalitesi ve son iki yıllık takım performanslarına göre 24 takıma hızla göz atarsak Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya, Hırvatistan, Belçika ve Portekiz’in çeyrek finale çıkmasının sürpriz olmayacağını söyleyebiliriz. Çeyrek finale çıkan sekizinci takım Türkiye olabilir mi, hep beraber göreceğiz.

Fransa 2016’nın en büyük favorilerinden birisinin ev sahibi Fransa olduğuna hiçbir şüphe yok. Takım oyununu başarıyla sergiliyor, süratli ve mücadeleci bir anlayışla oynuyorlar. Ev sahibi olmanın avantajının yanında dünyanın en iyi takımlarında oynayan çok sayıda yıldıza sahip olması Horozlar’ın şampiyonluk şansını arttırıyor.

İspanya, Fransa 2016’ya Avrupa Şampiyonu ünvanıyla geliyor. Boğalar, Brezilya 2014’te destekçilerine büyük bir hayal kırıklığı yaşatmış olsalar da hala dünyanın en güçlü kadrolarından birine sahipler ve şampiyonluk ünvanlarını sürdürmek istiyorlar. Kale, savunma ve orta sahada büyük yıldızları olması şanslarını arttırmakla birlikte hücum hattında fazla seçeneklerinin olmaması zayıf noktaları olarak sayılabilir.

Belçika, son yıllarda önemli bir atılım yaptı ve çok başarılı bir altyapı sistemi kurarak yetenekli oyunculardan kurulu güçlü bir kadro oluşturdu. Fizik gücü, teknik beceri ve takım oyununu uyum içinde bir araya getirip dünya sıralamasında bir numaraya kadar yükseldi. Dünya futboluna bir ekol olarak adını yazdırmış olmasının yanında zaman zaman hem Avrupa Kupası hem Dünya Kupası‘nda büyük başarılar kazanmış ama şampiyonluk tacını hiçbir zaman giyememiştir. Belki Fransa 2016’da şeytanın bacağını kırarak Avrupa Kupası’nı ülkesine götürmeyi başarabilir.


Dünya Şampiyonu Almanya her zaman olduğu gibi şampiyonluk favorileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kadrosu büyük yıldızlarla donanmış olan Panzerler’in savunma ve orta sahada çok sayıda yetenekli oyuncuları var. Forvette Gomez ile sınırlı kalıyor olmaları ise zayıf noktaları olarak göze çarpıyor. Alman ekolünün ayrılmaz parçaları olan oyun disiplini ve takım oyunu anlayışının başarıyla sürdürülüyor olması da Alman Takımı’nın en büyük silahı olarak dikkati çekiyor.

Türkiye ‘Biz, Bitti Demeden Bitmez’ diyerek sahaya çıkıyor

Türkiye 'Biz, Bitti Demeden Bitmez' diyerek sahaya çıkıyor avrupa kupası fransa a milli futbol takımı

Türkiye; ay yıldızlı forması ile şampiyonaya kırmızı beyaz bir heyecan katarken 2008 Avrupa Kupası’nda gerçekleştirdiği üç mucizeye atıfta bulunarak mücadele gücünün altını çiziyor, rakiplerine kolay lokma olmadığını hatırlatıyor. İspanya ve Hırvatistan‘ın varlığı nedeniyle birinci turda ulusal takımımızın ilk ikiye girmesi zor gibi görünse de en iyi üçüncüler arasında yer alıp ilk 16’ya kalacağına kesin gözüyle bakıyorum. Sonrası, Fatih Terim ve futbolcularımızın yeteneklerini ve ruhlarını ne derece zorlayacaklarına bağlı olduğu kadar eşleşmelerde şansının ne kadar yardım edeceğine de bağlı gibi görünüyor.

Türkiye; orta sahayı kalabalık tutarak rakip atakları orta sahada kesmeli, savunma ağırlıklı ve sert futbol oynayarak rakiplerinin oyununu bozmalı, ani hücumlarla gol arama yoluna gitmelidir. Gökhan Töre ve Alper Potuk‘un kadroya alınmaması oyuncu kalitesi olarak takımımızın zayıflamasına neden olmuş olsa da Arda, Burak, Cenk, Oğuzhan, Selçuk, Hakan Çalhanoğlu ve Nuri gibi oyuncularımızın sürpriz başarılar kazandırabilecek kapasitede olduklarına inanıyorum. Fatih Terim‘in deneyimi ve taktiksel becerisi Türkiye’yi bir kere daha Avrupa Kupası’nın sürpriz yıldızı yapabilir. Futbol takımımızın başarısının yanında hakem camiamızın kıvanç kaynağı Cüneyt Çakır’ın final maçını yönetmesini de can-ı gönülden diliyorum.

Avrupa Kupası 4 yılda bir yapılıyor

Avrupa Kupası, dört yılda bir yaşanan eşsiz bir futbol festivalidir. Futbol aşıkları için düzenlenir, yüzmilyonlarca futbolsever futbola doyar; hep birlikte sevinir, eğlenir, coşar. 15. Avrupa Kupası yeni şampiyonu kucaklamak üzere Stade de France’de bekliyor. 10 Temmuz’da hangi ülkenin şampiyonluk şarkısı çalınacak, heyecan içinde bekleyip göreceğiz. Tüm futbol aşıklarına keyifli seyirler dilerim. Bu kupayı dört yıl beklediniz, harika bir gösteri izleyeceksiniz.

Şimdi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak 2016 Avrupa Kupası’nın müziğini dinleyelim…

Futbol kulüplerimiz düzlüğe çıkabilecek mi?


Vodafone Arena açıldı: Beşiktaş’a kutlu olsun


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.